Словения – прекрасна за летене, почивка и туризъм

0
 

Сподели

Shares

Години наред минавах през Словения транзит и всеки път се възхищавах на зеленината на тази страна. Мечтаех да я посетя за по-дълго време, но някак все се намираше нещо по-интересно. Както знаем обаче, мечтите се сбъдват и аз най-накрая се озовах в „зеленото кралство“.

старт Кобала, река Сочи снимка: Ира Кюрпанова
старт Кобала, река Сочи снимка: Ира Кюрпанова

Целта на пътуването беше парапланеризмът, но в действителност се запознахме с много туристически забавления.

Наричат Юлийските Алпи Малките Алпи. Най-високият връх е Триглав (2 864 м). Най-известното място за парапланеризъм и делтапланеризъм са стартовете над долината на град Толмин – Кобала и Кобарид. И двете места предлагат красиво и лесно летене. Подходящо е за начинаещи пилоти. Цялата долина има достъпни места за кацане, добре е да се съобразявате с по-силния долинен вятър. Разбира се, за всички ентусиасти с опит, при добри условия планината предлага скалистото си сърце и дълги прелети до Италия и обратно.

Юлийски Алпи снимка: Ира Кюрпанова
Юлийски Алпи снимка: Ира Кюрпанова

Около градчето Толмин има няколко чудесни къмпинга. Цената на нощувката е около 9-10 евро, с включена такса за автомобил. Предлагат гореща вода 24/7 и леденостудена бира. В Толмин има магазин от голяма верига, където човек може да пазарува евтино. Околностите на градчето са чудесно място за колоездене, планински туризъм и почивка. Река Соча предлага прекрасни места за отдих. В района можете да се насладите на каякинг и каньонинг или просто да медитирате край изумрудено-зелените води на река Соча.

ВИЖ ОЩЕ: Словения – мястото за приключения на открито

река Толминка снимка: Ира Кюрпанова
река Толминка снимка: Ира Кюрпанова

На около 30 минути пеша от Толмин се намира еко-пътеката Толминска корита (ждрелото на Толмин), която ще ви грабне с невероятната си красота.

старт Кобала снимка: Ира Кюрпанова
старт Кобала снимка: Ира Кюрпанова

Полезно:

До Словения се стига за около 12 часа, ако не се мотаете по пътя.  Много е важно да не пропуснете „границата“ и да си купите винетка!!! Това се прави още на първата бензиностанция на словенска територия, ако забравите – веднага ще бъдете глобени. Столицата е Любляна – старата част на града е много красива и уютна. „

Места, които да не пропускате:

Балнеокурорта Бановци, който се намира близо до Австрия и предлага изобилие от минерална вода, къмпинги и места за нудисти. Езерото Блед и Марибор, красивите словенски замъци и пещера Постойна, където живее ендемитът пещерен протей, по-известен като „човешка риба“, който е най-голямото пещерно земноводно в света.

Юлийски Алпи снимка: Ира Кюрпанова
Юлийски Алпи снимка: Ира Кюрпанова

ВИЖ ОЩЕ: Пролет или есен с парапланер над Доломитите

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.