Откриха най-дългата пещерна галерия в Югоизточна Азия

0
 

Сподели

Shares

Пещерняци откриха 12 вулканични галерии, включително и една, която вече се счита за най-дългата пещерна галерия в Югоизточна Азия. Откритието е направено във Виетнам, където се намира и най-голямата пещера в света – Hang Son Doong.

Hang Doi (пещера на прилепите)

Галерията е намерена от група от пещерняци от пещерен клуб Speläoclub, Берлин. Те започнали своята експедиция още през февруари, търсейки пещери в две виетнамски провинции – Dong Nai в югоизточната част на страната и Quang Tri – в централната.

По време на първата си седмица в Dong Nai – район известен с пещерите си, образувани от лава, пещерняците проучили общо 12 обекта с обща дължина около 2 километра.

Най-дългата вулканична галерия е наречена Hang Doi (пещера на прилепите). Тя е разделена на две части от срутил се покрив. Най-дългата ѝ част (Doi 1) е 437 метра, което е с 37 метра повече от смятаната досега за най-дълга вулканична пещера Lawah Cave в Индонезия (400 метра).

Както предполага от името си Hang Doi е голямо убежище за прилепите в района, както и ключово местообитание за цял набор от други същества, включително паяци, стоножки, скорпиони, пещерни скакалци, мухи, порове и жаби.

Интересното е, че някои от пещерите в района имат високи концентрации на въглероден диоксид, което изисква известна предпазливост от страна на пещерняците.

най-голямата пещера в света - Hang Son Doong

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.