Баща издига най-високоразположения храм у нас в памет на сина си

Лавина в Стара планина отнема живота на сина на Петко Илиев

0
 

Сподели

Shares

Планината – вдъхновяща, привличаща, пристрастяваща към себе си. Даваща и взимаща…

Кадър: BTV
Кадър: BTV

Година е 2003. В Стара планина лавина отнема живота на сина на Петко Илиев от Сопот.

„Да загубиш детето си е едно от най-страшните неща. Времето не лекува, болката си остава. Ако не се мобилизираш да правиш нещо, ти си изгубен.“

В памет на сина си и на всички загинали алпинисти в полите на Стара планина, Петко, заедно със стотици доброволци, построяват най-високо разположения храм в България.

Кадър: BTV
Кадър: BTV

Храмът „Св.Св. Николай и Пантелеймон“ се намира на близо до хижа „Рай“ в Стара планина. В построяването му участват хора, изпитали болката на Петко, доброволци от цялата страна, които помагат ежедневно.

ВИЖТЕ: Хижа Рай – райско място в сърцето на планината

„Българинът има голямо сърце и душа. Всеки един човек, който е идвал там, има нещо с душата си. Бяхме си разпределили работата по райони. Имаше отговорници за Русе, Пловдив, Пазарджик, които да търсят спонсори и хора, които да помагат и работата тръгна. Иво Танев занесе на гърба си каменния кръст, който тежи около 40 кг. Камък по камък, ден след ден, храмът е построен“, разказва Петко.

Кадър: BTV
Кадър: BTV

Процесът по изграждането отнема 15 години, заради трудно проходимото място. Всички необходими материали за построяването са донесени на кон или пеша.

„Всички се възхищаваха и се чудеха как става на това недостъпно място, всичко на гръб, самари на коне. Радваха се хората и всеки с каквото можеше помагаше“

ВИЖТЕ: ПЛАНИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ: Стара планина

На 27.10 2018 храмът е напълно завършен. Освещава го пловдивският метрополит.  Свещеното място е винаги с отворени врати и всеки, който има нужда да го посети е добре дошъл.

Кадър: BTV
Кадър: BTV

В създаването на Светата обител, заедно с Петко е Милена Стойкова. Тя работи по документален филм за храма с работното заглавие „Щастливите камъни“.

За филма, както и за подръжката на храма, ще се необходими финансови средства.

Научете повече от репортажа на bTV:

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.