Осем ледени водопада за един ден

Ледено катерене по австрийски

Сподели

Shares
Гуидо Унтервурцахер
снимка: Adidas Outdoor

Тиролците са маниаци на тема спорт – всичко започва и свършва от джогинга, а между тях се нареждат още няколко спорта, спрямо заниманията, което позволява сезона. Гуидо Унтервурцахер е типичен пример. В един и същи ден той ще тича в планината, ще покатери на скали, ще полети с парапланера си и ще направи няколко спускания с маунтин байка. Естествено това не му се случва всеки ден, но го е правил. Изкачването на осем ледени водопада звучи подобно – или не?

Все пак трябва да отбележим, че Унтервурцахер не е толкова случаен жител на Тирол – той е атлет на Adidas и има дълга редица респектиращи линии в катерачната си биография, които не се ограничават до един терен. Австриецът държи трето преминаване на един от най-трудните катерачни турове в Алпите – маршрутът „Des Kaisers neue Kleider“ (8b+), на скалния масив Wilder Kaiser, в Тирол. Едно от най-впечатляващите първи преминавания на Унтервурцахер е
Feuertaufe (8 b+), Финстерлей, Германия, заедно с известния немски катерач Александър Хубер. Ледените му изкачвания стигат трудности от WI6+. За престиж може да добавим още Фицрой, Серо Торе и Пойнсенот, в Патагония, и Безименната кула в Пакистан. Всичко за осморното ледено предизвикателство в долината Пинистал ще научите от документалния филм на Adidas Outdoor:

Освен всичко очевадно, Гуидо Унтервурцахер е поетичен и е млад баща. Ако някога сте били в търсене на най-сполучливото определение на емоцията „ледено катерене“, пробвайте с това:

„Часовникът тиктака и ти трябва да излезеш навън – навън в дивото. Търся непоследователността, безгрижието и свободата; аз търся леда. Ледът е само една пауза в течението на времето, една малка клетка от вечността; преди слънцето да изгрее, преди водата да придойде, преди животът да се роди.“

Още стихотворни мъдрости може да намерите в следващото видео, както и да се запознаете с чисто новия син на Унтервурцахер. В филма се виждат още няколко грамадни канадски ледени водопада.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.