360 посоки: Съблазняващият Синеморец

Кратко ръководство за експлоатация

0
 

Сподели

Shares
Синеморец
Снимка: Pudelek (Marcin Szala)/Wikipedia

Всички знаем къде морето е най-синьо, небето – още по-синьо, а лятото – най-безкрайно. Синеморец. Мястото, където потайната Велека нежно се влива в бурното Черно море. Мястото, подканващо ни да открием едни от най-красивите тайни плажове. Там, където мистиката на Странджа среща мастиката на бара, за да си почине, заровила пръсти в пясъка.

Най-добрият начин да се насладите на Синеморец и всички магии наоколо, е просто да тръгнете – към скалите, към плажовете, към защитените местности. Да попитате местните, къде е най-вкусната храна и да подадете ухо, когато съседите по маса си разказват какво са правили днес. Да разпитате хазяйката в къщата за гости откъде минава пътят.

Но, ако искате да сте поне малко подготвени – за да знаете за какво да слушате и за какво да питате, ето няколко идеи за почивка и активности в и около Синеморец – най-синьото синьо.

Ако търсите почивка

Плаж “Липите”

Преди да се излегнете удобно на пясъка и да вперите поглед в безкрайното море, трябва малко да повървите. Пътечката до плаж “Липите” започва от южния плаж на Синеморец – “Бутамята”. Ще я познаете лесно – започва с кратко, достъпно изкачване по скалите в южния край на плажа (по тясна, но добре оформена пътечка, наподобяваща изкачване в планината, но много-много по-кратка). След като се изкачите на скалите пътеката продължава направо, а докато вървите пред вас ще се разкрият едни от най-красивите гледки на родното Черноморие.

Продължителност на пътя от “Бутамята” до “Липите”: около 20 мин.

Характеристики на пътеката: Лесно проходима, подходяща за преминаване и с деца;

Особености: Въпреки, че пътеката минава на метри от горичка, по самата нея няма сянка – носете шапки, слънцезащитен крем и вода;

Статут на плаж “Липите”: плажът е неохраняем. Желателно е да се избягва влизане във водата при бурно или дори слабо бурно море. Внимавайте за наличие на мъртви течения;

От „Липите“ пътеката продължава към други закътани плажове като „Листите“ и „Силистар“. Внимавайте как се отнасяте с природата тук, защото Странджа зорко пази своите красоти!

Плаж “Устие на Велека”

Плажът “Устие на Велека” или Северен плаж е местност със защитен статут, която попада в пределите на ПП Странджа. Мястото ще зарадва с магнетизма си не само любителите на припичането под слънце, но и всички, които искат да бъдат възможно най-близо до природата и да черпят от живителната ѝ сила. Освен това локацията е подходяща за уиндсърф, кайтсърф и SUP, така че това е идеалното място за съчетаване на приключение с релакс.

Плажът е лесно достъпен от Синеморец, но до него може да се достигне и с каяци и лодки по течението на Велека (виж по-долу в предложенията за приключение).
Плажът не е подходящ за начинаещи плувци поради особените морски течения, оформящи се от вливането на реката в морето. Предупреждават от Община Царево.

Синеморец
Снимка: Евгени Динев/Wikipedia

Местност “Корабите”

До местността се стига пеша, като се разходите до лимана на река Велека (заливът, който се образува при нейното вливане в морето). Скалите се намират южно от пясъчната ивица и представляват две големи остри образувания. До тях се намира и заливът “Яни”. Това е едно от най-красивите места за снимки. Ако нямате нищо против да станете рано и посрещнете изгрева на това вълшебно място, ще имате възможността да видите как цяло едно море от синьо се превръща в розово, оранжево, тюркоазено.

Ако търсите приключение

Каяци и лодки по Велека

Един от най-добрите начини да усетите красивата дива природа в района на Синеморец е да поплавате с каяк или лодка по река Велека. Ако не разполагате със собствена екипировка, на място можете да се включите към някоя от групите, организиращи туристически гребания по реката. Най-често те започват от мястото под железния мост на главния път Ахтопол-Синеморец (идвайки от Синеморец, отбивката се пада вляво, няколко метра преди моста, ще се ориентирате по скалите в лявата част на пътя, на които са нарисувани портрети на български дейци).

С каяк до Ахтопол

Ако имате повече време на разположение и сте уверени в уменията си в гребането, можете да продължите към Ахтопол, веднъж след като достигнете морето по Велека. Гребането с каяк до Ахтопол обикновено отнема около 3-4 часа. Бързо търсене в Интернет ще ви насочи и към туристическите фирми, които предлагат организирани гребания по Велека и турове до Ахтопол.

Бонус: Ако изберете да стигнете до Ахтопол, не пропускайте да разгледате красивата графити галерия на открито, която беше създадена по време на фестивал We All Write 2017. Графитите красят фасадите на жилищните къщи в центъра на града.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.