Боян Петров потегля към Манаслу

0
 

Сподели

Shares

След като изкачи три осемхилядника за по-малко от 100 дни и един от тях беше прочутият с трудността си К2, Боян Петров поема към следващата мисия. Тазгодишният му проект е кръстен „2х8000“, защото планът е осемхилядниците да бъдат два. Първият ще бъде Манаслу, а вторият предстои да се изясни.

Боян Петров
Боян Петров

Манаслу (8156 м) е единственият от 14-е осемхилядници, който все още не е изкачван от българин. Той е разположен на непалска територия и е сравнително близо до Анапурна – на около 70 км. Досега е имало 4 български експедиции, които са се опитали да се изкачат на върха – през 1993, 1998, 2008 и 2009 г., но нито една от тях не е успяла да достигне повече от 7700 метра. Причините в повечето случаи са били лошо време, дълбок сняг, изкачвания в края на сезона. В една от експедициите загива Христо Станчев през 1998 г. Последният опит е на големия български алпинист Дойчин Василев и дъщеря му Маргарита Василева. Те са се опитали да достигнат Манаслу през 2009 г., но не успяват отново поради лошо време.

Манаслу (8156 м)
Манаслу (8156 м). Първото му изкачване е направено през през 1956 г. от японска експедиция

За разлика от предишните български експедиции, изкачването на Боян се очаква да бъде в по-подходящо време. Той заминава на 5 септември, на 6 ще бъде в Катманду, а на 8 се очаква да пристигне в базовия лагер. До подножието на върха от непалската столица той се очаква да стигне с хеликоптер. Това е начинът, по който местното правителство осигурява транспорт на алпинистите в момента. Макар и да спестява време, според Боян хеликоптерът ще създаде проблем –с допълнителната аклиматизация. Той ще пристигне на около 3500 метра и на следващия ден ще трябва да се изкачи до 4700. Съдейки от трите осемхилядника, които Боян изкачи през 2014 г. обаче, не би трябвало аклиматизацията да се окаже пречка за него.

Експедиция към Манаслу
Експедиция към Манаслу. Снимка: himalayanexperience

Ако всичко се случи по план, слизането от Манаслу трябва да бъде на 5 октомври. Тогава Боян ще се отправи към втория си осемхилядник за сезона, ако има тази възможност. Кой ще бъде той обаче, още не е ясно, а и е трудно да се каже от сега. Проблемът е чисто административен, не във възможностите на Боян. Китай затвори достъпа до своите осемхилядници Шиша Пангма и Чо Ою. Това, освен че променя първоначалния план на Боян да комбинира Манаслу с Шиша Пангма, създава и друг проблем – алпинистите, които ще се насочат от двата китайски върха към Манаслу и могат да създадат високопланинско „задръстване“.

Другите възможности, за които алпиниста знае в момента са Дхаулагири, Еверест и Макалу. За Еверест обаче таксата не пасва на бюджета, а за Макалу може да няма възможност за изкачване пак поради административни причини. Оставя да се разбере дали ще може да започне изкачване на Дхаулагири или друг осемхилядник в района. Всичко това ще се изясни на място – според администрацията и времето. „Ще проуча положението и ще знам какво точно ще правя на място“ – каза Боян преди заминаването си.

Експедицията на Боян тази година ще бъде самостоятелна, т.е. без друг български алпинист. Въпреки това, той намери подкрепа от много компании и държавната администрация. Сред оказалите му съдействие за проекта „2х8000“ са Министерство на спорта, магазини „Стената“, Garmin и други, които му осигуриха част от нужната екипировка за изкачванията. Включиха се и „Армеец“, които осигуриха цялостното застраховане за експедицията. За част от храната, която ще му дава енергия и мотивация, се погрижиха Roo’bar със своите сурови си био десерти.

Дхаулагири
Дхаулагири (8167 м)

След трите осемхилядника (Канчендзьонга, К2 и Броуд пик) през миналата година и планираните два за тази, Боян започва да говори и за следващата си цел – да изкачи всичките 14 осемхилядника на планетата. Ако успее с Манаслу и още един връх тази есен, ще му остават още 9 до целта, като сред тях вече не е славещият се като най-опасен К2.

Боян Петров на К2
Боян Петров на К2

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.