Американският случай „Дятлов“: Изчезването на петимата от окръг Юба

През 1978 г. в САЩ петима мъже на възраст между 24 и 31 години изчезват мистериозно в щата Калифорния по време на обикновено пътуване от един град до друг

0
 

Сподели

Shares
Американският случай "Дятлов"
снимка: Sacramento Bee

Те не са били планински туристи, но поради озадачаващите обстоятелства на тяхното изчезване в планината, случаят е известен в западната преса като „Американският проход на Дятлов“.

На 24 февруари 1978 г. Джак Мадруга, Бил Стърлинг, Теодор Вайхер, Гари Матиас и Джаки Хюит се прибират към родния си град Юба Сити от Чико, където били отишли да гледат баскетболен мач. Това, което обединява групата, е фактът, че всеки от петимата има някаква форма на особено психично състояние – от лек аутизъм и нисък коефициент на интелигентност, до шизофрения, която изисква постоянно лечение. Те обаче притежават необходимото ниво на социализация, за да могат родителите им да ги пускат на такива пътувания без проблеми. Също така Мадруга има шофьорска книжка. Освен това той и Гари Матиас дори са служили в армията. 

Младежите, които трябва да изминат само 80 километра по магистралата, така и не се прибират вкъщи, затова на следващата сутрин разтревожените им близки звънят в полицията.

Оказало се, че компанията е била видяна за последен път в супермаркет, където си купили храна и напитки за обратния път. Три дни след началото на издирването колата на Мадруга е открита на селски път в съвсем различна посока от Юба Сити. По неизвестни причини шофьорът се е отклонил радикално от маршрута си, изкачил се е в заснежените планини на височина около 1300 метра, след което е оставил напълно изправния автомобил и е навлязъл в гората на националния парк в северната част на планинската верига Сиера Невада.

След пет дни претърсването е преустановено заради силна снежна буря, така че операцията по издирването се налага да бъде прекратена. Развръзката идва няколко месеца по-късно.

Сградата на Gateway foundation / снимка: appeal-democrat

Датата е 4 юни 1978 г. Група мотоциклетисти, включително 16-годишният Роджър Кох, карат мотоциклетите си през националния парк Puma Forest и се наслаждават на лятното време, когато нещо привлича вниманието им леко встрани от една от пътеките. Те виждат фургон на горските служби, в които обикновено има хранителни дажби и източници на топлина. Въпреки това, този изглежда изоставен, а един от прозорците е счупен. Така че Роджър и групата решават да отидат и да го проучат. Отварят вратата и надничат вътре, за да видят дали има нещо готино. Правейки това обаче, Роджър и приятелите му ще се натъкнат на ключово доказателство в една от най-странните неразгадани мистерии в американската история.

Това е историята на „Петимата от окръг Юба“

Ретроспекция

Тези петима млади мъже са били най-добри приятели и неразделни един от друг, известни на семействата и приятелите си като Момчетата. Те често прекарвали свободното си време в разговори за спорт, най-вече за баскетбол.

Запознават се в центъра за професионална рехабилитация на град Юба. Всички момчета играят в баскетболен отбор, който е подкрепен от Gateway Foundation, наречен Gateway Gators. За да разберем отчасти защо изчезването им е толкова странно, първо е важно да разберем самите момчета и защо е объркващо, че ще се окажат при такива обстоятелства.

Джак Хюит

Джак Хюит
Джак Хюит (снимка: Chico Enterprise-Record)

Започваме с Джаки Хюит, който е на 24 по време на изчезването си. Джаки е роден на 29 март 1953 г. Може би най-срамежливият от групата и поради това той се бори да се справя някак си в ежедневния живот с разговори. Това е така, защото той има говорен дефект и освен това е неграмотен. Неспособен да чете и пише, тези са пречка на желанието му да общува с други, извън приятелите или семейството. Най-добрият приятел на Джаки е Тед Вайхер, който е във водещата група на момчетата.

Тед е много по-общителен и някак взима Джак под крилото си, когато става дума за неща като общуването с другите. Джак мрази телефонните обаждания, така че в случая, когато трябва, Тед беше повече от готов да помогне на приятеля си и да проведе телефонното обаждане от негово име.

Освен това Джак не обича да е далеч от дома си за продължителни периоди от време. Това означава, че той трудно би останал да нощува някъде, ако изобщо би останал.

Гари Матиас

Гари Матиас
Гари Матиас (снимка: Chico Enterprise-Record)

Гари Матиас, който е на 25 години по време на изчезването си, е роден на 15 октомври 1952 г. Матиас е бил в американската армия, като според някои сведения се счита, че по време на службата си е злоупотребявал с наркотици, но проблемите му се задълбочат, когато му е поставена диагноза параноидна шизофрения, поради което е освободен от армията. След това той живее с баба си в Орегон за кратко време. След това решава, че иска да се върне в Калифорния и да живее с майка си и втория си баща.

Разстоянието, което отнема седем до осем часа път с кола, той изминава на автостоп, но е изминал и пеша големи разстояния. За да преживява, той краде кашони с мляко от верандата на хората и яде консерви кучешка храна. Независимо от това, успява да се върне при майка си и втория си баща. Не всичко е наред след завръщането му у дома и на няколко пъти се намесват правоохранителните органи.

След един от изблиците му, Матиас е настанен в болница за ветерани за лечение на шизофрения. След като определят правилната доза лекарства, Матиас се връща при майка си и започва да работи, като помага в градинския бизнес на втория си баща.  Матиас последен се присъединява към момчетата, само няколко месеца преди изчезването им.

Бил Стърлинг

Бил Стърлинг
Бил Стърлинг (снимка: Chico Enterprise-Record)

Бил Стърлинг е на 29 години по време на изчезването си. Той е роден на 5 април 1949 г. В сравнение с другите двама, Бил е много общителен. Той е завършил гимназия и е смятан за много религиозен човек. Треньорът по баскетбол на момчето всъщност казва, че Стърлинг вероятно е най-интелигентното от момчетата.

Джак Мадруга

Джак Мадруга
Джак Мадруга (снимка: Chico Enterprise-Record)

Джак Мадруга е бил на 30 по време на изчезването си. Той е роден на 18 юни 1947 г. За разлика от споменатия по-рано Стърлинг, той е срамежлив и относително затворен в себе си, подобно на Матиас. Той е служил в армията като шофьор на камион около две години, докато не е уволнен с почест. След завръщането си у дома си намерил работа като мияч на чинии. Той и Матиас са единствените с книжка, но Джак е единственият с кола и обича да вози момчетата. Ценното му притежание е тюркоазено-бял Mercury Montego от 1969 г. Обожавайки колата си, той не би позволил на никой друг да я кара.

Тед Вайхер

Тед Вайхер
Тед Вайхер (снимка: Chico Enterprise-Record)

Накрая в групата идва Тед Вайхер, който е бил на 32. Той е роден през 1946 г. Той има много специална връзка с Джак, както казахме, провежда телефонни обаждания от името на Джак и в крайна сметка просто се грижи за него и се отнася към него като към по-малък брат.

Негови близки приятели обаче казват, че въпреки, че е общителен и очарователен, му липсва здрав разум. Така например той отказал да напусне горяща сграда, защото искал да спи. Като оставим настрана уменията за разсъждение на Тед, той бил обичан от повечето хора, заради това колко общителен и дружелюбен е.

Вижте още: Мистериозният случай на Евърет Рус

Баскетболният мач

Както споменахме по-рано, петимата мъже са играли в баскетболен отбор, наречен Gateway Gators. В събота, 25 февруари 1978 г. момчетата трябвало да се състезават в специалните олимпийски игри в Сакраменто. Победителите щели да получат едноседмична ваканция в Лос Анджелис. И петимата мъже били много развълнувани от това събитие. Те живеели и дишали за баскетбола, така че нямало шанс на света да искат да пропуснат това събитие.

Въпреки това, ден по-рано, на 24 февруари те отиват да гледат любимия си баскетболен отбор UC Davis в Чико, на 80 км от Юба Сити, но преди да тръгнат, приготвят екипите си и казват на родителите си да ги проверят дали ще станат рано на следващата сутрин.

Любимият им отбор печели и петимата са в добро настроение. Те обаче не се прибират вкъщи и родителите им известяват полицията.

Разследване

В полицейското разследване се установява, че момчетата отиват в центъра на Чико до място, наречено Behr’s market, и купуват закуски, мляко и няколко газирани напитки, след което си тръгват. Всичко това е обичайно, но собственикът на магазина си ги спомня, защото те влезли малко преди 10 вечерта, когато той искал вече да затвори и това го подразнило.

На 25 февруари, в деня, в който трябва да се състезават, и петимата са обявени за изчезнали, а полицията логично започна да претърсва районите между Юба Сити и Чико.

Mercury Montego от 1969 г.
Mercury Montego от 1969 г. (снимка: dyatlovpass.com)

Подозрително местоположение на колата

Три дни по-късно колата им е открита в Национален парк Плумас, на 60 км североизточно от Юба Сити, точно в обратната на посоката, по която момчетата трябвало да поемат. Колата е намерена в отлично състояние, със спуснати прозорци, а вътре има опаковки от изядени закуски, ключовете не са намерени. Започва търсенето в националния парк.

Изоставеният фургон

Късметът на властите обаче се изчерпва, тъй като настъпват тежки метеорологични условия. Поради изобилието от сняг, търсенето е отложено и вероятно ще е възможно едва през пролетта. Това ни отвежда до мястото, където започнахме тази история – на 4 юни 1978 г. – около три месеца и половина, след като момчетата са изчезнали. Когато Роджър Кох и приятелите му отварят вратата на фургона, ги удря ужасна миризма и те се отдалечават от мястото.

Предната част на фургона, където е открит Тед Вайхер
Предната част на фургона, където е открит Тед Вайхер / снимка: dyatlovpass.com

Роджър събира смелост да влезе вътре и да види какъв е източникът на миризмата. Тогава в едно легло вижда мъртво тяло, което се оказва на Тед Вайхер. Тялото е силно разложено, но медиците успяват да докажат, че е умрял от глад и студ. Тялото му е значително отслабнало и има дълга брада, така че следователите определят, че той е живял там около два месеца. Странното е, че тялото му е намерено под няколко чаршафа, като саван, плътно прибрани върху тялото му, което показва, че някой друг е бил с него там, тъй като той не би могъл да се опакова по този начин. Кожените му обувки били събути и липсвали. На една маса до леглото бил поставен никелов пръстен с гравиран върху него „Тед“, златната му огърлица, портфейлът му (с пари вътре) и златен часовник Waltham, за който семействата казват, че не е принадлежал на никой от петима мъже. Краката на Тед били силно измръзнали.

Във фургона имало хранителни дажби, които щели да стигнат и за петимата мъже, за месеци напред, но само 12 консерви са били отворени. Намерен е и пропан, и уред за отопление, с който е можело да се отопляват много лесно, но по някаква причина никой от мъжете не се е сетил да го използва.

Във фургона е имало достатъчно храна (снимка: dyatlovpass.com)

Друго важно нещо е, че обувките на Гари Матиас са намерени също там. Това означава, че най-малкото той и Матиас са стигнали до този фургон, на 30 км от изоставената кола и то при наличието на навалял сняг – т.е. направили са сериозен преход.

По-късно, на 6 юни, са намерени и телата на Джак Мадруга и Бил Стърлинг, отстрани на път в каньон на около 11 км южно от мястото, където е открит Вайхер. Техните останки били още по-разложени. При прегледа на телата се установява, че Мадруга всъщност е носел ключовете от колата със себе си по време на смъртта си.

В сряда, 7 юни, е открито тялото на Джак Хюит, навън, на по-малко от километър от мястото, където е открит Вайхер. По трагично стечение на обстоятелствата, бащата на Хюит е този, който открива останките на сина си.

Докато четирима от петимата мъже са открити, търсенето на Гари Матиас продължава, докато накрая на 20 юни е прекратено и Гари така и не е открит и до днес.

Американският случай "Дятлов"
снимка: @necronomipod

Загадки

Този случай е достатъчно странен, тъй като изглежда, че те не са можели да си тръгнат по всяко време. Фактът, че Мадруга е носел ключовете от колата си и фактът, че са гладували и са измръзнали до смърт, е объркващ. Имайки предвид и факта, че са имали достатъчно храна и са можели да пуснат отоплението, но по някаква причина просто не са го направили. Да не говорим за това, че не е имало смисъл да отидат ​​там. Има обаче един ключов елемент, който става ясен от разказа на Джоузеф Шонс.

Наблюдения

В отговор на отразяването на случая в местните медии, полицията получава няколко доклада за някои или всички петима мъже, които са били забелязани, след като са напуснали Чико, включително някои съобщения, че са били видени другаде в Калифорния или в страната. Повечето от съобщенията лесно са отхвърлени, но две от от тях се открояват.

Карта на района (снимка: dyatlovpass.com)

Джоузеф Шонс от Сакраменто казва на полицията, че по невнимание е прекарал нощта на 24 срещу 25 февруари близо до мястото, където е намерена колата им. Той отишъл там, за да провери снежната покривка преди ски пътуване през уикенда със семейството си. В 17:30 ч. нагоре по пътя Шонс също заседнал в снега. Докато се опитвал да освободи автомобила си, той осъзнава, че започва да изпитва ранните симптоми на инфаркт и се връща вътре, поддържайки двигателя работещ, за да си осигури топлина.

Шест часа по-късно, лежейки в колата и изпитвайки силна болка, Шонс забелязва фарове да идват зад него. Вижда паркирана зад него кола със запалени фарове и група хора около нея, единият от които му прилича на жена, държаща бебе. Той повикал към групата за помощ, но те млъкнали и изгасили фаровете си. По-късно той видял още светлини зад себе си, този път фенерчета, които също изгаснали, когато ги повикал. По-късно той обяснява на полицията, че не може да бъде сигурен в това, тъй като по това време почти бълнува от болката, която изпитва.

След като колата на Шонс остава без бензин в ранните сутрешни часове, болката му намалява достатъчно, за да върви 13 км надолу по пътя до хижа, където управителят го закарва обратно у дома, минавайки покрай изоставеното Монтего на мястото, откъдето си спомня, че е чул гласовете. По-късно лекарите потвърждават, че той наистина е получил лек сърдечен удар.

Майката на Вайхер казва, че игнорирането на нечии молби за помощ не е типично за нейния син, ако наистина е присъствал. Тя си спомня как той и Стърлинг са помогнали на свой познат да стигне до болницата след предозиране с валиум.

Магазинът, където се смята, че са забелязани

Другият забележителен доклад е от жена, която работи в магазин в малкото градче Браунсвил, на 48 км от мястото, където колата е била изоставена, до което са щели да стигнат, ако бяха продължили по пътя. На 3 март жената, която видяла разпространени листовки със снимките на мъжете и информация за наградата, обявена от семействата, от $1215 ($5700 в долари в сегашно време), казва на разследващите, че четирима от тях са спрели в магазина в червен пикап, ден след изчезването. Собственикът на магазина потвърждава разказа ѝ.

Жената казва, че веднага е разбрала, че мъжете не са от района, поради „големите им очи и изражението на лицето“. Двама от мъжете, които тя идентифицира като Хюит и Стърлинг, били в телефонна кабина пред магазина, докато другите двама влезли вътре. Полицията каза, че тя е „достоверен свидетел“ и приема сериозно нейния разказ.

Допълнителни подробности идват от собственика на магазина, който казва на разследващите, че мъже, за които смята, че са Вайхер и Хюит, са влезли и са купили бурито, шоколадово мляко и безалкохолни напитки. Братът на Вайхер коментира пред Los Angeles Times, че поведението на двамата мъже изглежда съвместимо с тях, тъй като Вайхер би „ял всичко, до което можеше да се докопа и често беше придружаван от Хюит, повече от всеки от другите четирима“. Братът на Хюит пък потвърждава, че Джак мрази да използва телефони.

Вижте още: Случаят Дятлов – мистериозният и зловещ инцидент в Северен Урал

Карта на разположение на телата (снимка: dyatlovpass.com)

Възможни теории

Дори знаейки, че четирима от петимата мъже са загинали в Сиера, следователите все още не могат да обяснят напълно какво е довело до смъртта им. Те все още не са намерили обяснение защо мъжете са били там, въпреки че научават, че Матиас има приятели с бебе в малкото градче Форбстаун и полицията смята, че е възможно в опит да ги посетят на връщане към дома, мъжете да са направили грешен завой близо до Оровил, което ги е изкарало на планинския път. По някаква причина мъжете са напуснали Монтего-то; Те, вместо да се върнат надолу по пътя (където са подминали хижата, към която Шонс по-късно се връща), продължават по пътя в посоката, в която първоначално са тръгнали.

В деня преди мъжете да изчезнат, снегоход на USFS е минал по пътя в тази посока, за да почисти снега от покрива на фургона, за да не се срути. Според полицията е възможно групата да е решила да продължи по следите, водещи през снежни преспи с височина 1,2–1,8 м до където водят, с вярата, че недалеч ще намерят подслон. Допуска се, че най-вероятно Мадруга и Стърлинг са починали от хипотермия около средата на дългия преход, а Хюит скоро след това. Всичко това обаче отново не обяснява защо са изоставили изправната кола на пътя.

Американският случай "Дятлов"
снимка: dyatlovpass.com

Предполага се, че след като са намерили фургона, другите двама са счупили прозореца, за да влязат. Тъй като е било заключено, те може да са вярвали, че е частна собственост и са се страхували от арест за кражба, ако използват нещо друго, което намерят там. След смъртта на Вайхер или след като Матиас смята, че е умрял, той може да е решил да се опита да се върне в цивилизацията по различни начини.

Друга теория, предложена от майката на Джак Мадруга, предполага, че някой друг е карал колата в гората тази нощ. От една страна, колата е намерена изоставена на място, за което тя се кълне, че Джак Мадруга не е изминал маршрута. Там земята е покрита с камъни и пръчки и всякакви отломки и предвид, че колата на Мадруга е била с много ниско окачване, това би причинило леки или средни щети по долната част на превозното средство. И независимо от това превозното средство е било непокътнато, в безупречно състояние. Но най-впечатляващото, което майката на Мадруга казва, е това, че колата е намерена със свалени прозорци – нещо, което  Мадруга никога не би направил. Когато паркира колата, той винаги вдига прозорците, особено ако вали сняг, както е било тогава.

Именно поради това тя, наред с други, вярва, че някой друг може да е карал колата там онази вечер. Някои предполагат, че това е другият шофьор в групата Гари Матиас, допълвайки теорията, че Матиас може да е искал да посети бебето на своя приятел, и да е уговорил останалите да отидат във Форбстаун.

Следващата теория се основава на това, че може би Матиас наистина е закарал петимата с колата в гората онази нощ, но предполага, че го е направил нарочно, действайки с лоши намерения. Но няма смисъл да обвиняваме Матиас за това, просто защото той никога не е открит и защото е шизофреник. Изглежда това са били единствените причини, но нито една от тях не е достатъчно добра, за да бъде обвинен. В повечето теории се смята, че Матиас е взел ботушите на Тед, след като той е починал, защото са били по-топли.

Остава въпросът за семейството с бебе, с което са видени заедно в нощта на изчезването си. Поставят се въпроси това приятелите на Матиас ли са или случайно срещнати хора. Ако са се срещнали с тях инцидентно, то те имали ли са лоши намерения.

Вижте още: Случаят „Дятлов“: Руската прокуратура разкри мистерията?

В заключение разследващите успяват да разберат какво се е случило с четиримата, без Матиас, но едва ли някога ще разберат защо се е случило.

Историята на петимата от окръг Юба е разказана в епизод на Motor Trend и Discovery Channel Auto/Biography: Cold Cases през 2022 г. През 2024 г. на нея е посветен епизод на Netflix Files of the Unexplained, както и книгата Things Aren’t Right: The Disappearance of the Yuba County Five от Тони Райт.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.