Първото изкачване на осемхилядник за пролетния сезон е факт

На слизане обаче е изчезнал малайзийски алпинист

 
0

Сподели

0Shares
0 0
Анапурна I снимка:hiketonepal.com
Анапурна I снимка:hiketonepal.com

Първото изкачване на осемхилядник за тази година вече е факт. 13 алпинисти, сред които и Нирмал Пурджа, изпълняващ Project Possible 14/7, са достигнали успешно до Анапурна. В късния следобед около 15:50 на 23 април се е отворил благоприятен прозорец, който е позволил изкачването.

Щастието от успеха обаче е било помрачено на слизане, когато е изчезнал малайзийски алпинист. В момента тече спасителна операция, но мъжът все още не е открит.

Още около 30 алпинисти се намират на различна височина по склона. Очаква се всички те да опитат да достигнат върха, ако времето се задържи стабилно в близката седмица.

23 април може да звучи като твърде ранна дата за пролетно изкачване на десетия по височина връх, но през последните години това се превърна в честа практика. Докато по това време на Еверест тепърва се започва с аклиматизациите, а евентуалните опити за изкачване се правят някъде около 10 май, при Анапурна катерачите са принудени да избързат, поради опасността от лавини. С покачването на температурите, ситуацията на върха става доста нестабилна, затова все повече алпинисти предпочитат да катерят преди пролетното топене на снеговете.

Сподели

0Shares
0 0

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.