На Еверест и Лхотце вече само с лична WC торбичка

Изкачващите върховете ще трябва да закупуват торбички за екскрементите си в базовия лагер и "ще бъдат проверявани", когато се върнат

0
 

Сподели

Shares
Лагер на Еверест
Приблизително три тона екскременти има по склоновете на Еверест, между Лагер 1 и Лагер 4 (снимка: sauce.co.ke)

Мерки за „обезопасяване“ на планината предприемат местните власти. Оказва се, че склоновете на Еверест са добре „минирани“ с човешки изхождания, които по преценка на Чиринг Шерпа, главен изпълнителен директор на неправителствената организация Sagarmatha Pollution Control Committee (SPCC), са около три тона между Лагер 1 и Лагер 4. „Отпадъците остават основен проблем – особено в по-високите лагери“,  посочва той.

Обикновено се говори за постиженията, но за обикновени неща като естествените човешки нужди, рядко се споменава. Ето че е дошъл моментът. „Нашите планини започнаха да миришат“, казва пред Би Би Си Мингма Шерпа, председател на община Пасанг Лхаму. Той добавя още: „Получаваме оплаквания, че човешки изпражнения се виждат върху скалите и някои катерачи се разболяват. Това е неприемливо и подкопава имиджа ни.“

Ето защо местните власти (общината, която обхваща по-голямата част от региона на Еверест) са решили да въведат ново правило, което влиза в сила от март месец, когато започва новият сезон.

Вижте още: Непал въвежда забрана за употребата на еднократни пластмасови изделия под Еверест

Тоалетна в планината
снимка: summitclimb.com

Всеки, който предприема изкачване на Еверест – най-високият връх на планетата, и на близкия връх Лхотце, ще трябва да закупи в базовия лагер специални торбички за екскрементите си, които торбички ще бъдат „проверявани при завръщането му“.

Вече са произведени и доставени специалните ‘poop bags’, съдържащи химикали, които втвърдяват човешките екскременти и ги правят до голяма степен без мирис. Смята се, че един човек произвежда средно около 250 грама екскременти на ден и прекарва в катерене към върха около две седмици в по-високите лагери. На всеки катерещ към върха ще бъдат давани по две торби, всяка от които може да се използва пет-шест пъти.

Това първо ще бъде въведено като пилотен проект на Еверест. Очаква се след това да бъде ориентирано и към други планини.

Вижте още: Над 30 тона отпадъци бяха свалени от Еверест

Мингма Шерпа, първият непалец, изкачил всичките 14 върхове с височина над 8000 метра, заявява, че използването на такива торби за управление на човешките отпадъци вече е изпробвано и тествано, а именно от планинарите в походите към връх Денали – най-високия връх в Северна Америка, и от посетителите на Антарктида.

Боклукът остава огромен проблем в Хималаите, въпреки че е все по-голям броят на кампаниите за почистване, включително ежегодната, организирана от непалската армия.

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.