Рецепта за щастие с новия календар “TAKE MY PILL” 2021 на художничката Аменун Женева

Впечатляващ проект за здравословна година!

 
0

Сподели

0Shares
0 0

Създаването на календара “TAKE MY PILL” за 2021 г., на художничката Аменун Женева е поредица от акварели-хапчета с единственото ѝ желание да достигне до максимално много домове. Проектът идва с голяма доза смисъл и позитивизъм, в най-подходящото време, според авторката му.

„Вземи моето хапче“ е серия от плакати, обръщащи внимание на елементи лекуващи душата и тялото, забравени от хората. В тях се набляга на връзката на човека, природата и изкуството. “Хапчета“ се приемат от много хора като даденост, а всъщност ако обръщаме внимание, когато ги консумираме, бихме могли съзнателно да излекуваме умовете и душата си. Най-старото хапче ще остане КРАСОТАТА следвана от любов, секс, фантазия, музика, литература, цвят, вкус …

Всяко “хапче” е съпроводено от “рецепта”,  съдържаща научни факти свързани с лечебното му предназначение.

“Животът ми ме подкани да обърна внимание на употребата на днешната фармацевтична индустрия и нейните продукти или по- правилно казано, злоупотребата с нея. Вниманието ми е насочено отвъд химията и изкуствено създадените хапове за лечение на едно, и унищожение на друго. Иска ми се да припомня естествените източници дадени ни от природата за нашето усмихнато състояние. И вярвам, че „взимайки„ хапчетата ми, човек би пулсирал, силно здрав в светоусещането си. Всъщност, първоначално хапчетата са представлявали елементи извличани от природата и изкуството, насоката която ме води е точно тази!”, споделя авторката.

В проекта участва Стефан Чинов- графичен дизайнер, типограф, график и арт директор на списание 360°, който изгражда цялата типография по плакатите, подчертавайки чрез различни шрифтове и фрази функцията на „хапчето“, както и дизайна на календара.

Хапчетата датират още от праисторически времена, когато хората открили лечебните и токсичните свойства на различни растения  и животински продукти.

2735 г.пр.Хр. в Китай се появява първата Фармакопея – един от най-ранните писмени източници с лечебни рецепти.

Около 4 г.пр.Хр. – в трактата си Corpus Hipokraticum Хипократ описва множество лекарства от растителен произход.

17 век – появяват се първите аптеки в Европа.

19 век – терапията и фармацията навлизат в качествено нов етап на развитие, при който започват да се прилагат химически чисти вещества, изолирани от растения. Дотогава за лечение се използвали главно необработени растителни и животински продукти

90-те години на 20 век – създадени са първите биотехнологични продукти. На тази база в края на 20 век стъпват генноинженерните технологии, които създават бъдещето на терапията от ново поколение, а именно „точното лекарство за точния пациент“.

Може да поръчате календара “TAKE MU PILL” 2021 на официалната страница на Аменун Женева във Фейсбук чрез формата “лично съобщение”.

Сподели

0Shares
0 0

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.