И замириса на… Манджа Станция!

Уличната храна с мексикански почерк вече си има точен адрес.

0
 

Сподели

Shares

Манджа СтанцияКулинарните номади, които се посвещават в тайнството на уличната храна още през 2016 г., когато за пръв път запалват своя Манджа Ван и потеглят по различни кътчета на България, от скоро са позиционирани и на постоянен адрес бул. Патриарх Евтимий 42 и бул. Черни връх 107, а  на   стадион Юнак се намира Манджа Вана. Сядаме тук, за да проверим на какво мирише около Манджа Станция и да научим повече за стрийт фууда, който не прави компромиси с качеството и изпълнението – в разговор с Константин Терзийски, който освен уличен готвач е и един от създателите на 360°.

Почитателите на уличната храна те познават като едно от лицата зад Манджа Ван – как ти хрумна идеята за мобилна кухня в бус и как от нея се стигна до създаването на Манджа Станция?

Запален съм по готвенето откакто се помня, винаги съм обожавал да готвя и никога не съм си позволявал от мързел да правя компромис с храната, която ям. Завърших Професионалната гимназия по туризъм в София, след което две години работих по ресторанти. Макар че след това имаше дълга пауза, в която не работех по специалността си, a се занимавах с много други неща (включително и с 360°), често готвех за приятелите и семейството си и мечтаех да отворя малък ресторант с няколко маси и непринудена атмосфера.

Мечтата ми започна да придобива по-ясни контури по време на едно пътуване в чужбина, когато за пръв път се натъкнах на няколко food truck-а. Веднага започнах да мисля варианти да направя нещо подобно в България, каква храна да предлагам, къде да я предлагам…

Константин Терзийски Mangia Van
Константин Терзийски / снимка: Facebook

Колкото повече задълбавах в детайлите, толкова по-ясно ми ставаше, че сам ще ми е много трудно. Един ден споделих идеята си с Мартин Синджирлиев, много близък мой приятел, който се ентусиазира на мига и заедно се захванахме да я реализираме, докато през пролетта на 2016-та си купихме бусчето, което кръстихме Mangia Van и го сефтосахме на Капана Фест в Пловдив. Оттогава досега бусът постоянно е на път – по кулинарни, музикални и културни фестивали, частни ивенти, спортни мероприятия, къмпинзи по морето и различни точки на страната.

В един момент стигнахме до извода, че за да може бизнесът ни с пътуващата кухня да е устойчив и да се развива, да се храни и да расте, трябва да работи всеки ден.

Повече от две години търсихме подходяща локация, където да го ситуираме. След като открихме „нашето място“ и няколко месеца го подготвяхме за старта, Манджа Станция / Mangia Station отвори врати през септември, на петък 13-ти.

Какво се готви в кухнята на Mangia Station?

Голям акцент в менюто ни е мексиканската храна, към която имаме слабост от край време и която в България така или иначе почти не се предлага. Но в никакъв случай не бих категоризирал кухнята ни като изцяло мексиканска. По-скоро се съобразяваме с факта, че все пак живеем в България и се стараем да предлагаме наши версии нa познати рецепти, както и нови вариации на класически стрийт фууд.

Манджа Станция Аксаков
Част от такосите на Манджа Станция

А кое е най-екстремното място, на което си готвил?

Сигурно е било на някоя хижа… Валял ме е и дъжд, и сняг – в един момент просто претръпвам и си казвам: „Да става каквото ще, аз ще си готвя!“.

Имаш ли рецепта за качване на адреналина?

Напоследък адреналин определено не ми липсва! По-скоро опитвам да го свалям (смее се).

В такъв случай каква е рецептата ти за разпускане?

Излизам и се разхождам, правя едно кръгче с колелото или просто пия една бира, ако няма време за разходки. Най-важното е, че екипът ни е супер готин и винаги ще се намери някой, който да те разведри и разсее, когато ти е криво. Разбира се има моменти на напрежение и бързане, в които времето ни притиска и сме изнервени, но хубавото е, че като мине зорът всичко остава зад гърба ни, няма зли помисли или интриги и всичко между нас е на мястото си. За мен в общи линии екипът е решаващият фактор за успеха на един проект.

Манджа Crew
Манджа Crew приготвят всичко на място и държат на това повече от всичко.

В тази връзка – какво различава Манджа Станция от други подобни места за стрийт фууд в София?

Преди всичко екипът. Ние сме отличителният белег на мястото. Приготвяме всичко според собствените си виждания и това е нашият начин да се случват нещата. Твърдо заставаме зад всичко, което ни помага да живеем природосъобразно. Основната ни мисия е да предлагаме максимално прясна храна, като не си позволяваме да използваме никакви готови продукти и не правим компромис с качеството на продуктите за сметка на по-висока печалба. Стараем се да приготвяме всичко сами – от сосовете до питките – и държим на приготвянето на прясна храна с пресни продукти повече от всичко останало.

А пък в крайна сметка където и да отидат да се хранят хората, нека не забравят понякога да приготвят сами храната си. Важно е да знаеш, че можеш и сам да си сготвиш нещо вкусно за хапване.

На какво мирише около Манджа Станция?

Това ще прецените вие, щом си хапнете след малко (смее се).

Ако и вие искате да разберете какви аромати се носят около Манджа Станция, минете в София през бул. Патриарх Евтимий 42, бул. Черни връх 107 или през стадион Юнак.

Същевременно Манджа Ван не спира да посещава места и събития в и извън София. Къде се намира в момента може да разберете тук.

Последвайте 360 и в Инстаграм

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.