Триатлонът в България – част първа

Как се развива този троен спорт у нас - разказва международният съдия Йордан Васев

0
 

Сподели

Shares

През последните години триатлонът става все по-популярен в България – най-вече заради успеха на състезанията, които се организират тук. Съчетанието на три спорта в едно – плуване, колоездене и бягане, го прави комплексен както от гледна точка на предизвикателства, така и от гледна точка на необходими умения. Разбира се, световната слава на Айрънмен триатлоните (3.8 км плуване, 180 км колоездене и 42 км бягане) също допринася за това все повече любители на спорта да искат да изпробват силите си в няколко дициплини.

Триатлонът се заражда през 20-те години на миналия век във Франция, от 2000 г. е олимпийски спорт, а първият национален шампионат у нас се провежда през 1985 г.

Pravets_triatlon
Триатлонът в Парвец. Снимка: KrisoK Photography

“Прохождането” е в едно от училищата в столичния кв. “Люлин”, а официално първото състезание е на яз. Кърджали, разказва Йордан Васев, сертифициран съдия. Той е роден в Дупница, завършил е Военно училище и Военна академия. До 2008 г. активно се занимава с лека атлетика, а от 2014 г. се захаваща с триатлон.

“През 2016 г. след изпит придобих права на Technical official (ТО L1) Ниво 1 – така в триатлона са наричат хората, които следят за спазване на правилата. Не са съдии в истинския смисъл на думата – могат да налагат определени санкции, а наказанията ги налага Главният съдия. Всяка трета година подновяваме сертификатите си онлайн. През 2017 г. бях на курс за треньори и организатори на състезания в Гърция. Завърших със сертификат, връчен от председателя на Световната федерация по Триатлон (ITU) Марисол Касадо. Трябва да участваш в най-малко две състезания годишно, организирани от Европейската федерациа по триатлон (ETU), за да имаш право да ревалидизираш сертификата си”.

ВИЖ за българско участие в „Айрънмен“ триатлона тук.
jordan_vasev_triatlon
Йордан Васев. Източник: Фейсбук профил

Как се развива триатлонът в България?

Йордан ВасевДългогодишен председател на Българската федерация по триатлон беше Емил Стойнев, който до 2018 г. влагаше неимоверни усилия да поддържа този спорт, но по ред причини клубовете в България, пък и държавата в лицето на спортното министерство, допуснаха отнемането на лиценза на БФТ. Появиха се ентусиасти (с уважение), които решиха, че ще обединят клубовете, ще организират регистрация на нови и макар и да не познават правилата и изискванията на ITU, ще продължат да развиват този спорт.

През последните години след получаване на нов лиценз новата федерация, която се нарича Българска асоциация по триатлон (БАТ), се опитва да започне едва ли не отначало, което е крайно трудно. Моето мнение е, че след като БФТ се е изчерпала – няма желание, финансиране, състезатели (клубове), “острял” стил и метод на работа, защо младата БАТ не потърси старото (дори еднолично) ръководство за помощ, съдействие, съвет и т.н.?

ВИЖ повече за триатлона „Лъвско сърце“ тук.
Лъвско сърце
„Лъвско сърце“ Източник: AOFitLife

В България триатлонът се поддържа от около 150-200 души, но има надежда да се развива, защото тези аматьорски състезания, като “Правец” и “Лъвско сърце”, събират до 600-700 състезатели – освободени от страха от предизвикателствата на тялото и духа. Мисля, че ако прочетем надписа на сградата на Народното събрание („Съединението прави силата“ – бел.ред.), ако го приложим в българския триатлон и се обединят усилията на знаещите и можещите, за този спорт има надежда…

По какво се отличава развитието му у нас и по света?

Йордан Васев: Поради това, че съм участвал (като Technical official) в не малко състезания в Европа, мога да заявя, че там където има разделение и политическа намеса, всеки спорт се „загробва“. В Румъния от 300 членове на спортни клубове по триатлон през 2015 г., сега са 6000, на състезания за любители (в Тулча и Констанца) идват по 1500 души (семейни състезания, тип “мама, татко и аз”), участват по 300-500 отбора. В Гърция има две федерации с много членове, но правят 2-3 състезания и няколко аматьорски с повече участници, в Сърбия има скок, Хърватия, Унгария, Испания, Германия, Холандия – все страни, където имаше смяна на ръководствата на федерациите, но успешна приемственост.

ВИЖ повече за триатлон на закрито тук.
triatlon_na_zakrito
Триатлон на закрито. Източник: СК „Бегач“

При нас развитието на триатлона е оставено на благоволението на държавата – да се построят и поддържат плувни басейни. В триатлона плувците най-лесно преминават в другите сегменти, докато много по-трудно е да научиш един бегач или колоездач да плува, при това в открити води. Едно от условията да има триатлон е да има подрастващи, които да има къде да се учат и да тренират, да плуват. Тъй като басейните в градовете в България са ограничени, дори мога да ги изброя, ограничен е и броят на клубовете по триатлон.

Как очаквате да се развият състезанията по триатлон в България?

Йордан Васев: В триатлона са включени 3 дисциплини и от там има разновидности на състезанията – акватлон (бягане-плуване-бягане), дуатлон (бягане-колоездене-бягане). Разновидност е и Крос триатлон (плуване-бягане в пресечена местност-планинско колоездене). В България успешно могат да се развиват състезания във всички разновидности на триатлона. Дори зимен триатлон със „ски бягане-бягане-планинско колоездене“.

Pravets_triatlon
„Правец ТРИ“. Снимка: KrisoK Photography

Очаквай скоро повече за едно от най-посещаваните и обичани състезания по триатлон в България – ултра крос триатлонът „Лъвско сърце“.

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.