Тур дьо Франс идва в България с два масови старта за любители

Велинград очаква всички запалени колоездачи на 29 и 30 юли

0


Дата на събитието: 29.07.2023

Сподели

Shares

 

L’Étape du Tour de France
L’Étape du Tour de France / снимка: alpecincycling.com

Страхотно изживяване очаква феновете на колоезденето и на Тур дьо Франс у нас. Страната ни ще бъде домакин на етап от „Тур дьо Франс“, като част от световната верига за аматьори, която се провежда под егидата на Обиколката на Франция. Организатор и притежател на правата е Amaury Sport Organisation (A.S.O), която провежда и „Тур дьо Франс“.

Всяка година легендарният L’Étape du Tour de France дава невероятната възможност на любители колоездачи да карат по следите на своите герои от Обиколката на Франция.

Какво е L’Étape du Tour de France?

Проведен за първи път през 1993 г., L’Etape (както е общоизвестен) дава възможност на колоездачите да карат етап от Тур дьо Франс по 100% затворени пътища. Курсът следва абсолютно същия маршрут като пелотона на Тур дьо Франс от същата година. Оттук и името L’Etape.

Тазгодишният L’Etape du Tour 2023 във Франция ще се проведе на 9 юли и ще събере на старт шампионите от различните държави, участници в етапите от други страни, както и любители на Обиколката. На старт това лято ще се съберат около 16 000 колоездачи, които ще предизвикат себе си по 152 км трасе с 4100 м денивелация между Анемас (Annemasse) и Морзин (Morzine). По този маршрут само няколко дни по-късно ще премине 14-ият етап от Тура.

“L’Etape du Tour” е много популярно състезание за аматьори по света и вече има стартове на четири континента – в Южна и Северна Америка, Европа и Азия. Очаква се скоро да има етап и в Африка, и по-точно Египет.

L’Étape du Tour de France
L’Étape du Tour de France дава невероятната възможност на любители колоездачи да карат по следите на своите герои от Обиколката на Франция / снимка: sportstravelinternational.com

Тур дьо Франс: Етап България

“Тур дьо Франс: Етап България” се организира под шапката на “Тур дьо Франс”. Той трябва да бъде пълно копие на “L’Etape du Tour”. България е една от 26-те страни, в които се провежда такъв етап.

Етапът в България ще се състои на 30 юли край Велинград и ще включва два маршрута – дълъг (102 км) и къс (57 км). Това е напълно свободно състезание, в което могат да участват всички желаещи – както аматьори, така и професионалисти. Отворено е и за чуждестранни участници.

Първи ще стартират състезателите в дългата дистанция. Контролното време за цялото състезание е 6 часа. Пътищата ще бъдат затворени само за участниците.

По трасето ще бъдат изградени 3 подкрепителни пункта: един на старт-финала и два по трасето. Подсигурени ще бъдат медицински екипи и техническо осигуряване. Състезателите в двете дистанции ще стартират с различни номера, по трасето ще има чек пойнтове, които ще отчитат тяхното преминаване.

Регистрацията ще отвори на 1 февруари, когато се очаква да стартира и версията на уебсайта на български език. Таксите за участие до 31 март са: 100 лева за 102 км, 80 лева за 57 км и 40 лева за двама участника в семейния старт на 5 км.

При получаване на стартовите пакети на място на 29 юли всеки участник трябва да представи:

  • за професионалисти: лиценз към федерацията по колоездене;
  • за аматьори: медицинско свидетелство.

Стартове: програма и изисквания

На 29 юли ще се проведат два старта: Семейно и Детско каране по маршрут от 5 км. Същия ден ще има и много придружаващи събития в панаирното село.

На 30 юли сутринта ще бъдат дадени стартовете на двете дистанции от 57 и 102 километра. Всяка ще има отделен старт, като участниците ще бъдат изведени със съпътстваща кола на организаторите от центъра на Велинград до изхода за Сърница. 

За участие в състезанието на късата дистанция от 57 километра ще бъдат допускани всякакви велосипеди, докато на 102-километровата дистанция ще се кара само с шосейни велосипеди. В събитието не могат да участват състезатели с e-bike или подобрения, носещи предимство на участника.

Призове и награди

В двете дистанции при мъжете и жените ще бъдат излъчени победители в 4 възрастови категории: 18-39 г., 40-49 г., 50-59 г. и 60+ години. Първите трима във всяка категория, и в двете дистанции, ще бъдат отличени с призове и награди.

Тези, които завършат на първо, второ и трето място при мъжете и при жените в “Тур дьо Франс: Етап България” 2023 (дълга дистанция), ще получат правото да участват безплатно в “L’Etape du Tour” във Франция през 2024 година. Всички регистрирали се участници в L’Etape by Tour de France (в дългата дистанция) от всички държави ще могат да се регистрират с предимство за този етап през 2024 г.

Ще бъдат раздавани и фланелки за най-добрите в дългата дистанция, които са пълно копие на тези, които получават участниците в Обиколката на Франция – ще има жълта фланелка за победителя, зелена – за най-добрия спринтьор, бяла на червени точки за най-добрия катерач и бяла за най-добрия млад участник.

Технически данни

Маршрутите ще тръгват от центъра на Велинград, като се насочват на юг в дебрите на живописните Родопи, по затворени за автомобилно движение пътища, както е по време на едно професионално състезание. Най-високата точка, която ще достигнат колоездачите, е 1467 м надморска височина, като общата денивелация за дългата дистанция е над 2700 м.

Регистрацията за участие в състезанието ще бъде отворена на 01 февруари 2023 г. в сайта на състезанието www.bulgaria.letapebytourdefrance.com. Организаторите съобщават в аванс, че от месец март ще бъде възможна регистрация за пакетна услуга, включваща освен регистрационна такса, настаняване на преференциални цени във Велинград.

Етапът ще може да се следи на живо, като за целта няколко камери ще бъдат разположени по трасето, сподели за „360“ главният организатор Даниел Дуков и загатна, че може дори да има филм за събитието. По всичко личи, че това ще бъде едно запомнящо се приключение за феновете на колоезденето и Тур дьо Франс.

Съпътстващи събития

Във Велинград ще бъде изградено и панаирно село, което ще доближи още повече усещането на участниците и зрителите до оригиналната Обиколка на Франция.

Диди (Дяволът, който обикаля всеки етап на Tour de France)
Диди (Дяволът, който обикаля всеки етап на Tour de France) / снимка: sportstravelinternational.com

На 29 юли, събота, са предвидени подгряващите събития, в които участниците могат:

  •  да посетят Музея на Tour de France, който обикновено се движи с кервана на Тура;
  •  да се снимат с Диди (Дяволът, който обикаля всеки етап на Tour de France) и нахъсва състезателите да дават по-добри резултати;
  •  да подкрепят и децата си в Детското състезание (5 км) в централната част на града;
  •  да покарат заедно със семейството си (ще се състои Семейно каране без състезателен характер по затворен за движение маршрут из улиците на Велинград);
  •  да се включат в различни активности в изграденото Селище на събитието.

Новини за събитието може да се следят на неговата Фейсбук страница.

Вижте: L’Etape Bulgaria by Tour de France 2023 – всичко най-важно

“Тур дьо Франс: Етап България” 2023 си поставя цел да популяризира колоезденето, България и в частност Велинград и Родопите като дестинация за туризъм и добро място за колоездене, както и популяризиране на марката Tour de France извън колоездачното общество.

L’Etape BULGARIA се организира от Спортен клуб „София в Европа“ – лицензиран от Министерството на младежта и спорта, оторизиран от A.S.O. да проведе едноименното състезание в България, както и от „Sport skills“ – агенция за събития, регистриран Туроператор, който ще отговаря за настаняването и логистиката по време на цялото събитие.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.