Росен Ковачев – спускане с възход

0
 

Сподели

Shares

Ако искаш да срещнеш Росен Ковачев, по-добре да се насочиш към следващото даунхил състезание. След края му най-вероятно ще намериш Росен на почетната стълбичка, а резултатът му ще бъде сред най-добрите. Започва да участва в състезания още през 2004 година, а между 2007 и 2013 е Националният шампион на България по планинско колоездене.

За себе си, отборът от който е част, планинското колоездене като състезателен спорт, разказва Росен Ковачев в следващото интервю.

Росен Ковачев
Снимка: Виктор Троянов

Как би се представил с няколко думи?
Казвам се Росен Ковачев и съм състезател по планинско колоездене – спускане.

Как започна да се занимаваш с планинско колоездене?
От дете карам, но си спомням, че по телевизията видях видео със спускане и много ми хареса. Поразрових се малко в нета и вече събирах пари за първото си хубаво колело.

Спомняш ли си първото си участие на състезание? Какви мисли се въртяха в главата ти тогава?
Почти месец след като си взех първото колело за спускане, вече се бях записал и за първото си състезание – „Байк уикенд 2004“. Имах страшно падане на финалното ми спускане и си счупих седалката, но въпреки това продължих и завърших 13-и или 14-и при юношите. Тогава даже бях по-малък от минималната възраст за участие. Като изключим това състезание, все още си спомням първото ми ходене и първото ми спускане на Витоша.

Росен Ковачев
Снимка: Георги Даскалов

От тогава си участвал не в една и две колоездачни надпревари. Кое свое участие определяш като най-голям успех?
Гордея се с всяка своя победа, но най-вече няколко ми титли като Национален шампион.

Кое взима превес при теб – желанието да се класираш в челните позиции или просто фактът, че имаш възможност да участваш?
В по-ранните години стремежът ми за челните места беше по-голям. Вече гледам да извличам максимално удоволствие от всяко каране и мероприятие.

Росен Ковачев
Снимка: Георги Даскалов

В момента развиваш свой собствен отбор – Gravity. Разкажи ни повече за него – откога съществува, какви са основните ви цели, колко човека сте.
В началото на 2013-а го учредихме с няколко приятели с идеята да направим професионален отбор, клуб и училище към него. Основните ни цели са популяризирането и развитието на спорта. В момента в обора сме само няколко човека, като общо в клуба сме около 30.

Защо реши да се отделиш в собствен отбор? Какви са ползите от това да се състезаваш за собствената си „марка“?
Не бих го нарекъл собствена марка, но вече имаме свободата сами да взимаме решенията за развитието си. Можем да разчитаме на различни спонсори, както и да подхождаме индивидуално към всеки състезател.

А трудностите?
Основната трудност е намирането на спонсори. През повечето време разчитаме на себе си и в някои моменти е трудно да поддържаме материалната си база.

Как се подготвяте за състезание? Къде тренирате?
Основните ни тренировки са в планината докато караме, но освен тях кондиционната подготовка в залата с личния ни треньор Валери Ставрев (fitriders.net) значително подпомага издръжливостта и силата, докато сме на велосипеда.

Росен Ковачев
Снимка: Любомир Ботушаров

Кое е най-важното условие, което трябва да бъде налице, за да продължава да се развива един отбор?
Треньорът (мениджърът) и състезателите.

Всъщност, какво определя един отбор или един колоездач като успешен?
Всеки си поставя различни цели. Освен успехите, които сме постигнали, за нас е важно и името, с което се асоциираме.

Виктория Гончева е част от отбора. Как, отстрани погледнато, се развива спортът при жените? Има ли достатъчно конкуренция, за да прогресират?
Бих нарекъл нашия спорт като изключително мъжки, това е и причината да има по-малко жени състезатели. Не само в България, но и в другите страни не са много. Вики взима участия в няколко международни състезания и трупа богат опит. На българска почва се опитваме да я съпоставим с юношите в крайното класиране, за да може да дава още по-добри резултати навън.

Как да привлечем повече момичета в колоезденето?
Това е въпрос, на който трудно бих отговорил. Спортът ни е съпътстван от множество травми и повечето хора се плашат от това.

Росен Ковачев
Снимка: Любомир Ботушаров

В самото колоездене – кои са най-големите предизвикателства, когато си по трасето, например?
Най-важни са линиите, които си набелязваме по време на огледа и тяхното изпълнение. Разбира се, без да си уверен в уменията си, няма как да караш чисто и бързо.

А имал ли си травми, контузии, как се справяш с тях?
За моя най-голяма радост имам значително малко травми, без да броим безбройните охлузвания и синини. Най-важната превенция от травмите са протекторите!

Какво мислиш за колоездачната сцена в България? В последните години се наблюдава раздвижване и като че ли повече хора започват да се интересуват от спорта. Мислиш ли, че в действителност има напредък?
България е прекрасна държава с прекрасни възможности за развитие на планинското колоездене. Вече почти всички зимни курорти са се насочили към летния сезон и това е една прекрасна възможност да се възползваме от инфраструктурата им. Разполагаме с трасета от различна трудност, подходящи за всички. Спортът ни е във възход!

Кое е по-важно, за да може един колоездач да прогресира – трасетата, по които кара или средата, в която се намира, конкуренцията?
Всичко заедно. Без трасета с различни елементи няма как да тренираш и подобриш уменията си. В България може да се развиваш до едно ниво, но е необходим опит и допир с много добри състезатели, за да можеш да прогресираш.

Говорейки за трасета – кое е най-предизвикателното, което си карал?
Определено трасето за Световното във Вал ди Соле (Италия). Това е най-трудното и грубо трасе, по което съм карал.

Росен Ковачев
Снимка: Петър Милев

Какво му липсва на колоезденето в България?
Работеща федерация, която поставя на първо място интересите на колоезденето.

Какво не знаят хората за планинското колоездене, а е важно да разберат?
Трудно е да се обясни с думи, но свободата, когато застанеш зад кормилото и пред теб е поредното предизвикателство, е несравнимо с нищо друго.

Какви цели си си поставил за този сезон?
Основна цел ми е спечелването на Българските даунхил серии, както и Националния шампионат.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.