На хотел с безброй звезди: Леда, Жоро и Жени

1
 

Сподели

Shares

Според тълковния речник, бивакът е място извън селище с палатки, предназначени за временно ползване от военни или туристи. За тези хора обаче бивакът е мястото, където намират удоволствието от почивката и приключението, където предизвикват и търсят лимита на възможностите си, където се събират с цялото си семейство, за да прекарат малко време наистина заедно и където се раждат спомените им.

Леда, Жоро и Жени. Фотография: Яне Голев
Леда, Жоро и Жени. Фотография: Яне Голев

МОДЕРНОТО СЕМЕЙСТВО: ЛЕДА, ЖОРО И ЖЕНИ

За крехката си възраст от 6 месеца Леда има солиден опит по българските и европейските пътища. Над 70% от живота си тя е прекарала на път. Това е бебето, което има зад гърба си навъртени повече километри, отколкото някои хора имат за целия си живот. Първото си пътуване прави едва на 50 дни. Дестинацията е Пампорово. Следват още няколко български планини, след което Турция, Гърция, Сицилия и не на последно място – река Арда. Река Арда е специална, защото именно там започва съвместният път на родителите на Леда – Жоро и Жени.

Днес цялото семейство пътува с кемпера, който купуват няколко месеца преди малката да се роди. Шегуват се, че винаги са искали бебе и кемпер и ето, че мечтата е вече реалност.

Жоро и Жени са от хората, които никога няма да видите на хотел. Дори не си спомнят кога за последен път са отсядали в такъв. Еквивалент на хотел за тях е луксът от баня, ток и течаща вода, които предлагат платените къмпинги. Преди да се сдобият с кемпера са бивакували на палатка, а местата са много и най-различни – планини, язовири, реки, морета. Условието е да има скали, за да може да се катери Жени, и риба, за да практикува своето хоби Жоро. Ако успеят да съчетаят и двете, какво по-хубаво от това. Следващото си пътуване са запланували на едно именно такова място – Ираклица в Гърция. Но като цяло споделят, че важното е да има нещо, което да вдига адреналина. И как иначе, видите ли ги, ще разберете, че това са хора, за които животът е движение.

Най-дългото си пътуване правят преди няколко години в Испания. Прекарват месец и половина на път. Тогава все още нямат кемпера и пътуват с колата на Жоро. Не са правили сметка колко километра са пропътували, но за последните 4-5 години колата на Георги е изминала близо 250 000 километра. Двамата с усмивка споделят, че с нея всъщност пътуват доста рядко.

Преди да се роди малката, нещата, без които никога не тръгвали на път, били челник, ножчето за гъби на Жоро, катерачната екипировка на Жени, котлонче и чаша. Сега нещата са малко по-сложни и сред вещите от първа необходимост са всички бебешки неща, за които можете да се сетите. Сред тях е и паспортът на Леда, който веднъж вече забравили. Разбрали едва на границата и се наложило да се връщат обратно. Истории имат много. Разказват ни за злополучното си пътуване до Самотраки, когато Жени успява падайки с колело да счупи крака си, да скъса връзки на коляното и да удари главата си така, че да се наложи да я шият. Разказват я, смеейки се и тогава разбираш, че това са хора, надскочили злободневието на обществото и успели да намерят щастието.

ВИЖ ОЩЕ: Историите на останалите къмпингари, главни герои в статията „Бивакуването или на хотел с безброй звезди“ ще намерите тук.

Дистанционната им работа им позволява да прекарват по-голямата част от годината на път, затова независимо от сезона, винаги са готови да потеглят към следващата дестинация. Радват се, че кемперът им е устроен за зимни условия, което им е позволило да пътуват по българските ски курорти с Леда. Догодина обмислят дори ходене до една от любимите си зимни дестинации – френския Ла Грав. Кемперът им осигурява всички удобства, от които имат нужда, тръгвайки на път с малката, а списъкът с бъдещите дестинации бързо расте. Сред тях са Скандинавския полуостров, Алпите, Португалия и Патагония.

Пътувайки с кемпера имат свободата сами да решават къде да отседнат и какво да правят. За тях пътешествието е удоволствието от живота, насладата от това да си сред природата, предизвикателството да срещаш и опознаваш нови хора и култури.

Статията „Бивакуването – на хотел с безброй звезди“ е част от брой ЛЯТО 2015 на Списанието. Ако сте го пропуснали, свържете се с нас и ще го получите на преференциална цена. А за да не пропускате брой в бъдеще – най-добре се абонирайте.

Списание 360°, Лято 2015

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Здравейте,
    Житейската история , която споделите ме докосна много:)
    Ако вашите „герои“ имат желание ще се радвам да ни запознаете виртуално или просто да разменим контакти :) . Вдъхновихте ме !
    Поредната страхотна статия.
    Поздравления за едно от най-качествените списания на българския пазар.
    Безброй читатели и все по-вдъхновяващи да сте и за напред!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.