Първото изкачване на осемхилядник за пролетния сезон е факт

На слизане обаче е изчезнал малайзийски алпинист

0
 

Сподели

Shares
Анапурна I снимка:hiketonepal.com
Анапурна I снимка:hiketonepal.com

Първото изкачване на осемхилядник за тази година вече е факт. 13 алпинисти, сред които и Нирмал Пурджа, изпълняващ Project Possible 14/7, са достигнали успешно до Анапурна. В късния следобед около 15:50 на 23 април се е отворил благоприятен прозорец, който е позволил изкачването.

Щастието от успеха обаче е било помрачено на слизане, когато е изчезнал малайзийски алпинист. В момента тече спасителна операция, но мъжът все още не е открит.

Още около 30 алпинисти се намират на различна височина по склона. Очаква се всички те да опитат да достигнат върха, ако времето се задържи стабилно в близката седмица.

23 април може да звучи като твърде ранна дата за пролетно изкачване на десетия по височина връх, но през последните години това се превърна в честа практика. Докато по това време на Еверест тепърва се започва с аклиматизациите, а евентуалните опити за изкачване се правят някъде около 10 май, при Анапурна катерачите са принудени да избързат, поради опасността от лавини. С покачването на температурите, ситуацията на върха става доста нестабилна, затова все повече алпинисти предпочитат да катерят преди пролетното топене на снеговете.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.