В памет на Милчо Левиев

Легендарният музикант ни напусна на 12 октомври

0
 

Сподели

Shares

Световноизвестният музикант Милчо Левиев напусна този свят на 12 октомври 2019 г. Прочутият джазмен беше голям приятел на екипа на 360mag.bg – с усмивка си спомняме дългите вечери, прекарани в  задушевни разговори и невероятните, но истински истории, които той споделяше с нас. Именно те ни убедиха, че Милчо Левиев притежава нашето приключенско ДНК. Пъстрият му живот, наситен с перипетии, го доказва!

Колкото до таланта му – достатъчно е да споменем анекдота, според който, когато Тодор Живков научава, че музикантът е избягал в САЩ, коментира: „Другарят Левиев не е избягал – ние го пуснахме, за да покаже на американците как се прави джаз“!

Харизматичен, весел и всеотдаен – така ще запомним Милчо Левиев. И няма да тъжим, защото вярваме, че той продължава по пътя си – с още повече музика…

Поклон!

В негова памет припомняме блиц-интервюто, което музикантът даде за специалния брой на списание 360° от 2012 г.:

Милчо Левиев
Снимка: Вера Райчева

Милчо Левиев – Композитор и музикант

1. С какво се занимаваш в момента?

Репетирам и се готвя за концерт, посветен на 50-годишнината на Биг Бенда който преди време се наричаше „Естраден оркестър”. Ангажираха ме да напиша нова пиеса. Репетициите са сериозни. Има и много трудности, тъй като институции като БНР и БНТ сякаш все още не са се отърсили от номенклатурния си рефлекс, а това спъва музикалната работа. От друга страна, тогава имаше дисциплина, а сега май доста хора просто не работят. Не искам да придавам на разговора политически аспект, а по-скоро социален. Българинът е изпаднал в лошо положение – чака някой да го оправи.

2. Практикуваш ли някакъв спорт? Какво ти дава той? Ако не – има ли такъв, с който би искал/а да се занимаваш? Какво те спира?

През целия си живот като спорт съм практикувал само плуване. Добър плувец съм, мога да плувам с километри и в морето, и в басейна. За съжаление, работата не ми позволява да го правя често.


3. Твоята гледна точка за природата и нашето отношение към нея?

Отношението ни към природата е смесено. Още от 70-те години учените в световен мащаб са много загрижени, включително и комунистическата част от света – Съветският Съюз. За съжаление има хора, които се опитваха да насаждат мнението, че всичко това със замърсяването и т.н. е комунистическа пропаганда. Пълни глупости! Доминиращото мнение на учените в цял свят е, че ние буквално се гаврим с природата: заличаване на биологични видове, замърсяване… От колко време има открити алтернативи на петрола? Някои от техните откриватели дори бяха убити в името на капитализма и печалбите.


4. Има ли нещо, което би искал/а да промениш в света, който ни заобикаля?

Първо, аз не вярвам, че един-единствен човек може да промени нещо голямо в света. Необходимо е колективно действие. Един човек може да се превърне в демон – като Хитлер или Сталин… Но той отново няма да е единственият виновник. Виновни ще са тези, които се подчиняват. Всички германци, които се подчиниха на Хитлер, са виновни. Същото важи и за руснаците, а и за българите, които се подчиниха на Тодор Живков. Не обичам Чърчил като политик, но той има такава мисъл: „Всеки народ заслужава своето управление.” В това има много дълбока истина!

Няма друг начин да промениш нещо, освен чрез политика. Аз нямам никакво желание да навлизам в политиката. Но виж, ти, Човекът, индивидът, правиш това, което смяташ за най-правилно за теб и за обществото. Може да не разбираш, че твоето благоденствие зависи от общественото, но самият ти не можеш да бъдеш действително добре, ако хората около теб са зле.

Аз съм артист и моята задача е не да поправям, а да правя музика, която може би ще промени нещо. Бетовен е написал 9-та симфония преди много години и нищо не е променил. Ленън пееше „забрави правителството”, „прегърнете се хора”. Но това е утопия. Ако някога успея да напиша нещо толкова въздействащо, което би имало силата да променя – още по-добре.

Когато станаха промените, получих предложение да стана културно аташе в Италия. Казах им, че не знам италиански, както и че това е много отговорна работа. В крайна сметка аз съм музикант. Отговорът беше: „Ще се оправиш и с английски и пак ще си пишеш музика. Някой друг ще върши работата.” И какво? В крайна сметка нищо не се е променило!

5. Какво е екстремно за теб?

Екстремното е продължение на липсата на разум, то води до фанатизъм. Екстремна е корупцията в нашата страна. България като цяло е страна на екстремности. Едни невероятно хубави неща, на фона на много грозни, вулгарни, подли и корумпирани неща – раят на екстремностите.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.