Екстремно видео: през 1926 г. жена сменя колело на самолет по време на полет

Гладис Ингъл била единствената жена, член на известна каскадьорска трупа "13 Black Cats"

0
 

Сподели

Shares
Гладис Ингъл
Екранна снимка: British Pathé

През 1926 г., Гладис Ингъл, крехката на вид, 27-годишна жена, решава да се противопостави на законите на гравитацията, като се опитва да смени колело на самолет по време на полет. Успешният опит е заснет на видео, което днес удивлява.

Гладис била единствената жена, член на известна каскадьорска трупа, базирана в Лос Анджелис, наречена „13 черни котки“ (13 Black Cats), отговорна за каскадьорската работа в Холивуд през 20-те години на миналия век. Чрез изпълненията си през 20-те и 30-те години на миналия век, тя става световноизвестна със своя висш пилотаж и ходене по крила (на самолети).

Лентата от началото на 20 век показва суетене и извършване на спешна спасителна акция на самолет, изгубил едното си колело.

Вижте още: Рекордът на братя Хънтър от 1930 година: 23 дни в полет без кацане

Все пак трябва да признаем, че екипът пред камера показва убедителна актьорска игра. Каскадата, запечата на лентата, носи внушение за възникнал инцидент, а спиращата дъха каскада на младото момиче държи в напрежение до последната секунда.

Гладис Ингъл е четвъртата жена, получила лиценз за пилот. Освен това смело скачала с парашут. През 1921 г. тя и сестра ѝ Ан, като членове въздушен цирк, участват в скачане с парашут от балони. През 1922 г. двете се състезават, скачайки с парашути от отделни самолети.

Гладис била известна с няколко каскади. Едната била да стреля с лък по определена цел, докато стои на горното крило на Curtiss Jenny (тренировъчен самолет). Друга била да скача от един самолет на друг във въздуха.

Вижте още: Безстрашни сърца: строителите на небостъргачи, които „танцуваха със смъртта“

Гладис Ингъл
Гладис Ингъл / снимка: Wkipedia

На въпросния клип се вижда как сменя колело на биплан, докато той лети на хиляди метри от земята. По онова време мерките за здраве и безопасност не били от първостепенна важност, така че смъртоносните каскади често били изпълнявани лекомислено, без никакви предпазни средства.

Въпреки изпълнения с рискове живот, Гладис достига до възраст от 82 години. Умира на 27 октомври 1982 година.

Снимки и филми на Гладис Ингъл се съхраняват в музеите на авиацията и в Smithsonian Air & Space Museum.

Вижте още: Сам Пач: от обикновен работник във фабрика, до знаменит изпълнител на каскади

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.