Отмениха рекорда за най-скоростно изкачване на Еверест

0
 

Сподели

Shares

Да отидеш просто на Еверест вече не е чак толкова интересно за мнозина. За други обаче първенецът в света си остава основна цел. По-смелите се изправят пред различни предизвикателства, които изискват не само да се стигне до върха. Такъв е и случаят с един от шерпите в региона, който изкарва прехраната си високо в планината. Той не просто изкачва Еверест, но и доскоро държеше рекорда за най-скоростно достигане до него.

Постижението се случва на 21 май 2004 г. Пемба Дордже твърди, че е успял да прегърне света от най-високата му точка след изкачване, което му отнема 8 часа и 10 минути от базовия лагер.

Пемба Дордже
Снимка: http://members.foei.org

Преди няколко дни обаче стана ясно, че Върховният съд в Непал е обявил този рекорд за невалиден, тъй като няма никакви доказателства, които да подкрепят тезата на Пемба, че е успял да осъществи изкачването за това време.

Каква е причината да се отмени рекорд след толкова години?

Оказва се, че още от 2003 г. е налице битка между Пемба Дордже и друг шерп – Лакпа Гелу.

Лакпа Гелу
Снимка: northwestmilitary.com

Двамата спорят за това кой е изкачил най-бързо първенеца в света. Опитите и на двамата започват през тази година. Тогава Лакпа подобрява времето на Пемба едва три дни, след като той е направил най-скоростно изкачване. Пемба обаче не иска да повярва, че някой може да направи нов рекорд и затова твърди, че постижението на другия шерп е фалшиво. Той назначава разследване. Министерството на туризма проверява дали Дордже е прав. Оказва се обаче, че те потвърждават рекорда на Лакпа Гелу. Това провокира Пемба Дордже да продължи съревнованието между двамата. Той се връща година по-късно, с цел да подобри времето от 10 часа и 56 минути.

Еверест
Снимка: Wikipedia

Това е моментът в който Дордже поставя дългогодишния рекорд от 8 часа и 10 минути. Осъществяването му е обаче е странно за мнозина, тъй като Пемба подобрява времето на опонента си, но без свидетели и в лоши метеорологични условия.

Този път Лакпа Гелу се обръща към съда, за да провери достоверността на това, което Пемба твърди. Решението на върховния орган е в полза на Гелу, тъй като няма никакви доказателства за постижението на другия шерп. Затова Лакпа отново се превръща в човека, изкачил Еверест за най-кратко време.

Вижте повече: Шерпа – хорта от Хималаите

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.