Нелегално изкачване в Непал доведе до смъртен случай и опасна спасителна акция

Алекс Чикон организира спасителна акция от разстояние

0
 

Сподели

Shares
Чукима Го. Снимка: Michael Wandinger via WikiMedia

Една странна и тъжна новина, долетя тези дни от Хималаите – съобщение за смъртта на испанския алпинист Фелипе Велверде и акцията по спасяването на партньора му Давид Суела.

Трагичният инцидент се случва на 22 октомври, като по-късно става ясно, че двамата са предприели своето начинание без разрешително от непалските власти.

Двамата се спускат по 6257-метровия връх Чукима Го, когато въжето на Валверде се развързва. Губейки опора испанецът пада от 700 метра и загива, оставяйки над себе си Суела, без възможност за слизане надолу. За щастие сателитният телефон на двамата се оказва в Давид и той се обажда за помощ на друг испански екип в района.

Сънародниците на „незаконните“ алпинисти реагират веднага и на свой ред се свързват с Алекс Чикон, който по това време не е в Непал. Прочутият алпинист съумява от разстояние да организира спасителна акция и един хеликоптер на непалските спасителни служби е вдигнат във въздуха по тревога.

Никъде около позицията на Суела, обаче няма място за кацане с хеликоптер, а положението му е допълнително утежнено от силните ветрове. Налага се да бъде изтеглен с дълго въже, спуснато от летателната машина – трудна и опасна операция при възникналите климатични условия.

Момент от спасителната акция по евакуацията на Суела от Чукима Го. Кадърът е споделен във Фейсбук страницата на Алекс Чикон.

Професионалните пилоти и екипът за търсене и спасяване, успешно издърпват Суела на борда на хеликоптера. Не след дълго, той е откаран в Катманду, където лекува получените леки наранявания и простуда.

Правителствените служби обаче подробно разглеждат случая и откриват, че нито един от двамата не притежава разрешително за изкачване в планината. Междувременно в изявление на Непалското министерство на туризма, се съобщава за издадено разрешително на двама испански туристи за този връх, но имената в него не съвпадат с тези на Валверде и Суела.

Засега Суела остава в Катманду, тъй като длъжностните лица са конфискували паспорта му, докато случаят се изясни. Все още скърбящ за починалия си приятел, испанецът се надява скоро да се намери решение на създалия се проблем и да му бъде позволено да се прибере у дома.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.