МЕМБРАНАТА: бърз курс по анатомия

0
 

Сподели

Shares

След като набелязахме основните моменти, на които трябва да обърнем внимание, когато си избираме мембранна дреха – водоустойчивост, дишаемост, ветроустойчивост, хардшел или софтшел (повече за тях може да видите тук), следва да обърнем повече внимание и на „анатомията“ на мембраната.

membrani_2

Порести мембрани

Това е водонепромокаема и дишаща мембрана, която се намира във вътрешността на плата. Самата мембрана е изключително тънка, с паяжиноподобна структура и безброй миниатюрни пори. Въпросните пори са приблизително 20,000 пъти по-малки от водната капка, но същевремено 700 пъти по-големи от молекулата на водната пара. Това затруднява преминаването на водата, но пропуска влагата лесно навън. Дрехите, изработени от този тип мембрана, имат изключително високи параметри, но за сметка на това – трудна поддръжка и кратък живот.

Безпорести мембрани

Това е течният вариант на мембраната, механично разлят от вътрешната страна на плата. Нанесеният материал е наситен с газови балончета, които при изстиването си образуват малки кухини. Дава завидно добри резултати в характеристиката на дрехата. Мембраната работи на подобен принцип, само че водните пари преминават през кухините на принципа на осмозата. Естествено, трябва им малко повече време, за да влязат в работен режим и да започнат влагоотделянето. Дрехите с такива мембрани са с много по-дълъг живот и не са толкова претенциозни към поддръжката.

Комбинирани мембрани

Става дума за комбинация от двата типа мембрани. Първо се разполага ламината, който поглъща изпаренията много лесно и ги задържа под разливната мембрана, която в последствие върши задълженията си безупречно. Комбинираните мембрани са уникално, но скъпо решение. Не всички производители на пазара си позволяват лукса да произвеждат такива облекла.

Водоотблъскващ слой

DWR (Durable Water Repellence) е водоотблъскващото покритие на плата. DWR не е мембрана! Докато мембраните се намират от вътрешната страна на плата, водният репелент се нанася отвън. Функцията му е да предпази плата от напояване с вода – т.е. да прогизне, което в последствие ще намали дишаемостта на материята. Мръсотията, абразията, телесните мазнини и неправилното пране лесно разрушават този повърхностен слой. За да работи ефективно водонепромокаемата дреха, е нужно периодично да се почиства и третира с качествен препарат.

Конструкция

Понеже мембраните са доста деликатна материя, се налага нуждата от защита. Точно за това всички мембранни дрехи са облечени в няколко слоя:

*2 слоя

Мембраната е разположена от вътрешната страна на плата, а под нея се намира вторият (защитен) слой, който най-често е тънка мрежа. Това е евтино, но добро решение, което обаче малко утежнява облеклото.

*2,5 слоя

Точно както при двуслойните, мембраната се намира непосредствено под плата на дрехата. Най-отдолу обаче е нанесен тънък (половин) микро слой, който има за цел да предпазва мембраната. Често този слой се подсилва срещу абразията с малки пъпчици или шарки, които поемат основното триене с междинния слой облекло.

*3 слоя

При „сандвичите“ не се използват безпорести мембрани. Мембраната е прилежно пакетирана в сандвичоподобна конструкция (от където идва и жаргонното им наименование) между горния слой и вътрешното покритие, като по този начин се получава трислоен ефект. Специалистите в областта постоянно експериментират в подобренията и изчистването на концепцията при производството на този тип мембрана, като се стремят към максимална дишаемост и трайност на продукта.

Мембраната

Колко често да импрегнирам дрехата?

Няма стандартен отговор на този въпрос, само препоръки. Колкото скъпа и качествена да е една дреха, все пак с времето нейният живот и показатели започват да намаляват. Дрехата се импрегнира толкова често, колкото се използва. Чисти се толкова често, колкото се замърсява. Най-добрият показател за това, че се налага импрегнация, са мокрите петна по повърхността на плата.
Често имаш усещането, че дрехата започва да прогизва, но това всъщност е намокряне само на горния слой. Мембраната все още държи водата далеч от тялото, но както казахме по-горе – мокрият плат увеличава водното налягане към мембраната и най-важното – спира рязко дишаемостта й. Следователно всички водни пари, отделени от топлината на тялото, остават затворени вътре.
Производителите препоръчват импрегнация всяка година… или две. Естествено това важи в случаите на правилна употреба. Глупава идея е яке за близо хиляда лева да се носи ежедневно в града. Да, изглеждаш много добре в него, но все пак сферата му на действие е високо в планината, където няма да бъде насищано с изгорели газове от автомобилите и протърквано от мазните тълпи в градския транспорт.

Като заключение

Няма универсална мембрана. Добрият консултант в магазина винаги ще сподели впечатленията от опита си с даден продукт. Но колкото и надеждна да е тази информация трябва да знаеш, че неговата гледна точка е само едната страна на монетата.
Един приятелски съвет! Ако искаш мембрана за градска употреба, вземи си някой по-евтин вариант. За планината, а особено за сериозни алпийски начинания и експедиции, отдели максимум средства за отделно яке, което ще използваш само по предназначение и за което ще се грижиш съвестно.
Всичко се свежда до правилно третиране и съхранение!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.