Европейската комисия одобри закупуването на 6 HEMS хеликоптера за България

Закупуването на хеликоптерите е с цел "обхващане територията на страната за предоставяне на спешна медицинска помощ, в на златния час"

0
 

Сподели

Shares
хеликоптерно въздушно спасяване
Хеликоптерно спасяване. Снимка: Витан Витанов

На 6 април Европейската Комисия официално одобри Националния план на България за възстановяване и устойчивост (ПВУ), който предвижда закупуването на 6 хеликоптера за медицински нужди и изграждане на HEMS система на територията на страната ни.

Закупуването на пет от хеликоптерите ще бъде финансирано от предвидения за целта бюджет по ПВУ, възлизащ на 146 млн. лв, а шестият ще бъде осигурен чрез реализирането на проект „Осигуряване на въздушни превозни средства за реакция при спешни медицински състояния”, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014–2020 г., който се изпълнява текущо към момента.

Според ПВУ, който вече е достъпен на интернет страницата на Министерски съвет, закупуването на хеликоптерите е с цел „обхващане територията на страната за предоставяне на спешна медицинска помощ, в на златния час“, като в тази формулировка влиза и транспортирането на пациентите до болниците.

ПВУ предвижда още създаване на модернизирани центрове на спешен телефон 112, които да позволяват обмен на видео, данни, глас и текст в реално време, посредством свързването им към електронната мрежа.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.