Vitosha Sky Snow – завърши второто издание на снежното планинско бягане

Домакин на състезанието тази година бе Витоша, а времето бе подготвило пролетни изненади на участниците

0
 

Сподели

Shares
Vitosha Sky Snow 2023
Vitosha Sky Snow 2023 (снимка: Александър Вълчев)

На 25 март 2023 г., по ски пистите на Витоша, се проведе второто по рода си планинско бягане в дисциплината Sky Snow – най-новата и най-атрактивна в семейството на Skyrunning. В тон с началото на пролетта, планината бе подготвила разнообразие от метеорологични условия за участниците.

Стартът на Vitosha Sky Snow 2023
Стартът на Vitosha Sky Snow 2023 (снимка: Александър Вълчев)

До началото на състезанието времето бе ясно и слънчево, но небето се покри с облаци малко преди старта и състезателите стартираха при ситен дъжд и умерен вятър. Във височина дъждът преминаваше в мокър сняг, но видимостта бе добра и промяна от първоначалното трасе нямаше. След дъжда небето се обагри в ярки цветове, подарявайки на състезателите красиви пейзажи на слизане към Финала.

Vitosha Sky Snow 2023
Vitosha Sky Snow 2023 (снимка: Александър Вълчев)

Надпреварата започна точно в 16:00 часа от хижа Алеко, където бе разположен Старт/Финалът. Оттам участниците се спуснаха към долна станция на писта Лале 1, по която се изкачиха и върнаха отново към х. Алеко. Последва изкачване по Синята писта към Черни връх и спускане по Зелената писта обратно на х. Алеко. Дължината на трасето бе малко под 12 км, с денивелация 750 м, а теренът бе предизвикателен за бързо придвижване, поради мекия и хлъзгав сняг.

Вижте: “Pirin Extreme” – едно от най-трудните трасета в Световните серии по скайрънинг

Vitosha Sky Snow 2023
Vitosha Sky Snow 2023 (снимка: Александър Вълчев)

На старта на Vitosha Sky Snow тази година застанаха 25 състезателя. При мъжете, първият, който пресече финала, бе Георги Жеков, който избяга трасето 01:11:45`. Три минути след него финишира Иво Андреев, с време 01:14:07′. Трети се нареди Christian Kober, с време 01:15:28′.

Vitosha Sky Snow 2023
Vitosha Sky Snow 2023 (снимка: Александър Вълчев)

При дамите победителка стана Антония Григорова, която избяга дистаницята за 01:23:39′. Втора, Финала премина Мартина Алексиева – 01:41:31′, а на трето място се класира Ванина Милушева с време 01:51:08′.

Вижте: 5 дни 22 часа 55 минути за Антония Григорова по Ком-Емине

Тази година Vitosha Sky Snow имаше честта да има за участник Виктор Асенов – незрящ човек, който се включи в състезанието. За подкрепа на Виктор по трасето участие взе Верадина Начева. Двамата преминаха разстоянието за 03:15:00 и финишираха сред силни аплодисменти и усмивки.

Виктор Асенов и Верадина Начева по трасето на Vitosha Sky Snow 2023
Виктор Асенов и Верадина Начева по трасето на Vitosha Sky Snow 2023 (снимка: Александър Вълчев)

Призьорите във Vitosha Sky Snow получиха парични награди от генералния спонсор на събитието – верига магазини Basecamp. Материални награди победителите получиха от Leya – вкусната и здравословна храна, идваща от природата.

Антония Григорова, Иво Андреев - Vitosha Sky Snow 2023
Антония Григорова, Христо Иванов – Vitosha Sky Snow 2023 (снимка: Александър Вълчев)

Движението на всички участници бе следено на живо, посредством GPS система за проследяване. Официалните резултати може да видите тук.

Vitosha Sky Snow 2023 се проведе с подкрепата на Пироден  парк „Витоша“Витоша ски, хижа „Алеко“ – Витоша. Генерален спонсор на тазгодишното издание на състезанието са магазини за планинска екипировка  Basecamp. За сигурността на участниците се погрижи – Пистова спасителна служба.
Vitosha Sky Snow 2023
Vitosha Sky Snow 2023 (снимка: Александър Вълчев)

За скайрънинг

Скайрънингът като спорт е създаден през 1992 година от италианеца Марино Глакомети и негови сподвижници. През 90те години на 20ти век, те поставят началото с първите състезания на Монблан и Монте Роса. Към момента се провеждат над 200 състезания в 65 страни с над 30 000 участници. Популярността на спорта продължава да расте и с включването на Пирин Ултра в Световните серии, България става част от това развитие.

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.