Как се прави състезание: Байк и Рън за Чепън

За Байк и Рън за Чепън разговаряме с главния организатор Милен Тончев

0
 

Сподели

Shares
Байк и Рън за Чепън - колоездене
снимка: KrisoK Photography

Създадохме рубриката „Как се прави състезание“, за да ви разкажем за хората, без които любимите ни състезания нямаше да съществуват. Ще ви срещаме с организатори на различни спортни събития, за да научим как се ражда едно състезание и как  еволюира от идея, до успешна реализация. Ще ги питаме за трудностите и препятствията, но и за забавните моменти. Ще им зададем въпроси и за всички новости около състезанието. 

За Байк и Рън за Чепън разговаряме с главния организатор Милен Тончев.

Главният организатор на Байк и Рън за Чепън Милен Тончев, в средата
Главният организатор на Байк и Рън за Чепън Милен Тончев, в средата / снимка: KrisoK Photography

Къде се провежда състезанието? Какво е характерно за региона, през който минават участниците?

Байк и Рън за Чепън се провежда в района на град Драгоман и живописните Чепън планина и Драгоманското блато. Чепън e планина с характерни карстови форми, стръмни склонове и куполообразен вид, наричана понякога и малкия Пирин. Най-високата й точка е връх Петровски кръст 1205 м, през който минават всички дистанции на състезанието. Билото на Чепън е открито и не много широко и позволява гледки на 360 градуса, което прави трасето (особено 30 километровата дистанция) много живописно и панорамно ,с прекрасни гледки към Витоша, Стара планина и Драгоманското блато. Последното е разположено в подножието на Чепън и е единственото карстово блато в България (едно от 11-те орнитологично важни места на България и заедно с Чепън е определено за представително местообитание от европейско значение за опазване на биологичното разнообразие).

снимка: KrisoK Photography

На коя дата ще се проведе тази година и какви дисциплини и дистанции съдържа?

На 27 и 28 април 2024 г. ще посрещнем вече в два дни тринадесетото издание на „Байк и Рън за Чепън“. Дисциплините остават същите: първи ден е отреден на колоездачите – хоби, XCM и Е-Байк. Вторият ден е за дуатлонисти и бегачи. Дистанциите са 66 км за XCM надпреварата, 44 за Е-Байк, 44 и 23 км за хоби байкърите, 12, 23, 30 и 44 км за бегачите и 23+23 км за дуатлона.

Байк и Рън за Чепън
снимка: KrisoK Photography

Разкажи ни за историята: Кога и как се зароди идеята за състезанието? Кои бяха основните действащи лица и кои са сега? 

Международната значимост на тази територия като биоразнообразие е в основата на самата идея тук, където няма туристически бизнеси, да се предложи модел за отговорно към природата състезание, което да култивира отношение, чрез спорт и туризъм, сред местните хора и софиянци, и така тази природа да бъде опазена по-добре.

С времето надградихме Байк и Рън за Чепън като състезание, подкрепящо природозначима кауза всяка година – опазване и картиране на вековните дървета, есенно преброяване на птици, туристическа достъпност на самото блато, през такса регистрация… Самата идея е на Любомир Попйорданов (през януари 2011 г.; председател на Българската асоциация за алтернативен туризъм). Другите въвлечени тогава лица са Петко Цветков и Росен Василев от Българска Фондация Биоразнообразие, и колеги от Сдружение за дива природа „Балкани“, които имаха тогава, а и днес, водеща роля по отношение на Драгоманското блато и Чепън като екосистема. Ангажирахме със съдействието на Любомир Ботушаров от MTB-BG един изключително професионален белгиец, експерт в планинското колоездене, който живееше в София. Той създаде и основния маршрут.

Байк и Рън за Чепън
снимка: KrisoK Photography

С какви трасета започнахте? Как и защо ги променяхте?

Няма промяна в началните трасета. По-скоро добавихме едно напълно ново за бегачите – 30 км Чепън скай – специално за ценителите на техничните терени и панорамните гледки. И добавихме нови дисциплини, за да разширим палитрата и да отговорим на интересите на други желаещи да участват – Дуатлон и Е-Байк.

Байк и Рън за Чепън - Моника Филипова
снимка: KrisoK Photography

Колко издания има състезанието и колко са били участниците?

На старта сме на тринадесетото издание. Традиционно имаме по около 450-600 участника, като в последните години расте броят на бегачите. Една от нашите цели е да достигнем до повече бегачи и да обърнем представите, че Байк и Рън за Чепън е по-скоро байк състезание, че е скучно или пък е трудно за начинаещи. Затова създадохме кратка дистанция от 12 км, която може всеки да измине, достигайки до най-високата точка на Чепън и да се наслади на панорамата оттам. Затова и създадохме и 30 километровата дистанция (реално 33 км), която се движи основно по билото на Чепън и два пъти изкачва Петровски кръст. Това трасе препоръчвам на всеки, който обича предизвикателния планински терен, панорамните гледки и простора. Истинска наслада за сетивата!

Байк и Рън за Чепън - Христина Козарева
снимка: KrisoK Photography

Какво го отличава от останалите?

Байк и Рън за Чепън има особен заряд и потенциал. Заради духа на традицията (дванадесет издания все пак не са никак малко), заради каузите, зад които застава, заради по-слабо посещавания (и може би подценен в някакво отношение) район. А всъщност Чепън и околностите са достатъчно и живописни, и предизвикателни за пешеходен и вело туризъм, както и за тренировъчни бягания, включително подготовка за технични ултри. Чепън е напълно безводна планина с предимно скалист и каменист терен и пешеходните обиколки там със сигурност не са леки.

И друго отличително – колекционерския BUFF. Работим с испанската компания (първосъздател на прословутата кърпа бъф, наложила се като нарицателно), за да направим уникални брандирани кърпи за глава (а от 2023 и шапки), авторски дизайн на София и Андреа Попйорданови.

Разкажи повече за дистанциите и трасетата за тазгодишното издание?

Споменах вече за 12 и 30 км бягане. Другите две дистанции са традиционните, създадени от самото начало 23 и 44 км, еднакви за бегачи и колоездачи. Новата дистанция тази година е 66 км за XCM – надпревара, включена в календара на Българската Федерация по колоездене. Тази дистанция включва големия кръг от 44 км и малката обиколка от 23 км с двойно изкачване на Петровски кръст.

Байк и Рън за Чепън
снимка: KrisoK Photography

Кои са най-предизвикателните участъци?

Като трудност е изкачването на връх Петровски кръст в началото – от центъра на град Драгоман до върха са малко над 6 км, при което се натрупва почти 500 м положителна денивелация.

Като техничност е участъкът по билото и след това спускането към Големо Малово. Заради карстовия терен, този участък е силно неравен и там бягането и карането на колело са особено предизвикателство.

А най-красивите?

Участъкът по билото безспорно е и най-красивият. И докато състезателите на дистанциите от 23 и 44 км виждат само два-три километра от него, то насладата и удоволствието е само за 30 километровата дистанция, които продължават още пет-шест километра по него, като на връщане отново се качват на билото за повторно преминаване през Петровски кръст.

Байк и Рън за Чепън
снимка: KrisoK Photography

Кои са авторите на трасетата и по какви критерии създавате едно трасе?

2020 година добавихме 12 и 30 км бягане към Байк и Рън за Чепън. 12-километровото трасе нямаше нужда да се измисля – то е просто началното изкачване на Петровски кръст за всички дистанции и връщане обратно по същия път към Старт/Финала. 30-километровата дистанция беше плод на желанието ми да проверя и видя какво има като се продължи по билото, вместо след Петровски кръст, да се спусна по съществуващото трасе към Големо Малово. Заедно с приятели и съмишленици отидохме на проучване и определено бяхме очаровани от видяното.

Байк и Рън за Чепън
снимка: KrisoK Photography

Кое е най-трудното в организацията на събитието?

Като че ли намирането на спонсори. Имаме щастието да ни подкрепят с материални награди световни брандове като BUFF, Julbo, SIGG, Deuter, Grangers, което добавя стойност на стартовите пакети и наградния фонд. Имаме безрезервната подкрепа на Стената и абсолютното съдействие на община Драгоман. Имаме и традиционната и безценна подкрепа на дългогодишни партньори на състезанието, които ни съдействат с организацията, материално и финансово. И все пак има известен дефицит на по-скоро филантропско отношение към подобни събития. Говоря за финансова подкрепа от страна на средни и големи бизнес компании, които сме убедени, че могат да си я позволят – подкрепа, заради самата подкрепа, като социална инвестиция, защото е важно за обществото и е част от социалната отговорност на бизнеса. Едва ли има съмнения, че събития, поощряващи активния начин на живот и подобряващи двигателната култура, са от значение както за бизнеса, така и за благополучието и успехите на обществото.

Има ли нещо ново в предстоящото издание?

Едната и най-съществена новост е двудневният формат, която вече споменах. Другата новост е медал за всеки финиширащ. Принципно не правим медали, освен за призьорите, тъй като от гледна точка на опазване на природата не е особено разумно. Все пак разбираме и емоционалната страна на получаването на медала – награда за положените усилия и постигнатото, което е важно, за да не се отказва човек и да продължи напред въпреки трудностите. За да балансираме двете страни и отговорим на очакванията на мнозина участници, създадохме семпъл, но красив медал изцяло от естествени материали. Последната новост касае XCM надпреварата – тази година удължихме дистанцията на 66 км, така че да отговорим на изискванията за истински крос-кънтри маршрут.

Старт на Мини Байк и Рън за Чепън
снимка: KrisoK Photography

Имате ли нови идеи, които отлежават занапред? В каква насока?

Разбира се. Например удължаване на трасетата за колоездачи. Ще запазим мълчание.

Какво не ви попитахме, а искате да споделите?

Искаме да благодарим на всички участници, които през последните дванадесет години бяха с Байк и Рън за Чепън и подкрепиха събитието. Байк и Рън за Чепън не би бил възможен без тях и съществува благодарение на тях.

Следете всички новости за състезанието на Фейсбук страницата Байк и Рън за Чепън и на уебсайта chepan.stenata.com.

Вижте всички статии от рубриката „Как се прави състезание“!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.