Пещерна експедиция „Радоина 2013”, Северна Албания

0


Дата на събитието: 31.08.2013

Сподели

Shares

Радоина 2013

Между 31 август и 22 септември в района на връх Радоина (2570 м), Албански Алпи, Северна Албания ще се проведе пещерна експедиция. Организатор на експедицията е Пещерен клуб и спелео училище „София” със съдействието на Българска федерация по спелеология.

Това е трета поредна експедиция в този девствен и неизследван район. В тазгодишната експедиция ще участват спелеолози от Хърватия. За пръв път ще се включат и пещерняци от Албания, които изкараха подготвителни курсове в България. В българската група има биоспелеолог и геолог.

Радоина 2013

Връх Радоина се намира в югоизточната част на Албанските Алпи (планината Проклетия). Радоина се издига между долините Шала и Цеми и Никчит. Върхът има типична куполовидна форма, характерна за доста от високите върхове на Албанските Алпи, с тесен хребет и стръмни стени от север и юг. Разположен е на територията на национален парк Тет. Между долината Шала и характерна циркусова долина под връх Радоина се издигат група върхове на около 2313 м надморска височина. Тази част от карстовото плато е основен обект на работа на българските спелеолози. Там се намира и откритата през 2010 г. пещера Ру, с вход на 2225 м надморска височина и проучена до дълбочина от -546 м към 2012 г.

Радоина 2013

През 2011 г. Българската федерация по cпелеология отпразнува 20 години български спелеоложки изследвания в Албания. За този период бяха направени сериозни открития в региона. Албания е „тера инкогнита” в областта на спелеологията поради факта, че страната е била затворена за чуждестранни експедиции допреди 23 години. Пещерите са последните бели петна на планетата, а Албания изобилства от още много необходени и неизследвани масиви. Спелеологията е една от малкото области, която позволява надникване в тъмни кътчета, недокоснати от човешки крак, с перспектива за нови научни открития.

Радоина 2013

История на проучванията на региона на връх Радоина
През есента на 2010 г. малка експедиция от пещерен клуб София се качва в района на връх Радоина, който не е проучван до този момент поради своята труднодостъпност. Открита е новата пещера „Ру“. След направените геоложки проучвания е установено, че пещерата „Ру” има потенциал за достигане на дълбочина от -1350 м. Мечтата на българските спелеолози е това да се превърне в първата българска „хилядарка”, изцяло проучена от родни пещерняци. Това би направило пропастта „Ру” най-дълбоката в Албания и би я наредило сред най-дълбоките пещери в света.

Входът на пещерата е разположен на 2225 м, което задава перспектива за развитие на една наистина дълбока пропаст. Още през 2010 г. мини-експедиция успява да навлезе на около -250 м в земните недра, а през 2011 г. се провежда мащабна експедиция „Радоина 2011”, при която пещерата е проучена до -460 м. През 2012 г. в проучванията на района взимат участие общо 21 души, от 7 клуба от страната, включително един гост от Германия. Като резултат от експедицията Ру е вече втора по дълбочина пещера в Албания с -546 м (след ВВ30 с -610 м, също проучена от български експедиции) и трета по дълбочина изобщо изследвана от българи.

Радоина 2013

Експедиция „Радоина 2013” продължава целите, заложени от предходната експедиция: работа по проучване в дълбочина на пропастта „Ру”; изследване и проучване на перспективна новооткрита пещера „Ледената”, намираща се на същия масив, която до момента е с дълбочина от -207 м без да е достигнато дъно; изготвяне на карти на пещерите; събиране на биоспелеологични проби за определяне на видовете животни в прещерите. През 2011 г. са открити два екземпляра от най-вероятно нов за науката животински вид – стигобионтна пиявица, събрана от езерце на -420 м навътре в пещерата. Образците са изпратени за определяне и изследване в Словения. Също така се планира обход на района, търсене на нови перспективни обекти за изследване и маркирането им на карта за бъдещи проучвания.

Досега експедициите Радоина са били подкрепени от следните фирми лидери в производството на спелео и алпийска екипировка в света като: Petzl, Beal, Aventure Vertical; организации като: European Speleological Federation, Българска федерация по спелеология, други големи фирми като LIDL, Makita България, БулИнс, магазини „Стената”, Пик 3000, XCoSports и др.

ПК София
Пещерен клуб и спелео училище „София” е един от най-големите клубове в страната. Членове на клуб София са участвали в редица междуна­родни, регионални и национални прояви и експедиции. Те са допринесли за проучването, картирането и изследването на пещери в България, Европа и Азия.

Радоина 2013

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.