Stone Nudes – катеренето в нова форма

3
 

Сподели

Shares

Дийн Фиделман е фотограф и катерач вече повече от 30 години. На 15 години той прави първите си стъпки на скалите както и първите си опити във фотографията. Постепенно успява да комбинира двете неща и намира себе си във фотографирането на различни катерачи. Спортът и изкуството се преплитат по един прекрасен начин, за да породят нов вид изживяване.

Stone Nudes

Магията на скалното катерене е уловена по един по-различен начин, който позволява и на хората, които не се занимават с този спорт, да се докоснат до усещането да си на метри над земята, а единствената ти упора да е скалата пред теб и собствените ти сили.

Stone Nudes

Дийн е вдъхновител на един по-различен вид фотография, а именно – гола скална фотография. Но неговите снимки не са вулгарни, показващи първичните животински нагони у човека. Те показват красотата на тялото, на всеки един малък мускул, напрегнат до крайност, докато моделът виси на скалата без дрехи и предпазна екипировка. Липсата на каквито и да е защитни средства сякаш прави изживяването по-реално. Вълнуващо, опасно и красиво. Нов вид адреналин, при който човек разчита единствено и само на себе си.

Stone Nudes

Идеята за този проект е дошла съвсем спонтанно. Докато е бил ученик, Дийн получил като допълнителна задача да отиде да заснема различни катерачи. Наблюдавайки едно момиче, което се катери, той си е помислил колко красива ще бъде, ако е без дрехи. И така, 30 години след раждането на тази мисъл, Диан я реализира. През 1999 г. започва проектът Stone Nudes, постепенно превърнал се в нещо доста голямо. През годините Диан е работил с над 100 човека. Stone Nudes действа на принципа на общността. Замесени са всякакви хора – модели, шофьори, разузнавачи на терен, хора, даващи подслон и т.н.

Stone Nudes

Неговите фотографии са предимно на жени, всичките в черно-белия спектър. По този начин емоцията се усеща дори по-силно. Природа, адреналин, изкуство – всичко се слива в едно. Снимките са заснети главно в САЩ, но някои от тях са от Аржентина, Испания и Тайланд. Всяка година Дийн Фиделман издава календар с тези фотоси, който може да се закупи от сайта на проекта.

Stone Nudes

Кадрите имат за цел да предадат емоцията на самото преживяване, нищо повече. Идеята е да се улови есенцията на духа на самото катерене. Самият Дийн казва, че голото тяло стои много естествено на скалите. То е вдъхновение, а разкриването му по този начин показва част от душата на модела.

Тези фотографии могат да ни дадат нов поглед над екстремните спортове. Сякаш е открехната врата, с помощта на която можем да надникнем отвъд физическата страна на нещата. Диан показва катеренето като един духовен акт, която обхваща не само физическото тяло. Можем само да подкрепяме подобни прояви. Да комбинираш спорта с изкуството е нов начин да изразиш себе си.

Stone Nudes

Сподели

Shares

3 КОМЕНТАРИ

  1. Mind, body and soul. Fitness and self awareness. Great photography highlighting perfectly true freedom of movement.

    Artistic formulation and interpretation Compliments to all involved.

  2. Чудесни снимки! Колко естествено изглеждат хората, въобще не е пошло!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.