Рекордът на братя Хънтър от 1930 година: 23 дни в полет без кацане

Един рекорд, невероятен за времето си и будещ възхищение днес

0
 

Сподели

Shares
Братя Хънтър
Stinson-Detroiter – техническа проверка по време на полет / снимка: Chicago evening America

Представете си, че сте в самолет и сте излетели от един континент, а трябва да кацнете на друг. Полетът, който продължава часове, може да ви се стори като няколко седмици. Помислете обаче какво би било наистина да прекарате три седмици на борда на самолет, без да кацнете. Звучи откачено, нали? Е, братята Хънтър са направили това възможно, летейки без прекъсване в продължение на 23 дни през лятото на 1930 г.

Те имали амбициозна мечта да направят най-дългия полет без кацане в света. Преди повече от 90 години успяват да превърнат мечтата си за рекордно дълъг полет в реалност.

Вижте: Полет в дивата пустош

Любов от пръв поглед

Историята на братята Хънтър започва в родния им град Спарта, Илинойс, САЩ в началото на 1900-те години. Семейство Хънтър имат шест деца – братята Албърт, Джон, Кенет, Уолтър и две сестри – Мейбъл и Ирен. В тийнейджърските си години братята са обсебени от мотоциклетите и работят заедно в автомобилни гаражи.

Любовта на момчетата към авиацията избухва през 1923 г., когато за първи път виждат летящ самолет. Братята решават да продадат всичките си мотоциклети, за да купят един самолет.

Местният пилот Бъд Гърни започва да обучава Джон и само след час и половина ученикът усвоява инструкциите за пилотиране. По-късно Гърни обучава и останалите братя да пилотират самолет.

През 1924 г. братята Хънтър вече имат два самолета и са станали въздушни артисти. Заедно с Гърни те правят въздушни каскади, като ходене по крилата на самолета и преминаване от един самолет на друг във въздуха, скокове с парашут.

Братята Хънтър
Братята Хънтър / снимка: FAI

Идеята за поставяне на световния рекорд

От 1925 до 1929 г. и четиримата братя имат стабилна работа във въздушните пощи и прекарват по-малко време във въздушни представления. Въпреки това те все още имат огромно желание да счупят някои граници в авиацията. Сред тях е и мечтата да бият рекорда за продължителен полет и да прекарат колкото се може повече време във въздуха без кацане.

През 1929 г. Джон и Кенет правят първия опит със своя Stinson SM-1 Detroiter, който е наречен „Chicago We Will“ и по-късно известен като „City of Chicago“. Те прекарват „само“ 11 дни във въздуха. Принудени са да кацнат, след като заради гъста мъгла не могат да получат гориво от съпортващия самолет.

Полетът на братя Хънтър
Полет на братя Хънтър / снимка: Chicago evening America

553 часа 41 минути и 30 секунди без кацане

През 1930 г. и четиримата братя са положили усилия и са готови да се впуснат в нов опит аз подобряване на рекорда за продължителен полет. Джон и Кенет отново летяха със „City of Chicago“, а Албърт и Уолтър са на друг самолет, с който им доставят необходимото гориво.

Вижте: Първият полет над Еверест

„City of Chicago” започва своето пътуване на 11 юни и завършва на 4 юли 1930 г. Джон и Кенет Хънтър прекарват 553 часа, 41 минути и 30 секунди в полет над територията на Илинойс и това е нов рекорд по продължителен полет без кацане. При кацането си на земята на летище Sky Harbor Airport братята са аплодирани от тълпа, наброяваща 75 000 души.

Един от самолетите на братя Хънтър
Един от самолетите на братя Хънтър / снимка: SDASM Archives

Наследството на братя Хънтър

Всички братя запазват страстта си към авиацията дълги години след това. За съжаление, Джон Хънтър загива при инцидент в полет през 1932 г. Същата съдба застига и Кенет през 1974 г. Уолтър има дългогодишна кариера в American Airlines като пилот и умира след пенсионирането си през 1983 г. Последният брат, Албърт, лети само през свободното си време. Той умира през 1942 г.

Въпреки че рекордът на братя Хънтър е подобряван няколко пъти след 1930 г., те са наречени „астронавтите на своето време“, тъй като техните луди въздушни шоута и други екстремни постижения не само събират хиляди хора, но и събуждат в тях любовта към авиацията във времена когато полетите са рядкост. Те са истинско вдъхновение за мнозина от съвременниците си, а тяхната невероятна история и днес буди възхищение.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.