Хижа Мургана: старопланинските пътеки водят тук

0
 

Сподели

Shares

Колелета, парапланеризъм, планински трекинг и още много варианти за активно време сред природата в района на хижа Мургана, в близост до Челопеч.

Изглед от Мургана

Ако сте бродили из старопланинските пътеки, или сте от ентусиастите, поели по пътя към морето по легендария маршурт Ком-Емине, значи няма как да сте пропуснали хижа Мургана. Изключителният пейзаж, разгръщащ се на 360 градуса около хижата и множеството възможности за спорт и туризъм я правят задължителна спирка. Освен че е по пътя Ком-Емине, около хижата са разположени и други интересни и предизвикателни пътеки, отвеждащи до близките върхове Паскал, Свищи плаз, Баба и други, до уникалната, но изоставена високопланинска хижа Планински извор, разположена на самото било на планнината или до местността Петте чучура.

хижа Мургана, община Челопеч
хижа Мургана, община Челопеч

Ако предпочитате придвижването на две гуми, районът изобилства от терен за ендуро и крос кънтри, било то с колело или мотор. Или огледайте Балкана от високо – около хижата има няколко старта за парапланеризъм, на 1200, 1350 и 1650 м н.в., а ако се качите малко по-нагоре, може да излетите от връх Свищи плаз – невероятно красиво място, което гарантира един запомнящ се полет.

Още варианти за активно време сред природата на Челопеч ще намерите тук.

Челопеч

Самата хижа е нова, стопанисвана от общината и много добре поддържана. Разположена е на планинските поляни в югозападното подножие на Стара планина, в местността „Тополов кладенец“, на 1430 м н. в. Носи името на едноименния връх – “Мургана” всъщност идва от мургавия вид на тази част от планината и тъмната отсечка на хвойната, покрила оголената й тревиста част.

Пътят към Мургана

До хижата се стига от село Челопеч по приятна планинска пътека, а панорамата отгоре не е за изпускане – разкрива гледка към южните склонове на Стара планина и цялата Средна гора в района на Златишко-Пирдопската котловина, а при безоблачно време се виждат дори Рила и Пирин.

хижа Мургана, община Челопеч
хижа Мургана, община Челопеч

До хижата се стига и с автомобил през Златишки проход, като пътят се отклонява при местността „Кашана“ по пътя Златица – Етрополе. Хижата е на два етажа, през зимата се отоплява с локално парно на дърва, на всеки етаж има баня и санитарни възли, разполага и с цифрова телевизия и интернет достъп. Има и добре обзаведена кухня и столова с камина, идеална за разказване на старопланински истории и срещи с нови и стари приятели. А в по-топлите месеци със сигурност ще оцените барбекюто, беседката и поляните около хижата.

хижа Мургана, община Челопеч
хижа Мургана, община Челопеч

В близост е и “Туристическата спалня“, която е ремонтирана и разполага с 18 легла, кухня със столова и камина, баня и санитарни възли – идеална за по-големи групи приятели или семейства с деца. Особено красива е местността през юли, когато по традиция се чества направената през 1967 г. първа копка за строежа на хижа Мургана“.

хижа Мургана, община Челопеч
хижа Мургана, община Челопеч

Районът около с.Челопеч е щедро надарен от природата с варианти за активно време, туризъм и спорт. Какво още интересно в региона – места, забележителности и събития вижте тук.

Челопеч от въздуха
Челопеч от въздуха

За контакти:
ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ ЧЕЛОПЕЧ
2087 с.Челопеч, бул. „Трети Март“ №1
тел.: 07185/2550, факс: 07185/2360
еmail: ob_chelopech@chelopech.org

Челопеч център

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.