Между рекордите в катеренето и спасяването на животи

0
 

Сподели

Shares

Знаете ли коя е дамата, която държи рекорда за най-скоростно изкачване на Носът на Ел Капитан? Ако вече се чудите, името и е Либи Соутър. Тя прави най-бързото преминаване по маршрута от жена през недалечната 2014 г.

Либи Соутър
Снимка: National Geographic Adventure Blog

Постиженията на младата дама в света на приключенията не се свеждат само до тук. 2014 е успешната за нея година, в която поставя повече от един рекорд. Тя успява да се превърне в първата жена (засега единствената), която изкатерва два маршрута по Ел Капитан, в рамките на един ден. Освен това прокарва нов маршрут и прави първото изкачване на чилийския връх Ел Ермано.

Хайлайнът също е част от любимите занимания на Либи. През 2007 г. тя става първата жена, която преминава по Lost Arrow Spire – едно от емблематичните места в Йосемити за тази дейност.

Всички тези постижения превръщат дамата в най-младия човек, който получава признание на стената на славата на Американския алпийски клуб.

И въпреки всичко изброено, не си мислете, че приключенските занимания са нейната професия. Оказва се, че Либи успешно жонглира с друга не по-малко трудна и отговорна дейност. По настоящем дамата е медицинска сестра в детско кардиологично отделение – мястото, където се спасяват бебешки животи. Динамичното всекидневие на Либи е допълнено и от чести пътувания, тъй като тя е доброволец в съюз, който и дава възможност да практикува професията си в държави като Либия, Ирак и Непал.

А какво е да си учител и бегач на дълги разстояния вижте в: Учителката, която е бегач на дълги разстояния

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.