Подводните изследователи от BSTD

0
 

Сподели

Shares

Подводните изследователи - BSTD

Това лято определено бе особено горещо – дори под водата! Толкова много и големи подводни новини на родна акватория не са се случвали от отдавна. А главни виновници за целия този шум са хората от BSTD (Black Sea Technical Diving) – фондацията, която определено е бъдещето на българското водолазно дело и подводна археология. Росен Желязков, Михаил Заимов и Владимир Явашев са имената, които стоят зад абревиатурата BSTD. И тримата са достатъчно опитни и отдадени на дайвинга – затова и никак не е случайна успеваемостта на проектите им. Всъщност, именно екипът на BSTD е отговорен за въвеждането на системата DIR (Doing It Right) в България, както и за развитието на техническото гмуркане и гмуркането на потънали обекти. Тяхната основна цел е локализирането и идентифицирането на археологически обекти под вода – изключително важно условие за всички последващи действия, за да могат обектите да бъдат опазени от разрушаване.

Подводните изследователи - BSTD

Средновековни кораби край Созопол

В края на юни Владимир Явашев и Михаил Заимов, с осигуряващи водолази Стоян Стоянов (до 60 м) и Любен Дилов-син (до 40 м), се спускат на 26 мили източно от Маслен нос и на 90 м дълбочина до потънал кораб, условно наречен „Мина“ на 3-годишната дъщеря на Владо. Макар и при много лоша видимост и температура на водата при дъното от 5 градуса, водолазите успяват да заснемат видеофилм, от който става ясно, че корабът е с две или три мачти, най-вероятно от типа френски бриг и датиращ от периода XVII-XVIII век. По думите на Христина Ангелова, директор на Центъра за подводна археология, това е най-големият документиран кораб до момента в Черно море – 50 метра дълъг и 7 метра максимална широчина. Корпусът му е в добро състояние, с два видими трюма, мачтите са счупени на височина 6-9 метра над палубата, която също е в много добро състояние. В съседство е локалзиран и друг обект, с предварителното име „Клавдия“, кръстен на дъщерята на Михаил Заимов. Тепърва предстои проучването на историята и съдбата на корабите, датиращи от един така интересен период в българското черноморско корабоплаване.

Подводните изследователи - BSTD

Нов рекорд за дълбочинно спускане

Само две години след като постави предишния си рекорд от 124 метра, Росен Желязков подобри собственото си постижение, като осъществи спускане от 147 м. Успехът на начинанието му идва независимо от силното подводно течение в този ден – 4 август, на 32 мили източно от Созопол. Атмосферните условия са слаб вятър изток-североизток, 30ºС температура на въздуха; 28ºС – температура на водата на повърхността; 7ºС – температура на дъното; видимост 10-12 метра. Росен осъществява рекордното за Черно море гмуркане за 158 минути по автономен начин, известен като TECHNICAL DIVING, с използване на дънни и декомпресационни газове. Силното течение, нарастващо с приближаване на дъното, принуждава Росен последните 10 метра да не „пада” свободно, а да си помага с ръце и плавници, издърпвайки се по котвеното въже, което на моменти оре тинята почти на 45 градуса… Всъщност усилията и времето, с които прави тези 147 метра, спокойно са могли да му послужат за 160 при по-добри условия.

Подводните изследователи - BSTD

The Hunt for C-34

Това беше мотото на лятната кампания на BSTD. Желанието на водолазите да локализират петата потънала съветска подводница от Втората световна война е открай време. Останалите четири подводници, потънали край българските брегове, са отдавна открити. На 28 август стана ясно, че варненски водолази случайно са се натъкнали на потънала подводница край нос Галата, за която се предполага, че е именно C-34.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.