Пълнолуние, лунно затъмнение и комета тази нощ

0
 

Сподели

Shares
Комета 45Р
Koметата 45Р, хваната на 23-и декември в Кекаха, Хавай/Снимка: Jim Denny/space.com

В нощта на 10-и срещу 11-и февруари вдигаме поглед към небето, за да проследим цели три явления – пълнолуние, лунно затъмнение и комета.

Кометата 45P, която се намира на 12 милиона километра от Земята, ще оцвети небето малко преди зазоряване в събота със синьо-зеленикавия си цвят, преминаващ в лилава опашка. За да я наблюдаваме и ние в България обаче, се нуждаем от малък телескоп или поне бинокъл и незаобиколено от високи сгради място с изглед към западния хоризонт. Кометата може да се наблюдава от четвъртък до неделя, но нейният пик ще бъде именно в събота сутрин.

Преди да настъпи часът, в който 45Р ще ни зарадва с рядката си светлина, във февруарското небе ще можем да наблюдаваме пълнолунието и лунното затъмнение.

Първо ще можем да видим пълнолунието, което се характеризира с много ярка луна. То е известно като „Снежна луна” и според някои източници наименованието му идва от „традицията” февруари да бъде най-снежният месец в годината (силно се надяваме на това!). Други обаче казват, че февруарското пълнолуние е последното пълнолуние в годината, което може да съвпадне със снеговалеж.

След като луната разкрие пълния си блясък започва нейното затъмнение. „Кулисите” падат в 00:30 часа българско време (22:30 по Гринуич), а максимумът на затъмнението ще бъде около 04:52 часа българско време на 11-и февруари.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.