Спомен за Теодора Балабанова: 233 метра между живота и смъртта

Три години след фаталния инцидент в залива Торонеос, излиза документален филм за една от най-добрите ни гмуркачки на всички времена

 
0

Сподели

0Shares
0 0
Снимка: скрийншот от филма “233 м между животът и смъртта”

На 24-ти септември 2017 г. в залива Торонеос, Гърция,  двама от най-опитните ни гмуркачи – двойката Теодора и Михаил Балабанови достигат невъзможните 233 м дълбочина. Някъде обаче, между водата и сушата, опитите за поставяне на два световни рекорда на Гинес, професионализмът е изправен на кръстопът.

Теодора не успява да излезе на повърхността от водите на Бяло море.

Теодора и Михаил се запалват по скуба дайвинга случайно и тотално променят живота си, отваряйки първият български водолазен център в Гърция. Теодора е най-високо ниво в техническия дайвинг инструктор и от малкото, които познават отлично дълбочините на над 100 м под повърхността. И двамата са с множество сертификати за техническо гмуркане и стотици гмуркания под 100 м в морските дълбини. Седмици преди фаталното гмуркането в залива Торонеос, успяват да достигнат до 203 м под морското равнище.

“Не можеш да си позволиш грешка на такава дълбочина. Не си ли готов – не влизаш”, казва Теодора в едно интервю пред BiT.

Снимка: Скрийншот от документалния филм “233 м между живота и смъртта”

ВИЖТЕ: Да срещнеш себе си под водата

Идеята на семейството за поставянето на два световни рекорда идва спонтанно –  единият за най-дълбоко гмуркане на жена, вторият за двойка. В деня на рекорда двойката се спуска на зашеметителните 233 м само за 8 минути, а връщането им по-план е 333 минути с декомпресия. Всичко върви по план,  до фаталния 42-ри метър, когато  всичко се обърква…

Теодора губи тотално контрол над тялото си, а Михаил и вторият поддържащ водолаз Даниел Крилов започват отчаяна битка за живота ѝ.

В непреодолима дезориентация обаче, Теодора не може да задържи регулатора в устата си и се нагълтва с вода. Опитите да бъде спасена завършват неуспешно и се налага тя да бъде изкарана веднага на повърхността без задължителната в такива случаи декомпресия.

Теодора и Михаил по време на последното им съвместно гмуркане и фаталния за Теодора рекорд. Снимка: Скрийншот от трейлъра на филма

Теодора загива, а Михаил оцелява по чудо с 3-ти пъти над допустимия кислород в кръвта.

“Теодора загина геройски. Искам да кажа, че тя успя. 48-килограмовата ми съпруга със 160 кг оборудване на нея видя дъното и изплува от него. Тя не изпадна в паника, просто в един момент ресурсите ни свършиха.”, споделя Михаил пред интервю за 24 часа.

Снимка: личен архив / Теодора Балабанова /

И все пак Теодора Балабанова успява. Успява да подобри световния рекорд на Гинес за най-дълбоко гмуркане при жените с цели 10 м. Но никога не успява да му се зарадва…

Три години след трагичния инцидент, променил целия дайвинг свят, Слави Ангелов, съвместно с всички участвали в експедицията във фаталния 24 септември, създават кратък документален филм озаглавен “233 м между живота и смъртта”. Филмът проследява пътя на водолазите не към един, а към два световни рекорда – единият за най-дълбоко гмуркане на двойка, а вторият – за гмуркане на жена. Двамата достигат заветните 233 метра, но само Михаил успява да изплува жив от дълбоките води на залива Торонеос.

Драматичният трейлър на филма, който предстои да бъде излъчен на 26-ти септември от 12,30 ч. по Nova TV: 

“За мен има два вида страх – положителен, който ни предпазва, но и един заключен в нас, който ни вреди и ни пречи да видим света.”

Теодора Балабанова

 

 

Сподели

0Shares
0 0

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.