Носът на Ел Капитан: Значимите изкачвания

0
 

Сподели

Shares

Носът на Ел Капитан. Мечта за мнозина. Още по-голямо предизвикателство за тези, които дръзнат да осъществят мечтата си. Редица постижения са се случвали там. Продължават да се случват и до днес.

Ел Капитан
Снимка: mpora.com

Неека се върнем назад в годините, когато е осъществено първото изкачване на Носът. На същата дата през 1958 г. Уорън Хардинг, Уейн Мери и Джордж Уитмор осъществяват едно от големите постижения за времето си. То идва след 47-дневна борба в експедиционен стил. Инвентарът, с който разполагат катерачите, значително е допринесъл за това те детайлно да разучат маршрута и в крайна сметка успешно да стигнат до края му. Целият проект им отнема 18 месеца.

Първото изкачване на Носът
Photo: yosemiteclimbing.org
Какво се случва след това?

Второто изкачване на Носът на Ел Капитан се осъществява две години по-късно през 1960 г. Този път стилът е различен от експедиционния и са нужни седем дни за преодоляването му. Първото соло изкачване на маршрута също не закъснява. Том Бауман успява да премине соло Носът през 1969 г. През 1975 г. също се случва нещо различно и считано за трудно постижимо. Тогава за първи път в историята Джон Лонг, Джим Бърдуел и Били Уестбей изкачват маршрута в рамките на един ден.

Ел Капитан
Ел Капитан за един ден – Джон Лонг, Джим Бърдуел и Били Уестбей/Снимка: Wikimedia Commons

Първата дама, която постига успех по Ел Капитан, е Бевърли Джонсън. Тя успява да премине по Носът през 1973 г. След това още няколко жени успяват да запишат имената си в графата на успешните преминавания. Сред тях е Лин Хил, която през 1993 г. се превръща в първата жена, преминала свободно Носът.

Дамата, която държи рекорода за най-скоростно изкачване на Носът, е Либи Соутър. Историята й ви разказахме в материала Между рекордите в катеренето и спасяването на животи.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.