ФРИЙБОРД

0
 

Сподели

Shares

Фрийбордът
Snowboard the streets!

Сезонът е вече към своя край. Снегът почти се е стопил в планината, а хората вече правят планове за морето. На вас обаче толкова ви се кара сноуборд, че не издържате. Какво ще направите? Продължавате да мечтаете? Не и Стийн Стренд. Годината е 1996, мястото – Пало Алто, Калифорния. Стийн започва да конструира борд, който 14 години по-късно ще бъде приет от сноуборд обощностите в 27 страни, под мотото: Snowboard the streets!

Фрийборд е отговорът на терзанията на сноубордистите през “сухия” сезон. Представете си да можете да карате сноуборд по улиците и пътищата, навсякъде, където гравитацията е в сила. Да не е нужно да се редите на опашки и да плащате за скъпи лифт карти, и най-важното – когато няма сняг. Улиците никога няма да са същите. Ще започнете да гледате на тях като на поредното място за каране. Ще ги преценявате за наклон, ще търсите места за скачане или открити, широки и гладки участъци, които да разцепите като пудрата през зимата. Усещането е ново и уникално и може да се сравни само с това върху снега.

Фрийбордът е относително нов стил борд спорт. Ще ви отнеме няколко дни или седмица, докато се научите да карате. Но бъдете търпеливи – усилията си струват, защото научите ли се, ще можете да карате сноуборд през цялата година!

Фрийбордът

Но да се върнем към Стийн, и неговите опити да намери начин да кара сноуборд, но по улиците. Той започва да разработва прототип на скейтборд, който може да слайдва, дрифтва и да спира, точно както сноубордът върху снега. Стийн патентова изобретението си и през 1998 г. започва да сглобява и да продава първата серия “Alpha Freebords”, в своя гараж в Сан Франсиско, Калифорния. Оттогава фрийбордът е доста променен. Сега той е по-къс, по-лек и има автомати, в който райдърите стъпват, за да могат да завиват и да слайдват.

Фрийборд дъската наистина наподобява много голям скейтборд. В двата края на дъската са монтирани две дълги машинки, върху които има четири фиксирани колелца. Тези така наречени „странични” колелца, симулират точно ръбовете на сноуборда и се използват за карвинг, което прави завиването при фрийборда идентично с това при карането на сноуборд. Заедно с тези четири колелца, фрийборд дъската има още две допълнителни колелца, наречени „централни”, които се въртят на 360 градуса и които са разположени централно в двата края на дъската. Тези централни колелца симулират основата на сноуборда и позволяват на райдърите да слайдват във всички посоки, да убиват скоростта или да спрат, точно както биха го направили със сноуборда. Целият този контрол, който фрийбордистите имат, се подпомага от автоматите, които са монтирани върху дъската.

Фрийбордът

По-добър контрол

За него спомагат фрийборд машинките. Както и при традиционните скейт машинки, G3 машинките на фрийборда са съставени от рамо и основа. С тази разлика, че тук рамото е по-дълго, отколкото при стандартната скейт машинка, но това не създава разлика в действието им. Уникалността при фрийборда идва от въртящото се на 360 градуса централно колелце, което е монтирано в основата на машинката от долната страна на дъската. Централните колелца са монтирани по-близо до земята, в сравнение със страничните и създават леко, люлеещо се разстояние (rocker) между страничните колелца, разположени от едната страна на дъската, и земята. По този начин фрийбордът се клати върху централните колелца, като се подпира или на левите страничните колелца или на десните. Комбинацията от тези два вида колелца (централни и странични), дава възможността на райдърите да слайдват и завиват свободно. Като резултат от това, райдърите могат да използват слайдинга, за да забавят скоростта си, да спрат, да карат по тесни терени, да се въртят или да сменят карвинга с дрифт.

Дъските

Фрийбордовете се предлагат в различни размери и материали в зависимост от височината, теглото и стойката на райдърите: стандартни 7-пластови кленови дъски и бамбукови – изградени от 5 вътрешни пласта клен и 2 външни пласта бамбук (най-здравият естествен материал на земята спрямо теглото си). Фрийборд дъските се произвеждат в размери: 75, 77, 80, 83, 85 и 85 широки.

Фрийбордът

Общността

От хълмовете на Сан Франциско до улиците на Испания, фрийбордът е утвърден и приет от сноуборд общностите в Америка и в Европа: Франция, Швейцария, Австрия, Чехия и др. Организират се много събития и състезания. Всяка година компанията Freebord Manufacturer отличава най-добрите фрийбордисти, в категориите “Нов Фрийбордист”, “Отличил се Фрийбордист” и “Фрийбордист на Годината”. Победителите получават възможността да получат наградата си лично на Фрийборд Наградите в USA и разбира се да се присъединят към някои от Фрийборд Про Тимовете. Друго оспорвано съзтезание, организирано от Freebord Manufacturer, е “Най-Добро Изпратено Видео”, което има за цел да отличи най-доброто каране на Фрийборд, заснето и монтирано на видео, в цялата международна Фрийборд общност.

Фрийборд България

Фрийборд България е част от международната Фрийборд общност. Целта ни е да развиваме фрийборда, там, където му е мястото: сред сноубордистите и почитателите на екстремните борд спортове.

Повече информация на www.freebord.bg

ВИДЕО ОТ ФРИЙБОРДИНГ В БОРИСОВА ГРАДИНА:

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.