На пътешествие в пещерата, която може да побере Боинг 747

Ханг Сон Донг (Шондонг) е най-голямата пещера в света. Намира се във Виетнам и все още не е напълно проучена

0
 

Сподели

Shares
Най-голямата пещера в света Ханг Сон Донг (Шондонг)
снимка: Collected

Ханг Сон Донг (Шондонг) е безспорно най-голямата пещера в света. Намира се във Виетнам и все още не е напълно изследвана. Дължината ѝ е 9 километра, а обемът ѝ е приблизително 38,5 милиона кубически метра.

Въпреки, че е обявена за обект на ЮНЕСКО, в нея се допускат определен брой посетители годишно. Турът през Ханг Сон Донг трае 6 дена и 5 нощи, организира се само от една агенция и цената е около 5500 лева. Осъществява се между януари и август и ако искате да се включите в някоя от групите, ще трябва да се запишете доста по-рано. Четете докрай, ще ви бъде интересно!

Най-голямата пещера в света е дом на извисяващи се сталагмити, подземни реки и дори джунгла с екзотична дива природа. Сон Донг предлага несравнима възможност да изследвате красотата на природата лично отблизо.

Този подземен шедьовър държи три световни рекорда, което я прави съкровищница с несравнимо великолепие.

Най-голямата пещера в света Ханг Сон Донг (Шондонг)
снимка: Collected

Местоположение

Ханг Сон Донг се намира в националния парк Phong Nha – Ke Bang, зона от над 2000 квадратни километра, обхващаща гъсти джунгли, криволичещи реки и огромни подземни великолепия.

Паркът е дом и на обширна мрежа от над 150 други виетнамски пещери, които чакат да бъдат проучени. Посетителите могат да избират от различни обиколки на пещери, всяка от които отговаря на различни нива на фитнес и интереси. Има също така възможности да отидете на преходи в джунглата, да се разходите с лодка и да се свържете с местните общности.

Вижте още: Най-голямата пещера на света се оказа още по-голяма!

Най-голямата пещера в света Ханг Сон Донг (Шондонг)
снимка: Collected

История на пещерата

Сон Донг е открита случайно през 1991 г. от местен жител, търсещ място, където да се подслони от дъжда, докато минава през гората. Но ролята му не спира дотук. Когато Британската пещерна кралска асоциация (BCRA) идва в Куанг Бин през 2007 г., той докладва своите открития и ги придружава в търсенето на пещерата. Повторното ѝ намиране става възможно през 2009 г.

Уникалната пещера превъзхожда почти всичко наоколо. Величествените размери на пещерата продължават да удивляват, като най-високата ѝ пещерна арка достига удивителната височина от 200 метра, а максималната ѝ ширина е 150 метра. За да поставите това в перспектива, представете си да монтирате 40-етажна сграда в нея и 15 000 олимпийски басейна!

Най-голямата пещера в света Ханг Сон Донг (Шондонг)
снимка: Collected

Уникалните характеристики на пещерата Сон Донг

Това, което наистина отличава пещерата Сон Донг и я прави глобална сензация, е скритият свят, който се крие в нея.

Специфичен микроклимат:

Големият размер на пещерата и различните камери в нея създават разнообразен микроклимат, който влияе на разпространението на организмите и допринася за цялостната екосистема. Различните нива на влажност, температура и светлина осигуряват различни ниши за процъфтяване на разнообразни форми на живот.

Вижте още: В най-голямата пещера Ханг Сон Донг с фотографа Райън Дибуут

Екосистема: Най-голямата пещера в света Ханг Сон Донг (Шондонг)
снимка: Collected

Спираща дъха екосистема:

Хон Донг притежава зашеметяващ подземен свят с буйна растителност и уникална флора и фауна. Докато прекосявате лабиринта на пещерата, ще станете свидетели на процъфтяваща природа на някои от най-неочакваните места. Това е едновременно смиряващо и вдъхващо благоговение преживяване, което ви напомня за могъщите сили на природата и устойчивостта на живота.

Благодарение на всички фактори като климат, слънчева светлина и влажност, точно в пещерата се е формирала цялостна екосистема с типичните характеристики на тропическите гори. Пълният цикъл на хранителната верига се състои от инертен материал като скала, вода, растеж в почвата и растенията; консумация от тревопасни животни (катерица, буболечка, щурец, стоножка, мокрици… и месоядни животни (змия, прилеп, невестулка…); разлагане от бактерии, гъбички…

Открити са нови видове

Досега биолозите са открили повече от 7 нови вида в Son Doong, включително някои риби, мокрици, стоножки, паяци и скорпиони… всички те без очи и с и с прозрачно тяло. Тези същества са признати от немски и виетнамски биолози за нов вид.

Най-голямата пещера в света Ханг Сон Донг (Шондонг)
снимка: Collected

Геоложки чудеса: огромни сталагмити и сталактити:

Част от привлекателната сила на Сон Донг идва от очарователната система от сталагмити и сталактити в пещерата. Не само е поразително красива, но също така разказва историята на образуването на пещерата, когато капчици богата на минерали вода бавно са се натрупвали в продължение на милиони години. С образувания, достигащи 70 до 80 метра височина, сталагмитите и сталактитите в Сон Донг са наистина вдъхновяващи.

Посетителите често описват преживяването да бъдат в Сон Донг като прекрачване в друг свят, подобен на пейзажите, изобразени във филма „Аватар“. Ефирната красота, съчетана с огромния размер на пещерата и нейните уникални характеристики, я превръщат в неземна дестинация.

5 природни чудеса, които трябва да видите в пещерата Сон Донг

Проходът „Hope and Vision“

Това място олицетворява необикновената красота и уникалността на пещерата Son Doong. Това е място, където светлината и тъмнината съжителстват хармонично, а грандиозните планове на природата изумяват! Впечатляващият проход се простира на приблизително 1,5 километра и разполага с арка, достатъчно широка, за да може Боинг 747 да се промуши през нея. Сред многобройните вдъхващи страхопочитание гледки в този проход се открояват две забележителности. Първата е „Ръката на кучето“ – извисяващ се сталагмит, достигащ внушителната височина от 60 метра. Вторият е най-високият сталагмит в света, гордо стоящ на приблизително 80 метра.

Вижте още: Видео: дрон в най-голямата пещера

Най-голямата пещера в света Ханг Сон Донг (Шондонг) - подземната река
снимка: Collected

Подземната река

Друга забележителна особеност на пещерата е подземната река, образувана от сливането на вода от две други пещери: En Cave и Khe Ry Cave. Всъщност посетителите трябва да пресекат тази река, за да стигнат до прохода „Hope and Vision“.

Тази мистериозна река тече през различни части от пещерата, създавайки подземни водни пътища, които все още не са напълно проучени. Тя прави каскади, водопади и други зашеметяващи образувания, преди да изчезне на около 4,5 километра от входа на пещерата. Днес източникът и пълният обхват на тази подземна река все още се изследват.

Може да се разхладите в подводната река на най-голямата пещера в света Ханг Сон Донг (Шондонг)
снимка: Collected

Долините

Сон Донг се е образувала преди около 2 до 3 милиона години по протежение на геоложки разлом в планинската верига Truong Son чрез ерозия на река Rao Thuong.  Преди около 500 000 години са били формирани две долини, позволяващи на слънчевата светлина да прониква вътре и да растат растения, създавайки две първични гори отдолу. Вътре в Долина 1, наречена „Внимавайте за динозаврите“, теренът е стръмен с много малко почва, а подът на пещерата е предимно от скали. Освен това отворът е тесен, така че не може да влезе много слънчева светлина. Следователно в тази област има само храсти, като папрати или малки дървета, мъхове и водорасли.

Най-голямата пещера в света Ханг Сон Донг (Шондонг)
Долина 2 / снимка: Collected

Долина 2 има голяма девствена гора с дървета високи над 40 метра. Изглежда като нормална джунгла, но всъщност тази се намира на повече от 200 метра под варовиковите планини, дълбоко в пещерата. По този начин Сон Донг не само има много странни и гигантски пещерни образувания, но също така съдържа специална първична гора, известна като „Градината на Едам“.

Най-голямата пещера в света Ханг Сон Донг (Шондонг)
Великата виетнамска стена в пещерата Сон Донг / снимка: Collected

Естествената „Велика стена“ на Виетнам

Това е най-високият калцитов камък сред многобройните небостъргачи на Сон Донг. Издига се на невероятната височина от почти 100 метра и продължава да стои като впечатляващ природен шедьовър. Когато „Великата виетнамска стена“ е открита за първи път, екип на британско-виетнамска пещерна експедиция успява за два дни, да изкачи успешно стената, специализирани техники за катерене.

Днес в най-ниската точка на стената има 18-метрова стълба от неръждаема стомана, заедно с обезопасителни въжета, покриващи следващите 65 метра от стената, за посетителите, желаещи да излязат оттам от пещерата. Височината и отвесът на изкачването могат да бъдат сериозно предизвикателство за не добре подготвените.

Перлите в Най-голямата пещера в света Ханг Сон Донг (Шондонг)
снимка: Collected

Чудните пещерни перли

Друга уникална гледка в тази най-голяма пещерна система в света са пещерните перли. Това са лъскави образувания, следствие от високата концентрация на калциеви соли във водата, капеща от тавана към пода на пещерата. Въпреки че не е позволено да ги докосвате, за да запазите деликатната им форма, можете свободно да им се любувате и да ги снимате.

Най-добрите неща за правене в Ханг Сон Донг 

Къмпинг в една от най-красивите пещери в света

За да разгледате напълно Сон Донг, можете да лагерувате вътре за една нощ. Има две  места, които дават възможност да спите под звездите и да се събудите от топли слънчеви лъчи. Определено е нещо, което бихте искали да опитате поне веднъж в живота си.

На къмпинг в най-голямата пещера в света Ханг Сон Донг (Шондонг)
снимка: Collected

Плуване в подземната река и подземното езеро 

Това изживяване е като никое друго – да са потопите в тези тайнствени води, след като сте били на дълъг преход в самата пещера. Носещи си в чистата и хладна вода, ще се насладите на най-релаксиращото и освежаващо изживяване. Важно е обаче да следвате инструкциите. В някои райони водата може да тече много бързо, което прави плуването опасно.

Вижте още: Най-новото, осмо чудо на света, заплашено от масов туризъм

Снимки за Instagram със спиращ дъха фон

Ханг Сон Донг предлага възможност веднъж в живота си да станете свидетели на чудесата на природата в цялото им великолепие. Или не само веднъж – може спокойно да отидете още колкото пъти искате. И не забравяйте да позирате пред извисяващите се калцитни спелеотеми и разнообразни скални образувания, за да отнесете у дома своите хипнотизиращи снимки. Да не пропуснете да снимате, когато слънцето грее през дупките на пещерата или когато облаците мъгла обгръщат цъфтящата зеленина.

Най-голямата пещера в света Ханг Сон Донг (Шондонг)
снимка: Collected

Кратко ръководство за тези, които отиват за първи път в пещерата Сон Донг

Как да стигнете? Първо трябва да отидете в град Dong Hoi, а след това на 50 километра северно е Son Trach, от който да се отправите към пещерата.

Подходящо за посещение е времето между януари и август. От януари до март времето е леко хладно, но не мъгливо, така че можете в най-голяма степен да се възхитите на величието в най-голямата пещера в света и да направите красиви ясни снимки. През април и май е времето, когато сезоните се сменят, така че слънцето не е сурово и има малко дъждове – тогава можете да пътувате, без да се притеснявате за времето. От юни до август в Ханх Сон Донг е много по-горещо. Това от своя стана прави газенето в прохладните потоци на пещерата още по-освежаващо.

Най-голямата пещера в света Ханг Сон Донг (Шондонг)
снимка: Collected

Обиколката на Ханг Сон Донг

Единственият туроператор (все пак сме във Виетнам), лицензиран да води посетители в най-голямата пещера в света, е Oxalis Adventure. Турът продължава 6 дни и 5 нощувки и струва малко над 70 000 000 VND (равностойност около 5500 лева), което го прави най-скъпият тур във Виетнам. Цената покрива такси за технически съветник, водач, екип за асистент по безопасността, настаняване, храна и оборудване. В допълнение към разглеждането на вътрешността на най-голямата пещера в света, обиколката включва посещение на Doong Village и пещерата Hang En, където е заснет филм за Питър Пан.

Има ограничение за броя на посетителите всяка година. Ще трябва да се регистрирате за слот много рано, за да имате шанс да дойдете в пещерата .

Обиколката на пещерата Сон Донг е предизвикателна трекинг експедиция, при която ще пресичате реки и ще се катерите през скалисти терени. Така че трябва да имате определено ниво на физическа подготовка, за да се насладите на пътуването. Не добре подготвени посетители или такива със здравословни проблеми може да не отговарят на условията за обиколката. Също така имайте предвид, че се допускат само лица, навършили 18 години.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.