Опасна игра: Тийнейджърите и рисковете от хазартната зависимост

0
 

Сподели

Shares

Светът е голям, а хазартът ни дебне отвсякъде. Всичко може да започне съвсем невинно – да изтъркаш едно билетче… хоп, печелиш 3 лв., инвестираш ги отново, и отново и… неусетно билетчето става неразделна част от сутрешното кафе или голямото междучасие, без значение дали реално имаш тези 3 лв., които ще рискуваш да загубиш.

Или пък поглеждаш мигащата реклама на някое онлайн казино в ъгъла на монитора си, от любопитство искаш да видиш как става и… да, в началото печелиш, а после неусетно задлъжняваш, дори взимаш заеми, но не можеш да спреш…

Всъщност хазартната зависимост вече се отъждествява с алкохолната или наркотичната такава. С нарастването на онлайн хазартните сайтове и лесната достъпност до тях чрез смартфони, все повече тийнейджъри са изложени на хазартните изкушения. Те могат да залагат от уюта на стаята си, без да се налага да показват никакви доказателства за възраст – и се случва, използвайки кредитните и дебитни карти на родителите си. Същата зависимост се получава и с платените онлайн игри, които още по-лесно увличат младежите, които си купуват различни артефакти, с които да спечелят битката или да вдигнат нивото на героя си в играта.

Скорошни проучвания сред младежи под 18 години показват, че повече от 40% от тях са залагали – обикновено на футбол, карти или видео игри. Понякога тези ранни опити в хазарта могат да доведат до пълна хазартна зависимост. Световните учени и психолози имат дългогодишен опит в работата с тийнейджъри и техните семейства, а това ни помага да разберем поведението, което може да лежи в основата на хазартния проблем и да се намери начин за преодоляване на тази зависимост.

Да заложиш: Как започва хазарта

Интересът към хазарта може да започне по различни начини: емоцията да гледаш как роднина купува печеливш лотариен билет, играе рунд от бинго или се впуска в света на онлайн покера. За много тийнейджъри залагането на видео игри или спортни мачове е добавена тръпка към и без това приятното занимание.

Лесните правила на хазарта, дори и за непълнолетни залагащи, е причината, поради която многобройни проучвания в различни страни показват, че дори деца на възраст от 9 до 10 години са опитвали хазарт. Всъщност и повечето тийнейджъри са залагали поне веднъж до навършването на 15 години.

Смартфоните и таблетите позволяват неограничен достъп до редица сайтове за хазарт и игри с хазартна тематика. Въпреки че някои игри може да не позволяват на играчите да правят реални залози, симулацията може да е достатъчна, за да предизвика интерес към игрите с реални залози.

Сайтовете за онлайн хазарт често имат „режим на тренировка“, при който играчите печелят повече от обикновено. Функциите за чатове и съобщения свързват тийнейджърите с други играчи, създавайки забавна, социална атмосфера, която добавя към вълнението от потенциална печалба. Това, в комбинация с атрактивността на лесните пари, може да направи хазарта както привлекателен, така и привидно нискорисков за тийнейджърите.

Много тийнейджъри, които започват да залагат, също имат слабо познание за реалните шансове при игра на хазартни игри. Като неопитен играч, първата печеливша серия може да заблуди играчите да мислят, че печеленето е по-редовно явление, отколкото е в действителност, и да остави хората да преследват все по-невъзможна победа – с все по-големи и по-големи залози и последващи рискове.

От „зарибяване“ до задлъжняване: Кой е изложен на риск от пристрастяване към хазарта

Въпреки че всеки може се пристрасти към хазарта, проучванията разкриват някои рискови фактори, които могат да увеличат податливостта към зависимост. Те включват:

  • Започване на хазарт в ранна възраст
     
  • Редовно влияние на хазарт в дома или сред приятели
     
  • Личен, неограничен достъп до Интернет
     
  • Склонност към други рискови поведения, като злоупотреба с алкохол, наркотични вещества, обир на магазини и др.
     
  • Наличие на импулсивна, възбудима личност, търсеща адреналин
     
  • Изправяне пред личен или семеен стрес
     
  • Изживяване на тревожност или депресия

Хазартът може да се използва като механизъм за справяне, начин за бягство от стреса и разочарованията от живота или за облекчаване на скуката или самотата. Тъй като обаче хазартът активира риска и възнаграждава част от мозъка, редовното залагане може да увеличи риска от развитие на зависимост – такава, която може да бъде също толкова сериозна и увреждаща, колкото и зависимостта от психотични веществата.

Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Някои данни сочат, че тийнейджърите са по-податливи на пристрастявания към хазарта, защото мозъкът им все още се развива, което може да направи пристрастяването още по-тежко. Приблизително една трета от възрастните комарджии на лечение споделят, че са започнали да залагат, когато са били на възраст между 11 и 17 години, което предполага връзка между ранния хазарт и появата на зависимост.

Идентифициране на признаци на ранна хазартна зависимост

Въпреки че тийнейджърите могат да проявяват различни признаци на пристрастяване, в сравнение с възрастните комарджии, има някои предупредителни знаци, за които трябва да внимавате, ако подозирате, че тийнейджъръта е придобил хазартния навик.

Промени във финансовото състояние:

  • Заемане на пари от различни хора
     
  • Необясними притоци на пари
     
  • Продажба на лични вещи
     
  • Тайна по отношение на финансите

Промени в поведението:

  • Нестабилен сън
     
  • Сърдитост, раздразнение
     
  • Депресия и безпокойство
     
  • Понижена енергичност

Промени в ежедневието:

  • Лоши оценки в училище и проблемно присъствие
     
  • Промяна на приятелски кръгове или изолация
     
  • Засилен интерес към свързани с хазарта дейности
     
  • Проблеми със закона
Снимка: Pixabay

Обхватът на негативните въздействия, които хазартът може да причини в живота на тийнейджър, независимо дали е юридически, финансов или социален, са сериозни и потенциално променят живота. Ако смятате, че някой, когото обичате, може да изпитва пристрастяване към хазарта, е важно да потърсите възможно най-скоро професионална помощ, за да осигурите най-добрия шанс за възстановяване.

Балансът между безобидната игра и зависимостта е много крехък, затова е важно всеки да подхожда внимателно и ако една онлайн игра обсебва вниманието ти до степен, че нищо друго не те интересува и си готов да прекараш всяка минута пред устройството, с което играеш, задължително потърси друга дейност, като това да спортуваш, да излезеш сред природата или просто да използваш аналоговия начин да общуваш с приятели навън. Светът е голям, наистина, и вместо да попадаш в клопката на зависимостите, можеш да го изследваш, да намираш хиляди интересни неща и занимания и да се наслаждаваш на живота.

Статията е изготвена от екипа на Сдружение „Идилиум“  гр. София, по проект „P(l)ay the game”, финансиран от Министерството на младежта и спорта по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за 2021 г. (Договор № 25-00-39/26.03.2021 г.)

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.