Бегачи от 11 държави се включиха в третото издание на Kaufland София полумаратон

Полумаратонът и безплатното състезание за ученици RUN4EU привлякоха интереса на близо 1100 участници

0
 

Сподели

Shares
Снимка:sofiahalfmarathon.com
Снимка:sofiahalfmarathon.com

В събота вечерта, на 28 август в центъра на София се проведе третото издание на Kaufland София полумаратон и безплатното бягане за ученици RUN4EU. Въпреки нестабилното време през изминалия уикенд, близо 1100 деца и възрастни взеха участие в спортните дисциплини в рамките на събитието.

Kaufland София полумаратон привлече интереса на бегачи от 11 държави – България, Белгия, Китай, Румъния, Германия, Италия, Ирландия, Испания, Великобритания, Украйна и Северна Македония. Стотици бегачи пристигнаха за старта в 20:00 часа, за да премерят сили в трите дисциплини – 5, 10 и 21 км, като близо 550 участници финишираха успешно. Трасето включваше част от центъра, стигаше до кварталите „Младост“ и „Студентски град“, а финалът беше на Националния стадион „Васил Левски“.

Снимка:sofiahalfmarathon.com
Снимка:sofiahalfmarathon.com

Големият победител при мъжете е Георги Жеков, който измина полумаратонската дистанция (21 км.) за 1 час, 14 минути и 47 секунди. Втори финишира Деян Колев (1:26:45), а трети – Александър Владимиров (1:27:13). При жените най-бърза бе Боряна Попова – тя измина трасето за 1 час, 42 минути и 31 секунди. Второто място бе заето от Теодора Петкова, а третото – от Памела Найденова.

В 10-километровата дистанция победиха Ангел Ангелов и Тоня Тонева, съответно, при мъжете и жените.

Най-късото трасе – 5 км, традиционно предизвика голям интерес, тъй като е подходящо както за опитни, така и за начинаещи бегачи. Първи при мъжете финишира Стефан Йорданов, а при жените – Маринела Цекова.

В рамките на Kaufland София полумаратон и тази година се проведе безплатното ученическо състезание RUN4EU, което се организира в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България и Бюрото за връзка на Европейския парламент в България.

Снимка:sofiahalfmarathon.com
Снимка:sofiahalfmarathon.com

95 деца общо пробягаха дисциплините от 600 м, 5,10 и 21 км, а 500 деца се включиха в лекоатлетическите игри на Националния стадион „Васил Левски“. Похвално е, че петима от застаналите на старта участници в ученическото състезание успяха да изминат най-дългата дистанция – 21 км, като най-бърз беше Хакан Сабит. На него му отне 1 час, 49 минути и 55 секунди, за да пробяга разстоянието.

На 29 август, неделя, програмата на Kaufland София полумаратон продължи с детска Fun зона в Борисовата градина, Breakfast Recovery Run – безплатно бягане и закуска в парка, както и със състезание по бягане на 600 м. дистанция за деца, което отново се проведе на Националния стадион „Васил Левски“ като част от безплатното ученическо бягане RUN4EU.

И тази година наред с насърчаването на по-активния начин на живот акцент в Kaufland София полумаратон бе ограничаването на пластмасата за еднократна употреба. За целта пластмасовите бутилки за еднократна употреба на събитието бяха заменени с рециклируеми картонени чашки, в експо зоната и по трасето бяха разположени водни станции, в кетъринг зоната се използваха само дървени прибори и картонена посуда, а в експо зоната и на всяка станция по трасето бяха поставени контейнери за събиране на отпадъци от опаковки, осигурени от ЕКОПАК.

Снимка:sofiahalfmarathon.com
Снимка:sofiahalfmarathon.com

Пълните резултати от третото издание на Kaufland София полумаратон можете да намерите на официалния уебсайт на събитиетo.

Kaufland

Кауфланд България ЕООД енд Ко КД е на българския пазар от 2006 г. Веригата има 60 хипермаркета в 34 града в страната. Обектите са със средна търговска площ от 3200 кв.м. Повече информация можете да откриете в сайта на магазина.

Kaufland София полумаратон и състезанието за ученици “RUN4EU” се организират от Спортен клуб „Бегач“, Kaufland България и Представителството на Европейската комисия в България, в партньорство със Столична община, Бюрото за връзка на Европейския парламент в България и клуб „Приорити Спорт“.

Снимка:sofiahalfmarathon.com
Снимка:sofiahalfmarathon.com

Спортен клуб „Бегач“

Спортен клуб „Бегач“ е неправителствена организация в обществена полза, основана през февруари 2012 г. в София. Основната мисия на клуба е да подкрепя и развива бягането и кардио спортовете, както и масовата спортна култура. Всички събития, организирани от „Бегач“, са насочени към хора, които се стремят към здравословен и активен начин на живот. Годишно близо 6000 души участват в състезанията на “Бегач”. Клубът е член на Българската федерация по лека атлетика. Има 185 членове и 16 картотекирани състезатели. „Бегач“ работи за популяризиране на любителския спорт и здравословния начин на живот и вярва, че бягането, благотворителността и бизнесът трябва да работят заедно.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.