Сам Пач: от обикновен работник във фабрика, до знаменит изпълнител на каскади

Неговите смели подвизи в началото на 19 век привличат огромни тълпи и разпалват въображението на хората в цяла Америка

0
 

Сподели

Shares
Сам Пач
Постер на Сам Пач / снимка: University of Rochester/River Library Campus

Във времена, когато най-известните национални фигури са били държавници или военни, Сам Пач е може би първата знаменитост в Америка, която се вписва в шаблона на обикновения човек. Никой не е по-склонен от него да приеме трудно предизвикателство. Неговите смъртоносни скокове от мостове, сгради и корабни мачти стават легендарни. Той е първият човек, скочил във водопад и оцелял.

Много преди Ивъл Книвъл*, преди риалити телевизията и видеоклиповете на Jackass, в началото на 19 век е имало един отегчен работник в мелница на име Сам Пач. Живеейки своя обикновен живот в памучните фабрики в Ню Джърси, Пач създава едновременно изкуство, препитание и наследство от собствената си скука. Неговият талант: скачане във водопад.

Сам Пач може спокойно да бъде определен като първия каскадьор. Авантюрист, мечтател или просто безразсъдно смел?

Скромно начало

Преди да стане известен, Пач живее тихо в Роуд Айлънд. Роден е през 1799 година. Произхожда от семейство на фермери, борещи се от поколения с икономическите трудности. Налага се Пач да започне работа в памучна фабрика в Потукет на осемгодишна възраст. Детският труд по онова време е доста често срещан, тъй като икономиката е започнала да се пренасочва от селското стопанство към фабричната работа.

Понякога той и няколко други хлапета борят монотонността с хитрости, като скачане от покриви и водопади. Просто почивка от умопомрачителната работа? Да, но не само. Пач изпитвал болезнено влечение към опасностите и интерес към техниките за минимизирането им.

Скок на Сам Пач
Скок на Сам Пач / илюстрация: ‘Old Ironsides, the hero of Tripoli and 1812, and other tales and adventures on sea and land’

Сам прави опит да създаде собствен бизнес с памук, но се проваля поради подлите действия на партньора си. След това, когато е на 20 години, отново става работник в памучна фабрика Hamilton Cotton Mills в Патерсън, Ню Джърси.

Пач отчаяно мечтае за живот извън стените на фабриката. Все още правейки скокове за забавление, които не плащат сметките, той започва да превърта в главата си идеята за скоковете като професия.

През септември 1827 г., успявайки да избегне досадната полиция, той прави първия си публичен скок от дървен мост, изграден над Passaic Falls, като преодолява височина от 24 метра и така започва необичайната му кариера на скачащ във водопади.

Скачачът от Джърси

Пач си измисля  няколко прякора: The Jersey Jumper, The Daring Yankee и The Great Descender. Неговият занаят надхвърля безразсъдното скачане от големи височини. Той успява да се превърне от работник от по-ниска класа в завладяващ изпълнител. Техниката на Пач е да скача отвесно с краката напред, с прибрани до тялото ръце, като минимално разплисква водата. При своите изпълнения той носи костюми, държи речи и включва в каскадите (за съжаление) своето домашно мече. Със сигурност смелчагата знае как да прави шоу.

Обикновените хора са виждали в негово лице един „пролетариат смелчага“. В онези времена знаменитостите обикновено са идвали от висшите ешелони на обществото.

Пач скача от всяка впечатляваща височина, която можеше да намери, пред публика достигаща до 12 000 души. Любопитните идват от целия щат Ню Йорк, за да го видят – като се започне от най-бедните, до представители на висшето общество.

Вижте: Колко трябва да си луд: Том Круз скача с мотоциклет от скала 6 пъти за един ден

Вестниците започват да го наричат „Пач – скачачът от Ню Джърси“ и тръпката на един човек набира последователи със зашеметяваща скорост. Неговото безстрашие донася безпокойство не толкова за неговата безопасност, колкото за другите, които биха могли да го копират. Rochester Daily Advertiser по онова време пише: „Обичайно нещо е хората да скачат от голямата каменна шестетажна фабрика под моста във вихъра и кипящото водно течение на 24 метра надолу и никога не сме чували да се е случил някакъв инцидент.” Появили се дори обяснения, че пяната на водата е мека като пух и така прави приводняването безпроблемно.

Сам Пач, скачащият във водопади
Сам Пач, скачащият във водопади / Илюстрация: Kenna Milaski/Free Range American

Нови предизвикателства

Известно е, че публиката може да бъде непостоянна и лесно да се отегчи. И въпреки че печели популярност, Сам Пач трябва постоянно да вдига залога, за да поддържа интереса на тълпата и да печели пари. В крайна сметка той решава да се впусне във върхова каскада: да скочи от платформа над Ниагарския водопад.

На 7 октомври 1829 г. той става първият човек, оцелял след скок от известната забележителност. При това той извършва този подвиг два пъти последователно за един ден.

През есента на 1829 г. предприятията близо до Ниагарския водопад организират серия от изложби и събития, за да привлекат туристи. Скачачът във водопади Сам Пач обаче е основната атракция.

С неподражаемия си драматичен стил Сам скача от 26 метра в окото на Ниагара  и оцелява. Някои от публиката смятат, че скокът е нагласен. Така вторият му опит е посрещнат от въздишки и възгласи, но той също е успешен. Докато излиза от въртящите се бързеи на водопада, Сам изстрелва към публиката това, което се превръща в ефективен, макар и банален, слоган: „Няма грешка в Сам Пач!“

Вижте: Професия Каскадьор

Неудовлетворението

След това Сам решава да скочи от Хай Фолс на река Дженеси в Рочестър на 6 ноември 1829 г. За радост на тълпата тогава и за съжаление от днешна гледна точка, той включва и домашното си мече за тази каскада – хвърля горкото създание в дълбините и го последва. За щастие и той, и малкото са невредими.

Пач обаче не бил доволен от участието и приходите. Така той обявява следващия си скок като последен, което се оказа трагично пророчество.

Сам Пач
Скокът на Сам Пач, довел до неговата смърт / снимка: University of Rochester/River Library Campus/Rare Book Collection

(Не)предвидена смърт

При втория му скок от Хай Фолс седмица по-късно, нишката на късмета му е прекъсната. Преди да скочи, Пач е пил много с приятел, което може да е и причината за смъртта му. Свидетели казват, че Пач се е изкачил тромаво на платформата и е произнесъл кратка реч по следния начин: „Наполеон беше велик човек и велик пълководец…, но не можа да прескочи водопадите Дженеси“.

След това се изстрелва от платформата. Наличната информацията за случилото се не е еднозначна. Някои казват, че вместо обичайния си чист скок, той размахал напрегнато ръце. Други се кълнат, че са го видели да се свлича  надолу. Какъвто и да е случаят, тълпата разбира, че нещо не е наред, след като Пач не се появява отново и не им помахва с усмивка, както обикновено.

Все пак публиката вярвала, че изчезването е част от номера му. Въпреки това, местен жител намира тялото му четири месеца по-късно, замръзнало на 11 километра надолу по течението в река Дженеси. Сам Пач умира на 30 години, без жена и деца.

Вижте: Каскадьорът Франсоа Куцер: Пътят от ЮАР до България и касовите филмови продукции

Наследство

Въпреки трагичния инцидент, Сам Пач е пионер в каскадьорската работа, проправяйки пътя за няколко други след себе си. Жаждата за вълнение и забавление проникна в човешкото въображение през следващите десетилетия. Последователи на Сам са хора като Хари Гардинър, известен още като Human Fly, или Родман Лоу, един от първите бейс джъмпъри.

На гроба на Сам Пач е поставен надпис: “Sam Patch—Such is Fame.”

*американски каскадьор от 20 век, направил повече от 75 скока с мотоциклет от рампа до рампа

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.