Как преживяхме фестивалa Ritual Gatherings и Джулай морнинг на плаж Камчия (Видео)

Насладихме на тридневно събитие, което събра съвременно изкуство, световни музикални имена, вкусна храна и изпълни ангажимента си да остави плажа по-чист!

0
 

Сподели

Shares

Тази година посрещнахме първия юлски изгрев на фестивалa Ritual Gatherings, който се проведе на плажа при устието на река Камчия. Имаше страхотна атмосфера – голяма дървена сцена и няколко светлинни инсталации, направени специално за събитието от FlipZurd студио за сценичен дизайн. На сцената – произведение на изкуството – се качиха имена, като Crazy P Soundsystem, номинираният за награда Grammy Axel Boman, французинът Traumer, забележителните Иван Шопов и Нейко Бодуров, едно от най-актуалните имена на детройтската електронна сцена – DJ Holographic, и редица български артисти. Стиловете пък варираха от хаус, през диско и ню джаз.

Определено се получиха запомнящи се три дни, пълни с танци, усмивки и много приятели!

Снимка:Yavor Pavlov

Освен нощната програма, фестивалът предложи интересни активности през деня на ентусиастите – от йога и гонг медитация на брега, през работилници за витраж, направа на естествен репелент с масла и разговори за традиционни български ритуали. Посетителите имаха възможност да опитат и атрактивни водни преживявания, като каяк по река Камчия, йога върху SUP и зорбинг в морето с плаващите топки на Answear.

„Беше истинска тридневна магия. Атмосферата беше вдъхновяваща. Организацията, хората, мястото, храната, активностите…

Музиката и изпълнителите, които бяха поканили са мои любими от много време като приятелите ми DJ ILKO и IHOU, както и Grazy P, на които съм фен от миналия век. Харесвам този тип музика и емоцията, която тя предава. Хората, около мен бяха на същото мнение, съдейки по танците (смее се).

Другото хубаво нещо беше мястото! Обичам прохладните гори на Камчия, защото ти позволяват да спиш през деня и да си готов за танци вечерта.“ споделя Иван Панчев, криейтив директор на 360mag.bg.

Снимка:Ivaylo Danailov

Фестивалът откри първата вечер с ритуална вечеря на плажа за повече от 100 човека, настанени на 50-метрова маса и специално изготвено за случая меню от шеф Филип Спасов, шеф Владислав Пенов и екипът на ресторант Космос . Това бележи вечерята, като едно от най-мащабните и зрелищни кулинарни събития у нас, тъй като шефовете трябваше да готвят на плажа, без ток и меню с нулев отпадък в 5 степени, а всяко ястие беше съчетано с бутиковите вина на изба Кортен. Масата бе разположена до огромната бяла дюна, а за да напомнят за важността от нейното опазване, организаторите бяха поканили MP-Studio, с малка част от Lunar – фестивал на светлините – забележителна светлинна инсталация – холограма под формата на 7 цветя с човешки размери.

Снимка:Nikola Bagarov

„Успяхме да пристигнем на фестивала, малко преди Джулая, защото имахме работни ангажименти до късно в София. Пропуснахме ритуалната вечеря, но в следващите дни се насладихме на кулнарно издържаното меню на фестивала, като любима ни стана каджунската кухня (традиционна Луизианска). Уникално вкусна е!

Първото нещо, което ни направи силно впечатление, когато пристигнахме, беше огромната дървена сцена, на която пускаше DJ Holographic и имаше много хора, които бяха дошли, за да се забавляват и да бъдат част от нещо еклектично. По време на Джулая, пускаха The Foreigners и успяха да направят момента наистина запомнящ се. 

Обичам да влизам във водата с падъл борда по изгрев и залез – това е моя ритуал.  Има нещо магично в това да посрещаш и изпращаш слънцето по този начин, а в рамките на фестивала и цялата атмосфера беше нещо повече – вдъхновяващо“, споделя още Иван.

Снимка:Ivaylo Donchev

Посланието за опазване на плажната ивица, животинските видове в нея и близкия резерват, бе предадено и от Mastercard®, чрез бурканчета със семена ехинацея, които привличат пчелите и всеки гост отнесе по едно със себе си, за да засади след събитието. Жестът е продължение на инициативите на компанията в посока опазване на изчезващи животински видове и усилията, които Mastercard полага в последните 2 години, в подкрепата на технологичната компания Pollenity и нейната платформа istinskimed.bg.

Няколко дни преди събитието, организаторите, с помощта на община Аврен, и екипите на Mastercard, Банка ДСК, Филип Морис България и инициативата Промени картинката, изчистиха плажа при устието, като резултатът беше над 100 чувала, събрана пластмаса и битов отпадък. Към инициативата за по-екологичнo фестивално преживяване, се включи и KIA, с най-новия 100% електрически  автомобил, с който беше превозена част от декорацията на фестивала, направена изцяло от естествени материали.

Снимка: Ritual Gatherings/Facebook

„Като човек, в чиято работа екологията присъства от дълги години, мога да кажа, че останах изключително впечатлен от чистотата на фестивала. В буквален, най-вече, но също и в преносен смисъл. След всяка вечер организатори и доброволци се включваха в почистването на плажа. Освен това накрая, направиха едно голямо почистване на района, в който се проведе фестивала, което може да служи само за пример. Да, така трябва да се провеждат фестивалите у нас, още повече тези, които са по плажовете и в планината. За мен изборът на Камчия за място на тазгодишното издание на Ritual Gatherings беше много добро решение, защото то има специфичен чар, който носи духа на 80-те и всички ритуални събития, В съчетание с музиката, добрите практики допринесоха за изграждането на цялостната картина. В крайна сметка, важното е да си се чувствал добре и да не си оставил нещо след себе си,“, допълва Иван.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Събитието беше изцяло безкешово, благодарение на MyPOS, като на входа всеки посетител се сдобиваше с фестивална гривна, осигурена от MBE България, с която да извършва плащания в рамките на фестивала. Независимата платежна система направи плащанията светкавични, а чакането и грешните трансакции бяха елиминирани. Тази практика е част от дългосрочната стратегия на Ritual Gatherings – да дигитализира изцяло услугите по време на фестивала.

Снимка:Ivaylo Danailov

Партньори на проекта са общините Аврен, Кюстендил, Троян и Шумен, Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян, норвежкият артистичен колектив Pikene på Broen и ежегодният културен фестивал The Barents Spektakel в Норвегия, Музеят на Живото Изкуство/The Living Art Museum – Рейкявик, Исландия, Национална художествена галерия , ресторант Космос , Музеят на хумора и сатирата в Габрово, Академия за изучаване на музикални технологии Sound Ninja и Фондация GLAS.

Снимка:Ivelin Penchev

Вижте и специалната галерия на фестивала тук:

 

Фотографи: Ivaylo Donchev , Victoria Rayu, Yavor Pavlov, Ivaylo Danailov, Nikoleta Svishtarova, Ivelin Penchev, Alex Maznev, Иван Кънев

За снимки, видео и информация за следващото издание на фестивала, следете

www.ritualgatherings.com , Facebook страницата и Instagram профила на проекта.

Проект BGCULTURE-2.001-0117-C01 “Ritual Gatherings: Традиционни ритуали и интерактивно съвременно изкуство – механизми за изграждане на общности и постигане на устойчиви културни екосистеми” се изпълнява с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Проектът е част от ОП „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, Резултат 2 „Подобрен достъп до изкуства и култура“. Основна цел на проекта е прилагането на холистичен подход за съживяването на малки културни екосистеми, чрез събития и активности, насочени към ключовите участници в тях и с фокус – обмяната на опит и културни прояви с експерти от културния сектор в Исландия и Норвегия.

Бенефициент на проекта е Сдружение АСОРИ, а партньори в изпълнението на проекта са общините  Кюстендил, Троян, Шумен и Аврен, Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян, норвежкия фестивал Pikene på Broen и Музеят на Живото Изкуство/The Living Art Museum – Рейкявик, Исландия.

www.eeagrants.org / www.eeagrants.bg

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.