4 аудио и е-книги за планини и върхове от Storytel

Слушай вдъхновяващи истории, докато се движиш или си почиваш

0
 

Сподели

Shares

Лятото е сезонът, в който се срещаме по-често с нови книги – не само заради отпуските и дългочаканите ваканции, а и защото денят е по-дълъг и сякаш има време за всичко.

Една от най-ползотворните ни срещи в тази насока беше със Storytel – библиотека за аудио- и електронни книги, постоянно обновяващата се с нови заглавия и бестселъри. Там открихме над 200 000 заглавия на български и английски, от всякакви жанрове. Благодарение на тази платформа, можеш да слушаш вдъхновяващи истории навсякъде и по всяко време. При това, не е нужно да имаш интернет – можеш да ги слушаш и офлайн.

И понеже в 360 обожаваме планината, потърсихме аудио- и електронни книги на тази тема. Представяме ти няколко от тях в рубриката “Добрите истории със Storytel”.

V_siankata_na_Everest_SIBEL

“В сянката на Еверест”, Петя Колчева

Тя е първата българка, доказано изкачила най-високия връх на планетата, и първата жена у нас, събрала колекцията “Седемте континентални първенци”. Адвокат по професия, майка на 3 деца, Петя Колчева намира начин да сбъдне и най-големите си мечти, свързани с планините и върховете.

“С тази книга протягам ръка към най-любимите си хора. Тя съдържа истината, както аз я видях, почуствах и осъзнах. Разкрива дълбочината и обхвата на моя егоизъм. Проектът “Еверест” изискваше от мен пълна концентрация, използва цялата ми енергия, повечето ми умения и опит. Аз взех по нещо от всички около себе си, дори не попитах за разрешение. Заграбих – и то от тези, които най-много ме обичат. Онова, което ми дадоха, беше в мен през цялото време. Иначе нямаше да успея”– разказва Петя.

Cover-Everest-Device

През 2008 г., заедно със съпруга си Камен Колчев, тя изкачва осемхилядника Чо Ою. Година по-късно двойката стъпва на Еверест.

Какви са спомените на Петя, емоциите, с които минава през всичко, за да достигне върха, можеш да откриеш в аудиокнигата “В сянката на Еверест”. Тя е с дължина малко над 7 часа, така че можеш да я слушаш на части, а ако пътуваш към морето, ще ти уплътни доста добре времето.

“Антарктида – студеният юг”, Христо Пимпирев

Вероятно първото име, за което се сещаш мигновено, щом чуеш за експедиция в Антарктида, е на проф. Пимпирев – вдъхновител и ръководител на дългогодишните български изследвания на ледения континент. Неговата книга обобщава информация и истории от общо 25 български експедиции с изключителен научен принос за света. Разказва на достъпен език за природата, флората, фауната и хората там.

Около 98% от територията на Антарктида е покрита с лед. Това е континентът с най-ниски средни температури и най-силни ветрове. През декември 2013 г. там са отчетени -91,2 °C. Това е и мястото, от което по неопровержим начин може да се наблюдава глобалното затопляне и редица други феномени.

Antarktida_Pimpirev_Cover_POSTER_A2„Антарктида – студеният юг“ е увлекателен и емоционален разказ за живота сред ледове и пингвини. Личен дневник на човек, дръзнал да преодолее предразсъдъци, да надмогне страховете си и да намери хармония сред ледовете, които сме свикнали да наричаме “вечни”… Животът на Юг има своя логика и ред, а проф. Пимпирев ни предлага своя поглед към ледения континент, в който тишината се среща с вятъра, а денят се слива с нощта.

Книгата е с продължителност малко над 3 часа – време, в което да затовриш очи под сянката на някое дърво (или на дивана вкъщи) и да се пренесеш мислено в далечния, снежен юг.

Чуй откъс от книгата:

“Лавина”, Блага Димитрова

Една от най-драматичните истории в българския алпинизъм, за която повечето хора у нас знаят от едноименния филм, е разказана от Блага Димитрова.

Lavina_Blaga-Dimitrova_Covers_V2

На 16 декември 1965 г. по склона на връх Орлето, между Мальовица и Малка Мальовица, пада лавина, която затрупва 16 души. 11 от тях загиват – 10 мъже и една жена. Трагедията разтърсва алпийската общност и вдъхновява Блага Димитрова да напише сценарий за филм, който после става основа на едноименната й книга.

“Диря остава, когато се върви по неотъпкано”. 

“Лавина“ е роман за човешките взаимоотношения, разказан през погледа на група алпинисти. Блага Димитрова изящно рисува величието на планината, изкусно разказва за страстта към катеренето, а думите й отварят сетивата за красивото, за смисленото, за любовта.

“Ние сме онова, което прави от нас любовта”.

Една история за дълбоки чувства и силни усещания, които се изсипват над нас като лавина…

Cover-Vij-DeviceАко по някакви причини си пропуснал да гледаш филма или да прочетеш романа, сега е моментът да се запознаеш с историята, описана от Блага Димитрова – задължителна е за всеки планинар.

Чуй откъс от книгата:

 

Osemte_planini “Осемте планини”, Паоло Кониети

Това е роман за изкачването на върхове. Бестселър в Италия, преведен на 40 езика.

Авторът Паоло Кониети е италиански писател и режисьор на документални филми, роден през 1978 г. Всяка година прекарва по няколко месеца сам в планината. Романът му “Осемте планини” е удостоен с редица награди, сред които Premio Strega, най-престижната литературна награда в Италия, както и различни международни отличия, като Prix Médicis étranger, Prix François Sommer и English Pen Translations Award.

„Ние ходим на върховете. Слизаме само когато стигнем до там, откъдето не можем повече да се изкачваме”.


Романът разказва за приятелството между две момчета – Пиетро, гражданин от Милано, и Бруно, селянин от Алпите. Те идват от различни светове в планината, с нейните високи и негостоприемни върхове. Там, по суровите ѝ чукари, са любовта и краткото щастие на Бруно, който следва дедите си – корави мъже, във вечна битка с природата и със себе си.

А защо авторът нарича книгата си “Осемте планини”? Отначало, докато я пише, и той самият не знае, избира името спонтанно. После цифрата 8 го отвежда в Непал и накрая, както самият той казва, разбира защо е избрал интуитивно именно това заглавие. Вероятно ще разбереш и ти – ако прочетеш книгата за приятелството и върховете в “Осемте планини”.

Историята на двете момчета и планината е поместена в електронна книга. Можеш да я четеш от телефона си или на е-четец навсякъде, където можеш да поспреш и да се отдадеш на четиво, достойно за международните си награди!

Виж за аудио книгата на Анджей Баргиел „Атаката на К2“ тук.

За Storytel

Можеш да тестваш приложението Storytel абсолютно безплатно за 14 дни и да провериш дали слушането на аудиокниги е за теб. Слушаш неограничено (дори по време на безплатния тестови период) и имаш избор от различни абонаментни планове, както и възможност да използваш функцията “детски режим” на отделно мобилно устройство с достъп само до съдържанието за деца.

Разгледай аудио библиотеката на Storytel тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.