P(l)ay the game: Съвременните технологии като алтернатива на онлайн хазарта

0
 

Сподели

Shares

В днешно време хазартът е на една ръка разстояние, нали? Е, заради пандемията не си се срещал толкова често с приятели да поиграете карти нещо на вързано, хем да изкараш някой лев, а после да седнете и да изпиете по бира и в зависимост от това кой е взел печалбата, да почерпи. В аналоговия живот това дори звучи безобидно, но подобни залитания носят сериозен риск от развиване на хазартна зависимост

Развитието на новите технологии пък направи онлайн залаганията все по-популярни и достъпни, а изкушението, че с един клик можеш да направиш “истински пари” допълнително подсилва рисковете от подобен вид забавления.

Но в условията на постоянни локдауни и социална дистанция какво друго да правиш, за да се забавляваш, докато си вкъщи? Новите дивайси имат и своята позитивна страна, предлагайки достатъчно голямо разнообразие от забавни, но и полезни занимания, които освен, че ти помагат да избягаш от скуката, ще те научат и на нещо ново. Нека ти разкажем:

Опознай света с VR технологиите

VR технологиите, освен за игри, могат да бъдат изключително полезни, за да се пренесеш в различни точки на света, които по някаква причина нямаш възможност да разгледаш. Например можеш да посетиш по всяко време Йерусалим, Лондон, Париж, древния град Петра и много, много други.

Можеш също така да достигнеш до коридорите на Лувъра и да научиш за Леонардо Да Винчи чрез разговор с Мона Лиза. А защо пък да не влезеш в Египетските пирамиди, в Британския музей или в този на Ван Гог, или в картините на Салвадор Дали? Вероятно дори не си чувал за всичко онова, в което можеш да се потопиш чрез тази технология и да обогатиш себе си чрез разширяване на знанията и мирогледа си. Гмурни се в океана или иди в пустинята и дори в Космоса… Всичко това е толкова близо и достъпно, а освен това е и безплатно! 

Ето няколко примера:

Музеят на Ван Гог

Музеят на Ван Гог например предлага широка гама електронни услуги. Почти пълната колекция от картини в отделните зали можеш да видиш както чрез страницата на музея , така и в канала им в youtube и то с високо качество. Но конкретно с VR технологията можеш дори да влезеш и разгледаш „оживелите“ платна и да преживееш картината „Звездна нощ“ , да влезеш в „Стаята“ или да прекараш малко време в “Нощното кафене”. 

Театър-музеят на Салвадор Дали

Посветен на живота и работата на сюрреалистичния художник Салвадор Дали, Театър-музей Дали показва най-голямата и най-разнообразна колекция от творби на художника. В допълнение към картините от всички десетилетия на кариерата му, можеш да разгледаш и негови скулптури, триизмерни колажи, механични устройства и много любопитни факти, свързани с великия артист. Благодарение на новите технологии, имаш възможност да си направиш и един интригуващ виртуален тур из музея.

GeoGuessr – играта на ориентация и изследване

Онлайн играта GeoGuessr е базирана върху картите на Google Street View, само че за ориентация разполагаш просто с един компас и нищо повече. Започвайки играта, ти попадаш на произволна точка от картата на света, а целта е да обикаляш из виртуалното пространство, докато познаеш къде си попаднал, след което правиш предположение и, в зависимост от точността на отговора, получаваш определен брой точки. Освен знанията ти за страните, тази игра развива и способностите ти да се ориентираш по компас, карта и по външни особености на заобикалящото те пространство. GeoGuessr става толкова популярна, че в много държави, включително и у нас, се провеждат турнири по виртуално ориентиране!

Обогати знанията си чрез AR технологии

Другата удивителна технология, която все повече навлиза и можеш да използваш за своето израстване е аугментираната (добавената) реалност (AR). Докато VR замества визията ти, то добавената само наслагва над реалната среда. Тя до скоро беше популярна предимно чрез игрите на телефона ти. Нима не си тичал да ловиш покемони по парковете?! Но освен за глупави зарибявки, тази технология все повече навлиза в книгите – в тях образите оживяват чрез технологията. В медицината пък можеш да видиш триизмерно в пространството всяка система от човешкото тяло, или всеки орган – сърце, черен дроб и какво ли не. Можеш също така да видиш екзотични животни в стаята си чрез очилата за тази технология. Да не говорим, че докато се разхождаш из руини, около теб могат да изникнат цели крепости и градове… и още, и още…

Университетът в Хъл

В последните няколко години тази технология започна да се въвежда в западните университети, какъвто е например Университетът в Хъл (Великобритания). Там от 2020 г. тя се използва в инженерните специалности. Работейки в екипи с редица големи международни компании, те използват специални очила, за да поставят холограми в реалния свят и да се справят с реалните бизнес проблеми

Университетът в Кливланд

Друг подобен пример е Кливландският Case Western Reserve University, който започва да въвежда тази технология в обучението по медицина още от 2016 г., като с подобряване на технологията, се подобрява и качеството. Ето и един пример как аугментираната реалност помага на студентите по медицина да развиват уменията си.

Та, това, което искаме да ти кажем ,е, че сега НЕ е „момента за апартаментааа“, сега е моментът да се развиваш и да ползваш всичко, което напредъкът на науката и
технологията ти дават, за да достигнеш нови хоризонти и да участваш в промяната за
добро бъдеще. На теб и всички около теб!

*Сдружение „Идилиум“ –  гр. София, статията е изготвена по проект „P(l)ay the
game”, финансиран от Министерството на младежта и спорта по Национална
програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за 2021 г. (Договор № 25-00-39/26.03.2021 г.)

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.