Спускане по Ниагарския водопад в буре през 1901

Ани Едсън Тейлър осъществява историческото постижение навръх 63-ия си рожден ден

 
0

Какво е било нужно, за да се впуснеш в екстремно предизвикателство през 1901 г.? Падащите от 52 м води на Ниагарския водопад, едно буре и голяма доза смелост. Засвидетелства ни го Ани Едсън Тейлър, която навръх 63-ия си рожден ден (24-и октомври 1901 г.) се превръща в първия човек в света, който се спуска по водопада именно в буре и оцелява без почти никакви наранявания след това.

Ани Едсън Тейлър
Снимка: rejectedprincesses.com

Плановете на учителката по музика се пораждат от идеята да подсигури финансово старините си. Тя счита, че спускането в буре по Ниагарския водопад ще й донесе печалби. Почти никой обаче не подкрепя приключенското й желание, тъй като хората са сигурни, че то ще има фатален край.

По тази причина, два дни преди голямото събитие, е направено пробно спускане с котка в бурето на Ани. Основната цел е била да се види дали бурето ще остане здраво и дали котката ще оживее. Случва се точно това, а малко по-късно дамата се снима с животинчето. 

Ани Едсън Тейлър
Снимка: Wikipedia

Настъпва и 24-и октомври, когато вече няма връщане назад и Ани Тейлър е напът да се превърне в първия човек в света, който оцелява след рисковото спускане. 20 минути след началото му, жената е намерена без почти никакви наранявания, а историческото постижение се превръща във факт.

Въпреки това учителката не успява да спечели много пари. Средствата, които получава, идват от презентации, в които разказва за преживяването си. Мениджърът й обаче открадва бурето й, и голяма част от тези пари Ани Тейлър дава на частни детективи, които да го намерят. Те успяват да открият бурето в Чикаго, но малко след това то отново изчезва, този път безследно.  

След историческото постижение на 63-годишната дама, още хора се мотивират да се впуснат в подобно предизвикателство. 14 от тях обаче загиват в опитите си, а тези, които оцелеят, получават тежки глоби и са изправени пред съд, тъй като спусканията по водопада не са разрешени от закона.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.