Алтернативно придвижване: българин създаде хибрид между електрическа тротинетка и велосипед

Инжинер Цветан Илиев с впечатляващо изобретение

0
 

Сподели

Shares

 

Снимка: roadhunter.bg

В големия град търсим все по-удобен и лесен вариант за придвижване, който не вреди на околната среда и все пак успява да ни закара бързо и ефективно до правилното място. Микромобилността, термин обединяващ електрическите тротинетки и скутерите с тегло под 500 кг., популярни по света са една изключително добра алтернатива на транспорт лишен от вредни емисии и изцяло екосъобразен.

Сред най – новите попълнения в този сектор е електрически задвижван хибрид между велосипед и тротинетка, създаден от българския автомобилен инженер Цветан Илиев.

Новото електрическо превозно средство е с необичайно големи гуми, осигуряващи по-добра устойчивост по време на движение. Пробегът с едно зареждане е около 30 км – достатъчно за няколкодневно ползване, ако решите с него да пътувате до работата. Ако само се разхождате в свободното си време е възможно е да издържи и цяла седмица.

Снимка: roadhunter.bg

“Когато се появи първата скица на модела, заживях в София и пътуването до работата се оказа изключително натоварващ процес заради трафика и неспазването на правилата.Целта ми беше да предложа нещо различно, но не съвсем шантаво. Затова и сметнах, че комбинацията на велосипед с тротинетка е концепция, която си струва да доразвия. Заложих на по-специфичния дизайн, отличаващ изобретението от останалите подобни модели на пазара“, споделя инжинер Илиев.

Предимствата на електрическото превозно средства са много – устойчивост, маневреност, удоволствие от карането и икономичност.

“Хибридът предлага възможността да се ползват редица велосипедни аксесоари и инфраструктура – кош на кормилото, заключващи механизма.Спрямо велосипеда, основното предимство е, че има много по-малко движещи се части, а това води до по-ниска цена, до по-висока надеждност и сериозно намалява нуждата от поддръжка. Недостатък за някои хора може би ще бъде липсата на седалка. За мен обаче това по-скоро е предимство, тъй като когато седиш цял ден пред компютъра в офиса, нищо не пречи за 15-20 минути да постоиш прав.”

Снимка: roadhunter.bg

Цветан Илиев планира серийно производство на своето изобретение и прогнозира,че екомобилността предстои да се развива тепърва много.Признава, че изпитва затруднения с набирането на първоначален капитал, но тъй като в момента преговаря с потенциален инвеститор, се надява да започне изработването на устройството от есента.

“Когато се захванах с този проект, направих обстойно проучване на пазара. Преди пандемията от Covid-19, която даде изключителен ръст на покупките, броят на продажбите на електрически велосипеди растеше сериозно. В момента съм поръчал нови части, тъй като някои от тях – например за задвижването, идват от азиатски доставчици. Оказва се, че огромни фабрики нямат капацитета да произвеждат заради многото поръчки и бум на пазара.” е категоричен Илиев.

ВИЖТЕ: Електрическият велосипед: Бързо, лесно, вкусно

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.