Къртача от Stormshop за улавянето на вълната

2
 

Сподели

Shares

Христо Петров от Stormshop

Име: Христо Петров
Прякор: Къртача
Възраст: 37 години
Тегло: 74 килограма
Ръст: 184 сантиметра
Образование: Фармацевт
Спортове: Ски, бодиборд, лонгборд

Христо Петров от Stormshop

Близки срещи от бодиборд вид
Първата ми близка среща с бодиборд беше на къмпинг Веселие преди мнооого години. Имахме една дъска и така започна всичко. Постепенно се запалих, намирахме хубави бодибордове от чужбина и се усъвършенствахме. Започнахме да разбираме за какво става въпрос, да виждаме, че се намират подходящо вълни и в България и да търсим нови спотове. Мълвата се носеше от приятел на приятел. Няколко стари дъски обикаляха определен кръг от хора, които все повече се зарибяваха. Имах щастието да бъда част от тази общност.

Христо Петров от Stormshop

Постепенно екипировката за бодиборд стана по-достъпна и спортът се разви, имаше ръст… доколкото може да се говори за ръст при спорт, в който постоянно дебнеш за подходяща прогноза. Факт обаче е, че през последните години много повече хора сърфират с бодиборд по вълните. Гледат, дебнат, развиват се. Започнаха да се организират и състезания.

Христо Петров от Stormshop

Състезанията
През последните години традиционно са на Ахтопол. Преди това от Stormshop организирахме два мийтинга – сбирки на хората, които се кефят да карат на вълни. Те бяха не само за бодиборд, но и за сърф, дори за каяк. Искахме да направим първия на Силистар, но прогнозата беше много сериозна, къмпингът се беше превърнал в езеро и требваше да се откажем. Следващата година обаче успяхме да направим срещата в Силистар.

Христо Петров от Stormshop за бодиборда и улавянето на вълната

Реално първото състезание на вълни е surf open, организирано от Дойчин от True Riders. Преди около 10 години. Мястото е Ахтопол.

Христо Петров от Stormshop

Усещането
Запалих се много по сърфирането. Усещането е жестоко! Човек, който не го е правил, не може да разбере. Едно е да караш ски по статичен склон, съвсем друго е да караш върху нещо, което е живо. Така го усещаш.

Христо Петров от Stormshop

Преориентацията
Преди около 8 години спрях да се занимавам с това, за което съм учил – фармация, и започнах да правя неща, които наистина ми харесват. Отворих магазин за екипировка. В началото беше само онлайн, но след 3 години се появи и физическият – Stormshop.

Христо Петров от Stormshop

Stormshop концепцията
Това е магазин от карачи за карачи, за спортовете, които ние самите практикуваме. Концепцията му винаги е била една. Аз, като човек, който дълги години кара различни неща, съм видял, че без да има хубава селекция на екипировка, човек трудно би израснал. При ските например когато човек достигне определено ниво, от там насетне екипировката е много важна, за да може да го бутне още нагоре и нагоре. В тази връзка, нашата идея със Stormshop винаги е била да селектираме добра екипировка, която всеки да може да избере. Никога не сме искали да имаме огромен асортимент и голям магазин. Малко магазинче с добре подбрана качествена екипировка тествана от нас – ето това е, което искаме и успяваме да правим. Действително голяма част от нещата в магазина са пробвани от нас. Държим да имаме впечатления от първа ръка за всичко в магазина и да не предлагаме неща, които самите ние не бихме ползвали.

От карачи за карачи в Stormshop

Като цяло, избираме сериозни брандове, които не са на големи корпоративни компании. Според мен, те повече изпипват нещата си, колкото и странно да звучи. Имат и повече хъс за развитие и по-малко пречки в работата с тях. Разбира се работим и с някои от големите, но ги подбираме много внимателно.

От карачи за карачи в Stormshop

Развитието
Нямам амбиции за голям магазин. Не мисля, че истината е там. Това е моето виждане. Искам да развиваме асортимента, а не размерите. С удоволствие например бихме вкарали сноуборд, даже съвсем скоро планирам да се случи. Каяците, и всичката екипировка за тях, е друг сегмент, който е малко по-далеч от т.нар. екстремни спортове, но развиваме.

От карачи за карачи в Stormshop

Отборът
Едно от нещата, които винаги са били водещи при управлението на магазина, е да се опитаме, колкото и малки да сме, да подпомогнем спортовете, към които имаме влечение. Лонгборд, бодиборд, сноуборд и така нататък. Имаме няколко човека, които спонсорираме. Те се развиват в различни спортове. Мартин Раднев се занимава с лонгборд. Всъщност, той е наистина много добър в този спорт. Светослав „Слави“ Михайловски пък е бодибордист – един от най-добрите в България. Емануил Емануилов – Багера е известен в ски средите. От няколко години се зариби по спийдрайдинга – ски с малко крило. Искрен Захариев – Свлеч също е част от отбора. За жалост обаче от 5-6години вече не живее в България, но продължава да бъде все така отдаден на сноуборда. Николай Найденов – Малкия е друг добър райдър в отбора. Спонсорираме го покрай скиорските му прояви.

Реално идеята ни през цялото време е да подпомогнем атлетите и сцената около тези спортове, защото искаме да се развиват и считаме, че това е един от удачните начини.

Stormshop е доставчик и партньор на планинската спасителна служба (ПСС).

Stormshop


Връзката вносител – магазин – карач

Тя е изключително важна за развитието на спортовете. Ако си скиор примерно, можеш да избереш да оставиш парите си магазин, подкрепящ сцената, а не в някой сайт на другия край на света. Това е важно, касае и теб. Ако искаш един спорт да се развива, респективно – ти също, трябва да има сцена, различни събития и състезания, за да се случи. Организатори обикновено се явяват магазините и вносителите на екипировка. Това е отъпканият път. Кръгът обаче е затворен – за да се случват въпросните събития, карачите трябва също да дадат нещо от себе си, за да се развива спортът. Събитията са основните наченки на прогрес, защото там хората започват да се съревновават и така израстват, вдига се летвата като цяло.

Stormshop

Повече за Stormshop можете да научите от тук, както и ако посетите Stormshop-bg.com.

Сподели

Shares

2 КОМЕНТАРИ

  1. Първото състезание по сърф, го направи Ники от 3XS Варна през 2001 година във Варна, на „Слънчев ден“ … Доичин участва като състезател …. второто състезание беше организирано от Ники от 3XS Варна през 2004 и се проведе в близост до с.Бяла ….. през 2006 и Доичин организира състезание. Така си спомням нещата …

  2. Моя е грешката, съжалявам за което :)
    Respect за Ники!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.