Петима българи ще се състезават на зимната Универсиада в Лейк Плесид

Световните университетски игри се провеждат от 12 до 22 януари 2023 г.

0
 

Сподели

Shares
Участниците ни в Зимната универсиада 2023
Участниците ни в Зимната универсиада 2023, снимка: trud.bg

България изпраща петима състезатели в четири спорта на Зимната универсиада. В състава на българската делегация са Симеон Митрев (сноуборд), Ева Вукадинова (ски алпийски дисциплини), Любомир Калчев (шорттрек), Александра Фейгин и Лари Луполоувър (фигурно пързаляне). Универсиадата ще се проведе от 12 до 22 януари в Лейк Плесид (САЩ).

Ръководителят на българската делегация доц. Петър Зографов коментира, че зимните спортове разполагат с много кратък сезон и тъй като техните приоритети са участие в световни и европейски първенства и световни купи, участието на най-добрите ни спортисти в универсиадите е много трудно осъществимо. По думите му през последните години и Летните, и Зимните Универсиади са състезания с много висок ранг.

Симеон Митрев
Симеон Митрев / снимка: Actiongraphers

„Хубаво е, че разполагаме с най-добрата ни фигуристка Александра Фейгин. С нея свързваме най-големите си надежди за нещо, което можем да наречем престижно. В надпреварата ще се включи и представителката ни в алпийските ски на Зимните олимпийски игри в Пекин 2022 Ева Вукадинова. За съжаление от шорттрека не можаха да изпратят най-добрите си състезатели, защото имат Европейско първенство. В сноуборда Симеон Митрев е може би най-добрият състезател в страната. При него проблемите са свързани с подготовката и липсата на сняг. Лари Луполоувър вече е в САЩ. Той се подготвя в Ню Йорк, защото има подходящи условия”, каза още доц. Зографов.

“В България малко се знае за Универсиадите, както летни, така и зимни. Това са световни форуми и участието и резултатите са почти олимпийски. Сега с много труд успяхме да сформираме делегацията, но съм убеден, че участието ни в Лейк Плесид ще бъде добро”, допълни доц. Злати Джуров, председател на Националната асоциация за университетски спорт.

Досега България е била домакин на четири Универсиади – две летни през 1961 и 1977 година, и на две зимни – през 1983 и 1989 година с домакин София.

Програмата на тазгодишното издание на Световните зимни студентски игри от 12 до 22 януари включва състезания в 12 вида спорта – ски алпийски дисциплини, ски свободен стил, сноуборд, северна комбинация, биатлон, ски бягане, ски скок, кърлинг, фигурно пързаляне, хокей на лед, шорттрек и бързо пързаляне с кънки. За отличията ще спорят над 1600 спортисти от 45 държави.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.