За падането и ставането

0
 

Сподели

Shares

На 23 и 24 януари Ред Бул и екипът на списание 360° въведоха 14 журналисти, фотографи и оператори в света на фрийстайл сноубординга. Поводът беше първото по рода си събитие за България Red Bull FRAGMENTS, което беше съчетано със зимното издание на приключенския университет Red Bull JOURNEYversity. В Боровец, пред хотел „Рила“, 51 карачи премериха уменията си на една от най-креативно изгражданите платформи не само за страната, но и за цяла Европа. В тази обстановка, след като преминаха обучение от про-тата от Filmaholics, Whiteroom, Ред Бул и списание 360°, 14-те участници в JOURNEYversity нагазиха във фрийстайла, отразявайки събитието. Една от историите за FRAGMENTS, фрийстайла, сноуборда, падането и ставането разказа журналистът-писател-художник Стефан Стефанов:

FRAGMENTS
Снимка: Яне Голев, Red Bull JOURNEYversity

За тях може да се каже само, че предизвикват гравитацията и че сами по себе си представляват една култура, базирана на летеж над снега. Футболът може да е религия, но не е култура като сноубординга. И като всяка култура, сноубордът трудно може да се разкаже, защото прелива от забавление с приятели в планината до спорт на Олимпийските игри.

Тласъкът на популярност на сноуборда в последните десетилетия даде и достатъчно отражение в България, така че карачи като Марио Беньо, Лозьо Димитров, Кирил Гъстев, Никола Плъхов, Георги Пелтеков – Гумата и други, сами да създадат сноуборд сцена като карат, състезават се за България и изграждат писти с всички сили от десетина години насам.

FRAGMENTS
Снимка: Ванчела Митова, Red Bull JOURNEYversity

Арената на Red Bull FRAGMENTS – Snow Park Borosport на Боровец е резултат от натрупания опит сред българските карачи, защото трасето беше високо оценено, както от състезателите, така и от съдиите на събитието на 24. 01.2015 г. Бившият републикански шампион и състезател от националния отбор и един от създателите на трасето, Георги Пелтеков – Гумата твърди, че „то има големи и по-трудни уреди, които не можеш да срещнеш във всеки парк, защото са за по-добри карачи. Уникалното е, че паркът е направен в стрийт стайл – има стълби, парапети, за да се покаже, че момчетата карат навсякъде.“

Red Bull FRAGMENTS
На старта. Снимка: Яне Голев, Red Bull JOURNEYversity

Гумата трябва да се пребори с международен състав от над 40 сноубордисти, за да преодолее квалификациите и да влезе във финалната двайсетица за големия финал. Наградата си струва отвсякъде – участие в един от най-впечатляващите джибърски проекти на Red Bull – Red Bull The Station. Но, за да стане това, трябва успешно да вземе две секции с по осем и пет уреда в усилен, мокър снеговалеж. Опитни сноубордисти като Гумата се готвят сериозно за такива събития, дори в града, къето тренират на лостове, правят лицеви опори и акробатични изпълнения като салта и кълбета за трениране на ориентацията и стабилност на дъската. Всички усилия са в името не толкова на спорта дори, колкото на борда и това се усеща у всички, които вече живеят, за да дойде зимата, приемат паданията с усмивка и създават свои собствени правила на живот. Те знаят най-важното – като падаш, се учиш.

FRAGMENTS
Снимка: Яне Голев, Red Bull JOURNEYversity

Публиката на Red Bull FRAGMENTS е разнородна като националност като състезателите, но обединена в същия дух, превърнал се в начин на живот, инкорпорирал се е по някакъв странен начин в ежедневието и подчинил го на себе си. „Бордът е в кръвта, не е нужно да има зарибявка„ каза Владимир, докато ваксира дъските на карачите край пистата, за да не „изсъхнат“. Фактът, че е бивш скиор вероятно е красноречив сам по себе си за всички бордисти. „Доста съм доволен от ивента“ продължава той „Нашата работилница е по такива ивенти от 5 години и този доста ми харесва. А и щом са дошли хора като Марко Грилч и Изток, това говори достатъчно и явно сцената прогресира.“

Изток Суматич, който беше съдия в дисциплината сноуборд на Олимпийските игри в Сочи, е един от съдийската бригада и на Red Bull FRAGMENTS. Помагат му Иван Иванов – Кебапа и Марко Грилч, атлетът на Red Bull. Грилч е едно от най-нашумелите имена в сноуборда напоследък, но това му е вече трето посещение в България и първо като съдия. „В началото си мислех, че ще е по-лесно да съм съдия, но това въобще не се оказа така!“ обясни Грило след състезанието. „Затова и участието ми в Red Bull FRAGMENTS беше толкова страхотно изживяване!“ – добави той.

„Мисля, че тукашните карачи са най-добри на рейловете и те са на високо европейско ниво в това. Това се дължи на парковете, които имате, вероятно защото рейл парковете могат да бъдат построени с по-малко средства. Не видях много скокове, но когато започнете да строите паркове с по-големи скокове, това ще се промени.“ За Грило България е „пълна лудница“, така си е и ще го видим тук отново със сигурност.

Снимка: Яне Голев, Red Bull JOURNEYversity
Снимка: Яне Голев, Red Bull JOURNEYversity

Станалият шампион в последствие Марвин Шалмина също мисли, че „българските карачи са наистина страхотни! Не им помня имената, но онзи малкият (Борислав Стоянов – Бобчо – бел.ред) беше направо убийствен!„. 13 годишният Бобчо действително показа шампионски дух и впечатли Грилч, който го покани през март в Словения за участие в онлайн поредицата си за фрийстайл сноуборд– #Grilosodes. Другите победители на Red Bull FRAGMENTS в тежкия, мокър снеговалеж стават Давид Штубер (Австрия) и трети се нарежда Матич Заводник (Словения). Наградата от Burton взе Жига Раковец от Словения, а тази за „най-креативна линия“ от Animal отиде при Димитър Чокоев-Джими.

FRAGMENTS
Снимка: Бранислав Бранков, Red Bull JOURNEYversity

Меиждувременно техните изпълнения по wallride-овете и рейловете стана част от историята на нещо, което се случва между редовете в България. Българското сноуборд общество вече е заявило съществуването и възможностите си дори повече по света, отколото вкъщи. Има Европейски шампион, както и вицешампион, строят се уникални писти, а интереса не спира да расте. „Всички сме пълни маниаци“ описва сцената Гумата „Готини хора, които обичат планината и да прекарват времето си там!“

Дали някой от тях се езамислял какво е сноубордът?“ Сноубордът не промени животът ми, всъщност той стана живота ми.„ каза Шалмина „В момента правя всичко за сноуборда, защото той комбинира толкова много страхотни моменти!“ Сноубордът учи на дисциплина, на постоянство. Да гониш мечтите си, да правиш каквото искаш. „Сноубордът има собствен лайфстайл, кара те да се чувстваш свободен!“ каза Грилч „ Дава ти възможност за избор и това обяснява защо го прави толкова популярен напоследък“. Сноубордът е, когато флипа на рейла не се получи, но продължиш надолу с усмивка. „Дава ми свобода да изразявам себе си върху дъската и да си караме, и да се кефим.“ каза Гумата.

FRAGMENTS
Снимка: Ванчела Митова, Red Bull JOURNEYversity

Още от FRAGMENTS и участниците в Red Bull JOURNEYversity, но в текст и снимки:
„Бобчо & The Legends“ – 13-годишният Борислав Стоянов не само се класира на финала на фристайл сноуборд състезанието Red Bull FRAGMENTS, но получи и специална награда от легендата Марко Грилч. Историята му разказва Ивайло Стоименов
„За снега и отвъд“ – Илияна Димитрова разказва за нейното JOURNEYversity и фрийстайл сноуборда
„Lords of the boards“ – Да живеем като сноубордисти. Фрийстайл или как трудностите да ти носят удоволствие. FRAGMENTS през погледа на журналиста Ивайло Стоименов

Повече за инициативата JOURNEYversity тук.

Red Bull JOURNEYversity: Фрийстайл сноуборд сесия

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.