Рецепта за щастие с новия календар „TAKE MY PILL“ 2021 на художничката Аменун Женева

Впечатляващ проект за здравословна година!

0
 

Сподели

Shares

Създаването на календара „TAKE MY PILL“ за 2021 г., на художничката Аменун Женева е поредица от акварели-хапчета с единственото ѝ желание да достигне до максимално много домове. Проектът идва с голяма доза смисъл и позитивизъм, в най-подходящото време, според авторката му.

„Вземи моето хапче“ е серия от плакати, обръщащи внимание на елементи лекуващи душата и тялото, забравени от хората. В тях се набляга на връзката на човека, природата и изкуството. „Хапчета“ се приемат от много хора като даденост, а всъщност ако обръщаме внимание, когато ги консумираме, бихме могли съзнателно да излекуваме умовете и душата си. Най-старото хапче ще остане КРАСОТАТА следвана от любов, секс, фантазия, музика, литература, цвят, вкус …

Всяко „хапче“ е съпроводено от „рецепта“,  съдържаща научни факти свързани с лечебното му предназначение.

„Животът ми ме подкани да обърна внимание на употребата на днешната фармацевтична индустрия и нейните продукти или по- правилно казано, злоупотребата с нея. Вниманието ми е насочено отвъд химията и изкуствено създадените хапове за лечение на едно, и унищожение на друго. Иска ми се да припомня естествените източници дадени ни от природата за нашето усмихнато състояние. И вярвам, че „взимайки„ хапчетата ми, човек би пулсирал, силно здрав в светоусещането си. Всъщност, първоначално хапчетата са представлявали елементи извличани от природата и изкуството, насоката която ме води е точно тази!“, споделя авторката.

В проекта участва Стефан Чинов- графичен дизайнер, типограф, график и арт директор на списание 360°, който изгражда цялата типография по плакатите, подчертавайки чрез различни шрифтове и фрази функцията на „хапчето“, както и дизайна на календара.

Хапчетата датират още от праисторически времена, когато хората открили лечебните и токсичните свойства на различни растения  и животински продукти.

2735 г.пр.Хр. в Китай се появява първата Фармакопея – един от най-ранните писмени източници с лечебни рецепти.

Около 4 г.пр.Хр. – в трактата си Corpus Hipokraticum Хипократ описва множество лекарства от растителен произход.

17 век – появяват се първите аптеки в Европа.

19 век – терапията и фармацията навлизат в качествено нов етап на развитие, при който започват да се прилагат химически чисти вещества, изолирани от растения. Дотогава за лечение се използвали главно необработени растителни и животински продукти

90-те години на 20 век – създадени са първите биотехнологични продукти. На тази база в края на 20 век стъпват генноинженерните технологии, които създават бъдещето на терапията от ново поколение, а именно „точното лекарство за точния пациент“.

Може да поръчате календара „TAKE MU PILL“ 2021 на официалната страница на Аменун Женева във Фейсбук чрез формата „лично съобщение“.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.