Хижа „Ехо“ – кътче уют между два резервата

5
 

Сподели

Shares

Разположена на 1675 м.н.в., в сърцето на национален парк „Централен Балкан“, хижа Ехо е на чудно местенце на главното старопланинското било между два резервата – Царичина и Козя стена. Единият е наречен на омайното цвете „цариче”, а другият е създаден за да опази единственото находище на еделвайси в Стара планина.

хижа ЕХО

Хижата е проектирана и изградена от СТПД „Академик“ – Русе, с участие на много доброволци – студенти, служители и преподаватели от Русенски университет „Ангел Кънчев“. Сградата е водоснабдена, електрифицирана от агрегат и слънчеви панели, отоплението е с печки на твърдо гориво. Разполага с туристическа кухня, столова, барче и битова дневна зала за обучения и семинари. Хижата работи целогодишно.

хижа ЕХО

Сдружение „За Ехо“ е създадено през 2009 г. от млади и пътуващи хора, планинари, планински водачи, природозащитници и приятели на хижа Ехо. Негова главна цел е да подпомогне хижите в България, посрещането в планината и разумното поведение сред природата, а хижа Ехо е модел, по който да работи. СПТД „Академик“ – Русе, което досега стопанисваше хижата самостоятелно, се отзова на предложението за съвместно сътрудничество и с общи усилия вече се върви по пътя към осъществяване на идеите. А те са:

– Екосъобразно развитие на хижа Ехо с цел превръщането й в еталон за устойчиво управлявана българска хижа. Устойчиво използване на природните ресурси и справяне с отпадъците, енергийна ефективност.

– Хижа Ехо като гостоприемно и уютно място за настаняване в планината, където посетителят ще получи толерантно отношение и информираност сред приятелска среда.

– Популяризиране на хижа Ехо като място за обучения и срещи, мероприятия (свързани с опазване на околната среда, адекватното пребиваване в планината, както и чисто научни занятия за ученици и студенти), насочени към по-широк кръг от хора.

– Разширяване на стопанската дейност на хижата, подобряване на материалната база и ангажиране на отговорен персонал. Участие и осъществяване на еко-проекти, за повишаване отговорността към природата.

– Изграждане на имидж за съвременна, комфортна и модерна хижа, отговаряща на световните стандарти за място за пребиваване в планината.

хижа ЕХО

Изходните пунктове за пешеходни преходи към хижа Ехо, до които се стига с обществен транспорти и има маркирани пътеки, са Троянски проход, село Рибарица, село Розино, село Христо Даново, с. Чифлик през х. Хайдушка песен и град Клисура.

За повече информация може да посетите: http://www.bulgarian-mountains.com/Huts/Stara/Eho

Сподели

Shares

5 КОМЕНТАРИ

  1. Кажете ми честно , кой от хората дАли идеята за еко-тоалетната ,която всъщност не е нищо повече от тоалетна в която се разделят шоколада от лимонадата и се компостират посредством стърготини и слънчева светлина през плексигласова плоскост за шоколада, и изветряне на амоняка от контейнера с лимонадата. , е продължил някаква дейност свързана с нея ???Имате ли идея какво е състоянието и ? И , че никога на практика не е работила както ни се е искало ? Искам с огорчение да ви кажа , че повечето неща за които се говори в статията ви (писана очевидно от някой от сдружението) са неверни поне от моя гледна точка, като един от доброволците и координаторите на изграждането и ! Идеята беше да спре да се ползва досегашната септична яма която се излива директно във вододайната зона на резерват „Царичина“ . Тази идея не се осъществи и на практика сега в хижата дори стаята за отдих , развлечения , беседи и дискусии (голямата всекидневна ) сега има вишки за да се увеличи туристическата база за сметка на уюта с който разполагаше тази хижа ! Хижаря които построи още две вътрешни бани и една тоалетна не само, че не спря да използва септичната яма ами сега на пролет се качете за да се убедите как ще прелива, защото капацитетът и е отдавна изчерпан! и Така когато тръгнете да сравнявате българските хижи с Алпийските се поинтересувайте как работи една Алпийска хижа преди да сравнявате която и да е българска такава, защото текстът ми се струва като лесносмилаем полуфабрикат с минал срок на годност поздрави от един доброволец

  2. Скромния ми опит с хижите в 5 държави (Мароко, Италия, Австрия, Гърция и Словения) и Ехо показва, че Ехо няма грам нищо общо със „световните стандарти“. Нещо повече, през далечната 2012, когато бях там за пръв (и за мой късмет последен път) беше отчайващо негостоприемно място стопанисвано от мрачни хора, които ми се оправдаваха, че нямали кажи речи нищо(имаха само кока кола и леща), щото били на цели 1880 метра и коня му било трудно да носи (Пиан Де Фиакони в Доломитите е на 2660 ама е толкова далече над смотания хамбар „Ехо“, че просто няма накъде – във всяко отношение, да не споменаваме, че и Нелтер(3207) и Ерцхерцог Йохан (3454), са много по-добре снабдени и уредени от нашенската дупка, до която има пътека (до Ерцхерцог Йохан и това няма)

  3. Хижа Ехо и по-голямата част от високопланинските хижи България са забравени и несъществуват за българската държава за разлика от хижи като Ерцхерцог Йохан хуте. Все още България е доста далеч от Австрия, Западна и дори от Средна Европа.

    фа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.