Геновева Михайлова за драй тулинг катеренето

Прави го за забавление, но не отказва място на почетната стълбичка

0
 

Сподели

Shares
Геновева Михайлова
Геновева Михайлова на Рилска скакавица / снимка: Иван Тотев

Драй тулинг (Dry-tooling) е една от най-атрактивните дисциплини в катеренето. Осъществява се на скала или изкуствена стена, посредством сечива (пикели, кирки) и котки. В основата на тази дисциплина са смесеното катерене, леденото катерене и спортното катерене. Сечивата се използват за изкачване по стена или скала, които не са заледени.

Началото на този спорт датира от 90-те години на миналия век, като общото в тези ранни маршрути е, че се изкачва скала, за да се достигне до свободно висящи ледени водопади, които не докосват земята.

Оттогава е изминало много време и драй тулингът е вече спортна дисциплина, по която редовно се провеждат състезания. В България това се случва под шапката на Българската федерация по катерене и алпинизъм.

Геновева Михайлова
Геновева Михайлова на Бовска скакля / снимка: Иван Тотев

За повечето хора, наблюдавали драй тулинг на живо или дори само на снимка, дисциплината изглежда страховита и доста опасна. Не е тайна обаче, че и в действителност тя носи риск от падания и наранявания със сечивата. Може би това е една то причините този тип катерене да не е толкова популярен… все още. Казваме „все още“, защото на стартовете в страната има немалко участници. А едни от най-атрактивните са и нежни, и красиви. Но какво да ви кажем – и те размахват смело ледени сечива и изглежда нямат капка страх. С една такава повелителка на скалите решихме да ви срещнем. 

Името ѝ е Геновева Михайлова и често я виждаме на стълбичката за награждаване. Освен това се занимава и с обучение на деца по безопасност в зимната планина, организира ежегодно събитие с кауза: „Заедно срещу домашното насилие“ и още много други.
Геновева Михайлова
Геновева Михайлова в Алпите, района на Шамони / снимка: Павел Пеев

Как обясняваш драй тулинга на хора, които чуват за него за пръв път?

Катерене със сечива, наподобяващи пикели, по скала, която за друго не става… (усмихва се)

Вижте: На хотел с безброй звезди: Леда, Жоро и Жени

От колко време се занимаваш с този спорт?

За първи път се катерих със сечива преди повече от 10 години. Но се катеря по-често в последните няколко.

Как започна и с какво те привлече?

Съвсем различна техника на катерене, освен всичко, което прилагаш при катеренето с ръце, трябва да помислиш и за двете сечива – къде да ги хванеш, с коя ръка, как да оставиш свободна ръка за закачане на примка и въже и т.н.

Кои са най-важните качества, за да си добър в него?

То е доста универсално – всичко е в главата!

Кое е най-трудно за теб в този спорт?

Да отида да се катеря, когато става за ски. (усмихва се) Рядко ми се получава…

Сечивата, които използвате, не са ли опасни?

Не, съвсем подходящи са за прекопаване на градината, дори! Шегувам се. Гледаме да не забравяме да си сложим каските.

Вижте: Лавинистика: БАССЕС обучава безплатно деца и младежи от 10 до 18 години

Рисков играч ли си?

Рискът за един, е нормално решение за друг. Старая се да преценявам риска.

Падала ли си?

Всеки катерач пада по много, ако пробва нови и по-трудни неща. Важно е да не пада духом.

Геновева Михайлова (първо място), Марина Суханова (второ) и Надежда Златкова на трето
Награждаване, Рилска скакавица: Геновева Михайлова (първо място), Марина Суханова (второ) и Надежда Златкова на трето / снимка: Иван Тотев

Разкажи ни за последното си състезание?

Последното състезание беше на 5 март и отново беше много добре организирано. Огромно благодаря на Станимир Желязков и целия екип! Аз имах още едно събитие, за което трябваше да се погрижа паралелно, а именно – ежегодното ни пантене с поли и кауза, което организираме с няколко приятелки в района на хижа Рилски езера.

Трябваше да задействам “програма максимум” отново. В петък се качих на хижата и отидох да огледам региона, където щеше да се панти. В събота слязох със ските до Скакавица и се катерих на квалификациите. В неделя сутринта се качих на хижа Рилски езера със ските, за последни организационни детайли, а след това се спуснах отново до Скакавица, за да се катеря на финалите. Всъщност повече се зарадвах на това, че успях да изпълня “програма максимум”, от колкото на медала.

Геновева Михайлова
Геновева Михайлова в Пирин / снимка: Десислава Христова

Има ли достатъчно места в България, на които да се практикува? Кои са любимите ти места за катерене?

Ако става въпрос за драй тулинг, в България няма многобройни обекти за този тип катерене. Всяка година се екипират нови маршрути на водопада Скакля до с. Бов. Той се е обособил като драй тулинг и микс (включващо лед) обект.

Друг такъв обект е Скакавица, като там преобладава ледът. Бежаново пък е обект само за драй тулинг катерене, който е разработен през 2010. Представлява огромен скален венец, голяма част от който е силен надвес. Въпреки че има само 3 маршрута, там се намира най-трудният драй тулинг маршрут в България.

Наскоро написахме проект и кандидатствахме към БФКА за разработване на този обект. Искаме да екипираме още маршрути, защото има много потенциал и може да се превърне в драй тулинг обект на международно ниво.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.