По небостъргач в защита на Арктика

0
 

Сподели

Shares

Група артисти и активистки изкачиха най-високия небостъргач в западна Европа – Shard. Целта на шестте жени – катерачки е да достигнат върха на 310-метровия небостъргач и да закачат арт инсталация, която показва красотата на Арктика.

Грийнпийс

Сградата на небостъргача е избрана, защото се издига точно над 3-те офиса на Shell в Лондон. Shell е водещата нефтодобивна компания в надпреварата за Арктика, инвестирайки милиарди в програмите си в Аляска и Русия.

Движението „Спаси Арктика” вече има милиони последователи, но нефтодобивните компании не се отказват от плановете си за нефтени сондажи в една от най-красивите и уязвими зони на планетата.

6 Women Climb the Shard, London, UK

Активистките на „Грийнпийс” изкачиха сградата за един ден. Катерачите изкачиха сградата без използване на изкуствени опори, като се осигуряваха с въжета. Носеха със себе си и огромното арт-платно, което да инсталират в края на деня.

Една от катерачките, 32-годишната канадка Виктория Хенри, заяви преди старта на катеренето: „Искаме да накараме Shell да помисли отново преди да изпрати нефтените си платформи в Арктика. Знаем, че ще ни е трудно да изкачим 310-метровата сграда – но това, което става в Арктика, трябва да бъде видимо за света. Милиони хора призоваха Shell да преустанови плановете си, но досега бяха игнорирани.”

Грийнпийс

Shell е инвестирала 5 милиарда долара в програмата си в Арктика, но след няколко аварии и неуспешни опита – бе принудена да изостави плановете си да сондира за нефт в Аляска това лято. Сега компанията е подписала сделка с „Газпром” да сондира в руската част на Арктика – там, където регулациите са занижени, а авариите често срещано явление.

„Няма как да се сондира безопасно в Арктика, условията там са такива, че един нефтен разлив ще бъде унищожителен. И естествено – единствената причина, поради която може да се сондира в Арктика, е промяната на климата. Компаниите искат да изваждат още от горивата, които са първоначалната причина за климатичните промени. Ще се опитам да изскача небостъргача – за да се прекъсне този порочен кръг и за да се запази красотата на Арктика.”, коментира 29-годишната шведка Сандра Ламборн, която е една от катерачките.

Активистките са от Великобритания, Канада, Швеция, Полша, Холандия и Белгия. „Грийнпийс” настоява Арктика да бъде обявена за глобална защитена зона. Повече от 3 милиона души са се присъединили към това искане на savethearctic.org.

Грийнпийс

Сподели

Shares