Двама българи в сърцето на своята мисия в Каракорум: Весо Овчаров и Силвия Аздреева

Весо Овчаров приключи своята аклиматизация. На Силвия Аздреева предстои изкачване до Лагер 2 в подножието на К2

0
 

Сподели

Shares
Весо Овчаров и Силвия Аздреева на своите мисии в Каракорум
Весо Овчаров и Силвия Аздреева на своите мисии в Каракорум (източник: Фейсбук страници)

Продължаваме да следим с огромен интерес двама българи по техните стъпки в района на Каракорум.

Както вече ви разказахме, световният рекордьор по акробатичен парапланеризъм Весо Овчаров продължава да действа по план и вече приключи с аклиматизацията си. Неговата цел този път е подобряване на световния рекорд за издигане на най-голяма височина. Това ще стане при облитане на Каракорум, планината с най-голяма концентрация на върхове с височина над 7000 и 8000 метра.

Весо Овчаров, Пакистан
Весо Овчаров, полет в Пакистан

В момента, заедно с настоящия световен рекордьор за летене на голяма надморска височина (Flying at extreme altitude) Антоан Жирар, се намират на лагер в Паю. По план те ще продължат полетите си от най-големия ледник в света Балторо. По време на аклиматизацията си в Каракорум Весо вече прелетя над връх Спантик, който се извисява на височина 7027 м.

През 2021 г. Антоан Жирар постави световен рекорд, като се издигна с парапланер до впечатляващите 8407 метра.

Силвия Аздреева
Силвия Аздреева (снимка: Фейсбук)

Силвия Аздреева продължава своя аклиматизационен период в района. Тя е част от комерсиална експедиция и ще направи опит да стане първата българка, изкачила втория най-висок връх на планетата К2 (8611 м).

До този момент тя е достигнала два пъти до Лагер 1 и е прекарала 1 нощ на височина 6070 м. В продължение на 5 дни условията са били неблагоприятни – с обилен снеговалеж и температури на базовия лагер до -10°С, но времето там вече е ясно и слънчево.

Вижте: Силвия Аздреева стана първата българка на Лхотце и втората на Еверест

Търпението и изчакването по време на експедиция са важна и необходима част от такива експедиции, споделя Силвия в своя профил във Фейсбук. Сред следващите цели на експедицията е достигане на Лагер 2 и прекарване на още 2 нощи там, също и изкачване на Лагер 3 и връщане обратно.

До момента К2 е покоряван от двама българи – Боян Петров без шерпи и кислород (31 юли 2014 г.) и Стефан Стефанов, с помощ от шерпи и кислород (25 юли 2019 г.). Други двама загинаха по време на опит за изкачване на върха: Атанас Скатов и Петър Унджиев.

Вижте: Атанас Скатов е изчезнал след опит за изкачване на К2

През 2022 г. Аздреева стана втората българка, изкачила Еверест, и първата, стъпила на връх Лхотце.

Стискаме палци и пожелаваме късмет и на двамата!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.