Фрийборд: карай навсякъде

2
 

Сподели

Shares

Фрийборд

Идеята „фрийборд” се рaжда от желанието да караме сноуборд през цялата година – без значение времето и мястото… И така се стигна до създаването на дъска, която да даде на райдърите същото усещане за каране, контрол и свобода, както сноуборда, но този път и върху асфалт. Фрийбордистите могат да завиват, да слайдват, да забавят скоростта си и дори да спират във всеки един момент. Могат да карат много бързо или много бавно, в зависимост от това какво искат. Местата нямат значение: стръмни улици или хълмчета с лек наклон, широки, открити пътища или тесни тротоари. Важното е, че на фрийборда, райдърите имат контрола да карат, където искат и както искат.

Какво е фрийборд?

Фрийборд дъската наподобява много голям скейтборд. В двата края на дъската са монтирани две дълги машинки, върху които има четири фиксирани колелца. Тези така наречени „странични” колелца, симулират точно ръбовете на сноуборда и се използват за карвинг, което прави завиването при Фрийборда, идентично с това при карането на сноуборд. Заедно с тези четири колелца, фрийборд дъската има още две допълнителни колелца, наречени „централни”, които се въртят на 360 градуса и които са разположени централно в двата края на дъската. Тези централни колелца симулират основата на сноуборда и позволяват на райдърите да слайдват във всички посоки, да убиват скоростта или да спрат, точно както биха го направили със сноуборда. Целият този контрол, който фрийбордистите имат, се подпомага от автоматите, които са монтирани върху дъската.

freeboаrd

Както и при традиционните скейт машинки, G3 машинките на Фрийборда са съставени от „рамо” и „основа”. С тази разлика, че тук рамото е по-дълго, отколкото при стандартната скейт машинка, но това не създава разлика в действието им. Уникалността при фрийборда идва от въртящото се на 360 градуса централно  колелце, което е монтирано в основата на машинката от долната страна на дъската. Централните колелца са монтирани по-близо до земята, в сравнение със страничните и създават леко, люлеещо се разстояние (“rocker”) между страничните колелца, разположени от едната страна на дъската, и земята. По този начин фрийборда се клати върху централните колелца, като се подпира или на левите страничните колелца или на десните. Комбинацията от тези два вида колелца (централни и странични), дава възможността на райдърите да слайдват и завиват свободно. Когато фрийбордистът иска да слайдне в дадена посока, тогава той леко се накланя, на пръсти или пети, към тази страна на дъската, която е противоположна на посоката на слайда. Тогава другата страна на дъската остава леко повдигната над земята, което позволява слайда в съответната посока. Като резултат от това, райдърите могат да използват слайдинга, за да забавят скоростта си, да спрат, да карат по тесни терени, да се въртят или да сменят карвинга с дрифт.

freeboard

Фрийборд S2 автоматите са монтирани от горната страна на дъската. Както и при сноуборда, и тук автоматите спомaгат за по-добрия борд контрoл, позволявайки на райдърите да прехвърлят тежестта си от едните странични колелца върху другите по-бързо и сигурно. Те осигуряват също така по-добра опора и натиск върху страничните колелца, когато райдърите искат да забавят скоростта си или просто да спрат. Ъгълът и височината на автоматите може да се наглася, така че да са удобни за стила и индивидуалните характеристики на райдъра. Но за разлика от сноуборд автоматите, Фрийборд автоматите не се заключват. Може да се качите или да слезете от дъската, когато поискате.

Информацията е от Freebord Bulgaria.

Сподели

Shares

2 КОМЕНТАРИ

  1. Продавам Freeboard Catality с резервен комплект гуми ( сини ) закупени от freeboard Германия :)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.